Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / България на трагедии...
България на трагедиите: Виновни – няма, Държава – няма!

България на трагедиите: Виновни – няма, Държава – няма!Коментар на Благой Българанов

 

Трагедии в България колкото щеш. Печал - навсякъде. И тук на глава от населението сме черни "първенци". Хора трагично умират. Избиват ни. Периодично. Ей така – залудо. Заради престъпно бездействие. Необезопасени завои, тунели, мостове, разбити пътища, мизерни условия на труд, износена и амортизирана техника, опасни язовири, икономии заради кражби...! Всичко това сее смърт. Това са само някои от синонимите на престъпното безхаберие на държава и фирми, плод на несвършената от тях работа.

 

 

Ще дочакат ли справедливост близките на 17-те загинали в катастрофата край Своге, а близките на 6-мата загинали на автомагистрала „Тракия“,

а в Хитрино, отнесеното с. Бисер... Българите сме състрадателни. Или поне бяхме...

 

 Ð”ни след трагедията, Хитрино остава негостоприемно за жителите си, които все още не могат да се върнат по домовете.

След огнения ад в Хитрино, 10 декември 2016 г. 

 

Едва ли някой не е трепнал когато е видял по телевизията кръв, бездиханни човешки тела, пепел, сломени майки и бащи, потънали в непреодолима скръб и печал... Българинът е и гневен. Все повече. Знае, че тук, в България нещастието „цъка“ и може да се случи във всеки един момент. Защото никой не си е взел поука от поредната трагедия, никой не е изчистил деретата, никой не е отремонтирал опасните участъци, никой не е спрял кражбите... Никой от държавата нищо превантивно не е направил, никой не си е свършил работата...! И така е обрекъл следващите десетки българи измежду нас на злокобна смърт! През 2012 година се случи наводнението в с. Бисер. След скъсване на стената на язовир „Иваново“, 3-метрова вълна удави 10 души. От тази трагедия изминаха 6 години. Виновни още не са открити. А някои от пострадалите нямат възможност и до ден днешен да се върнат по домовете си. Наскоро стана ясно, че близо 200 язовира са потенциални „бомби“. Държавата и институциите бездействат, а ние се молим. Господ да е на наша страна... 

 Image result for село бисер, потоп

Село Бисер. Десет души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината.

 

Пустата вина. Има я във всяка трагедия. Но никой не иска да я поеме. Най-вече тези, които управляват. Те никога, ама никога не са виновни! Виновните винаги са: предишните управляващи, сушата, кишата, дъждът, хигиенистката, шофьора, шафнера, международното положение, неназовани тъмни сили, опозицията, медиите, всички ние, но не и властта и нейните институции! А ние седим, чакаме. Безмълвни. Не роптаем, не протестираме. Мълчим и търпим. Да ни убиват. И даже се молим и благодарим на Господ, че ни е пожалил и този път?! Молим се да станем някой хубав ден като в „белите“ страни, където също се случват трагедии. Но там винаги някой поема отговорността. Всеки плаща за грешките си. У нас - не! Никога. Държавата също чака. Какво ѝ е на нея. Спотайва се. Да мине време. Прехвърля топката. Да отшуми общественото внимание и гняв от последното нещастие. И всичко да си продължи по старому, както е било години наред. И при червените, и при сините, при всички, и вече 10 години при ГЕРБ, и 17 години при Борисов от 2001 г. насам!

* 8 март 1982 г. - пътнически влак от Карлово за Тулово се врязва в автобус на прелеза до фабрика „Кремона". Загиват 13 души.

* 17 август 1992 г. - край Казичене при катастрофа между експрес и товарен влак загиват 8 души, а 56 са ранените.

* 14 август 1992 г. – автобус на варненската фирма "Изотерма 1", пътуващ от Варна за Истанбул, при спускане преди к.к. Слънчев бряг, пада в пропаст. Загиват 4-ма души и 26 са ранени.

* 11 октомври 1992 г. – край Симеоновград в шестметрова пропаст полита автобус "Сетра" с 34-ма пътници. Загиват 5-има души, ранени са 22-ма.

* 7 април 1993 г. – на моста над р. Янтра край Бяла става тежка катастрофа. Пътуващият транзитно от Букурещ за Истанбул автобус на турската фирма "Али Баба" е застигнат от тежкотоварен автомобил "Шкода Европа". В момента на изпреварване срещу камиона идва друг автобус – "Чавдар" на беленската фирма "Модул". От пътуващите 46 души загиват 29.

* 12 октомври 1995 г. – верижна катастрофа в резултат на гъста мъгла – 58 леки коли, автобуси, товарни автомобили и цистерни се сблъскват на магистралата при София преди Долни Богров. Загиват двама, 24-ма са ранени.

* 4 май 1996 г. - 23-ма пътници са ранени след челен сблъсък между два пътнически влака край гара Бяла.

* 14 август 1997 г. – челен сблъсък на автобус на туристическата фирма "Рики – А", и бензиновоз "Мерцедес". Загиват 4-ма души, 7 са ранени.

* 21 август 1997 г. – катастрофа между ТИР и автобус, собственост на туристическата фирма "Монттурист" на околовръстния път край Видин. Загиват 5-има души.

* 4 май 1999 г. – край с. Крушевец, Бургаско, автобус, собственост на румънска туристическа фирма и пътуващ от Букурещ за Истанбул, се обръща и пада в дере, дълбоко 5-6 метра. Загиват 7 души, 42-ма са ранени.

* 14 март 2000 г. – автобус "Чавдар", обслужващ линията за Мездра, катастрофира край Враца, обръщайки се в дере. Загиват 3-ма души, 14 са ранени.

* 31 март 2000 г. – край Харманли турски ТИР удря микробус "Мерцедес". От 13-те пътници 5-има загиват.

* 23 декември 2001 г. – на 5 км от Карнобат в посока Сливен, поради намалена от мъгла видимост, 2 цистерни се сблъскват последователно с автобус на фирма "Слънчев бряг – 2000" АД, движещ се към София. Загиват 3-ма души, ранени са 20 души.

*21 декември 2001 г. от смачкване и задушаване на стълбите на дискотека “Индиго” умират седем деца - съдът постановява условни присъди и обезщетения за общо... 50 000 лева. Никой не лежи в затвора, но пък беше издигнат възпоменателен паметник “Дървото на живота”...

* 27 декември 2003 г. при атака на базата в Кербала са убити петима български военнослужещи - доклад от проверка за трагедията посочва множество грешки на място, включително и на полското командване, но виновни няма.

* 4 април 2004 г. автобус пада в сръбската река Лим и загиват 12 български деца. На 4 години затвор е осъден само шофьорът Илия Измирлиев, който последен напуска покрива на автобуса. Няма осъдени от фирмата превозвач за автобуса развалина, който е бил с техническа неизправност и не е трябвало да бъде пускан за дълъг път. Няма виновни и за установените нарушения и тотално нехайство при организирането на ученически екскурзии.

* 7 декември 2006 г. 18 души загиват след сблъсък между камион и градски автобус край град Бяла - осъден на 10 години шофьорът на камиона Синан Алиев. Той е освободен предсрочно от затвора.

 * 28 февруари 2008 г. 9 души изгарят във влака София-Кардам. Съдът постановява три условни присъди, най-много получава шафнерът на влака - 3 години условно.

 * 28 май 2009 г. на събор в ямболската местност “Бакаджиците” 16 души намират смъртта си, пометени от автобус “Чавдар” - на 10 години затвор е осъден шофьорът Господин Господинов, който за пръв и единствен път кара злополучния автобус, пуснат в експлоатация от лицензиран от Министерството на транспорта сервиз, въпреки техническа неизправност. Собственикът на автобуса Слави Славов успява да се укрива 6 години от правосъдието. Нито една институция не е разследвана и за множеството нарушени наредби при провеждането на събора в местността “Бакаджиците”.

* 5 септември 2009 г. 15 българи се удавят в Охридското езеро след потъване на туристическото корабче “Илинден” - македонският съд, забележете, постановява 1 година затвор за капитана на “Илинден”, претоварил корабчето и 1 година затвор за хърватския гражданин, издал сертификат за годността на “Илинден” при неспазване на закона за корабоплаването.

* 15 юни 2011 г. загиват 9 души след катастрофа на магистрала “Тракия” - петорна автотехническа експертиза показва, че катастрофата е можело да бъде предотвратена. Собственикът на превозвача и шефът на транспортния отдел по това време са осъдени на 10 години затвор, на 5 години затвор е осъден шофьорът на автобуса.

* 6 февруари 2012 г., вследствие на скъсана стена на язовир "Иваново", приливна вълна отнася половината къщи в село Бисер, загиват 6 души от селото и още 5 души от област Хасково - след 10 000 страници разследване, виновни няма. Делото за потопа в Бисер спира, защото не могат да бъдат открити трима свидетели, били в чужбина. Всъщност, че уроците не са научени и че безхаберието продължава по старому стана ясно 2 години и половина по-късно – при наводненията в Мизия.

* 16 юли 2013 г. загиват четирима миньори в мина “Ораново” - виновни няма. По-рано, през 2007 г., пак там, в два различни инцидента, загиват още 4 души. Тогава национален траур няма. А виновни... пак няма.

* 19 юни 2014 г., след приливна вълна загиват 13 души във варненския квартал “Аспарухово”. Преди месец пък съдът реши, че единственият виновник за трагедията в е... дъждът. Няма виновни за немарливостта на властите, няма виновни за непочистените дерета, няма виновни за незаконната сеч, няма виновни и за незаконното строителство.

* 1 октомври 2014 г. взрив приравни със земята цех в завод “Миджур” в Горни Лом и отне живота на 15 души - през юни тази година съдът постановява, че обвиняемите не са виновни.

* 10 декември 2016 г. влакови цистерни се взривяват на гарата в Хитрино, седем души загиват, десетки са ранени, а множество домове са разрушени - виновни няма, като единствените обвиняеми са двамата машинисти.

* 13 април 2018 г. в автобусна катастрофа на магистрала “Тракия” загиват 6 души. Обвиняема е млада шофьорка, която според прокуратурата, с леката си кола е изтласкала автобуса от пътя.

* 27 август 2018 г. и трагедията на пътя край Своге, при която загиват 17 души. Големият грешник е шофьорът на автобуса Григор Григоров. Наяве излязоха порочните схеми на корупция, но дотам.

 

Лаконична, безжалостно брутална и незаслужена смърт. Най-вече следствие на безхаберната, безотговорна и престъпна държава! Държава, заради която близо 250 българи намериха насилствено своята кончина!

Да, НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, но ако мълчим и търпим, а не сменим Системата, ще продължим да живеем в Държава, в която все някой ще има вина, но никога виновни!?!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Сега, който иска да съди дъжда! Той е виновен за всичко! (ОБНОВЕНО)

Черната статистика сочи: Десетки загинали в автобусни катастрофи

Кабинетът "Борисов 3" пое управлението (хронология)

Дати, месеци, години. Трагедиите на България

6 г. след наводнението в с. Бисер още има хора, които не са се прибрали в домовете си

 

 

 


76768