Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / България не гласува....
България не гласува. Избра този път така да наказва!

България не гласува. Избра този път така да наказва!Информационен сайт „ДНЕС“

 

На Евроизборите българите не гласуваха…/ Убедено, нарочно! Никога не е било чак така. Народът намери начин да зашлеви силен шамар на изпъналите се срещу него и  самозабравили се, самодоволни и безсрамни представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, НФСБ и другите от котилото.

От отвращение и погнуса от политическата клика 2/3 от избирателите, около 70% не отидоха до урните в неделя. Хората не можаха да изберат за кого да дадат своя глас – за лъжците, за крадците, за наглеците или за по-малкото зло. За Бойко, Цветанов, Корнелия, Пеевски, Волен, Валери… За кой?

Този път протестният вот се изрази в отказ от гласуване. Мълчанието в изборните секции изкрещя: Не ви искаме! Ние искаме ДРУГ, ИСКАМЕ НОВ ИЗБОР! НОВИ ХОРА...

Пълна безизходица...! В която ГЕРБ спечели УЖ победата... В която всъщност всички партии... и те, и другите загубиха.

Хората масово не гласуваха, а ГЕРБ за пореден път спечели. Защо ли в този момент една шепа управници се чувстват победители над собствения си народ?

Защото мобилизираха ядрото си, местните структури, администрацията и корпоративния вот. Защото Бойко Борисов яхна джипа, хвана кирката и раздаде стотици милиони левове. Защото мнозина не пожелаха, не ги убедиха да си сложат кърпа на очите и да пуснат бюлетина за така наречената червена опозиция.

Къде е истината? Там някъде...

ГЕРБовата радост обаче е самодоволна и показна глупост. Нелепа. Пълна скръб е... Когато имаш 9% от гласовете на всички български граждани. Когато се крепиш на 574 417 действителни гласа! Или 574 00 гербаджии срещу близо 6 млн. българи...! И да казваш, че си победител...?!? Странно твърдение. И много, много тъжна гледка!

Явно няма как да стане и с БСП. Столетницата пак катастрофира. Провал след провал. За пореден път. Окончателно и безвъзвратно пропадане. Никой не е очаквал и друго, след поредното вътрешнопартийно фиаско. Корнелия без свян, убедително показа, че не знае как да печели, а и може би не иска. И тръгна наужким, подавайки оставка да се спасява, правейки избори за нов лидер, вместо да събаря ГЕРБ!? НО клетият избирател вече разпознава фалша. БСП не е нито алтернатива, нито е опозиция, нито има бъдеще. Сгромоляса се окончателно. Край!

ДПС пък потъна някъде с припечелените 303 714 гласа. Целта, която бе поставена от ръководството, бе около 420 000 бюлетини "за", като се приемаше, че под 350 000 гласа подкрепа "ще е резил"! Така и стана.

Патриотичният фронт не съществува отдавна. Орезилил и самоомаскарил се. Въпрос на време е Краси и другите коалиционни негодници да се избият. В понеделник докрай и мръсното си бельо изкараха и ще се съдят - Джамбазки бил... обратен, но Волен... не си падал по него...

За БСП и ГЕРБ всичко е ясно. Ясно е и за всички останали. Повече не могат да удържат. Все по-малко гласуват за тях. Все повече и повече го ненавиждат. Пропукват се и се гърчат под натиска на собствената си алчност, грешки и гафове. Бомбардират ни със скандали. Държавата е в разпад. И затова и масово не се гласува!

Уж трябваше да гласуваме на Евроизбори, но гневът се насочи към това, което си имаме на Територията – безскрупулните, некадърни и крадливи управници. Спомнихме си и за потъпкания Референдум, подкрепен от милиони, спомнихте ли си за силата на мажоритарната избирателна система изразила се понастоящем в стотици хиляди бюлетини за преференциалния вот.

В неделя 50% от гласувалите на Евроизборите се възползваха от правото си да предпочетат точно определен кандидат, а не да се съобразят със спуснатите партийни листи. 

И в деня на Евроизборите ние се отдалечихме още повече от тази Европа, за която си мечтаем и където изборната активност е най-високата от 20 години насам – около 50%. Дори в Румъния, която се тресе също от корупция и е пред предсрочни избори активността е близо 50%. В Полша – 43%, Великобритания - 51%...

България не гласува. Избра да наказва. Защото непоносимостта към Статуквото добива огромни размери. Всички партии търпят драстичен отлив от избиратели. 

● ГЕРБ: Евроизбори 2019 – 575 000 ,Парламент. избори 2017 – 1 147 000, Евроизбори 2014 – 681 000. 

Или партията на Борисов губи спрямо Евроизбори 2014 г. 106 000 гласа, а спрямо парламентарните избори през 2017г. губи... цели 575 хиляди привърженици.

● БСП: Евроизбори 2019 – 450 000, Парламентарни избори 2017 – 955 000, Евроизбори 2014 – 424 000

Социалистите прибавят 26 000 гласа повече в сравнение с предишния евровот.

● ДПС: 2019 – 304 000, 2017 – 316 000, 2014 – 387 000

Партията на Ахмед Доган отбелязва значителен отлив – 83 000 техни поддръжници не са отишли тази година до урните.

След „победата“ на ГЕРБ придворните социолози и медии се втурнаха  да лансират тезата, че всичко в държавата си е ОК и няма никаква нужда от предсрочни избори. Страх лозе пази. Може и да е така, само че по-скоро не е...

Този път партийният картел с общи усилия избута вота, но ако има алтернатива, тези 75% българи, които не гласуваха на Евроизборите ще се появят пред урните... и тогава горко ѝ на властта.

България категорично заявява и то отдавна, че иска пълна Промяна. Но този път го заяви чрез мощен бойкот. България иска светлина в тунела, справедливост, нормален и достоен живот. Не иска лицемерие, партийна демагогия и непрестанни лъжи.

България показа, че повече не може да търпи задкулисието и тайните политически договорки.

Началото на края на статуквото е очеизбождащ факт. Вече е въпрос само на време! И за туй България отдавна чака и своята алтернатива, своите новите лидери, водачи. Смели и отговорни, действащи прецизно, но и взимащи бързи решения. Времето го изисква! 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

В неделя на Евроизборите можем да направим най-важното – ДА ГИ НАКАЖЕМ! (ОБНОВЕНО)

Арман Бабикян: Никой не бива да си мисли, че са победители, а другите са загубили. Шамарът е за цялата политическа класа

Победата на ГЕРБ се дължи на могъщ съюзник - монополът в частната преса, смята Даниел Смилов

Как гласува България: Резултатите по области

 

 

Резултат с изображение за Европейски Избори

Резултат с изображение за евроизбори 2019

 100758