Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / България отново поис...
България отново поиска оставката на правителството

България отново поиска оставката на правителствотоИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Хиляди недоволни граждани се събираха пред Парламента  на пореден протест срещу правителството.

На фона на патриотична музика те скандират "Оставка" и "Мафия" заради безводието, кризата с боклука, демографската криза и бедността.

Протестиращите настояват за отмяна на Закона за социалното подпомагане, срещу споразумението СЕТА и с искане България да не влиза в еврозоната

Митингът бе насрочен за 12 ч, а мерките за сигурност са засилени.

От двете страни на Народното събрание бяха паркирани десетки бусове на полицията и жандармерията. Пред самия парламент имаше две редици полицаи. Ддвижението по "Батенберг" вече е спряно, като към мястото продължават да се стичат протестиращи.

Въпреки студеното време в София, към 13.15 ч протестиращите наброяват около 3 хил.души. В този час те тръгнаха към Триъгълника на властта. Прави впечатление и масивното присъствие на медицински работници. Те са водени от своя лидер Мая Илиева.

Събират се подписи за провеждане на референдум срещу приемането на еврото и за „участие на хората в управлението на държавата“.

"Причината за протеста са последствията от десетгодишното управление, наложения режим на Борисов и състоянието, в което се намира България към този момент. Държавата ни е в демографска катастрофа", посочват организаторите на протеста. Според тях през 2019 г. в България населението е намаляло колкото през двете световни войни, а над 70 000 българи са напуснали родината си, за да работят зад граница.

Протестът се обяви и в подкрепа на малкия и средния бизнес, който според недоволните граждани е поставен в риск с въвеждането на наредба Н-18.

При протестиращите пред Министерски съвет, не се появи никой от властимащите. Към 14ч шествието тръгна обратно към Парламента, а по-късно и последва блокада на "Орлов мост".

Да припомним, че миналата седмица няколко хиляди души също протестираха с искане за оставка на кабинета Борисов 3. Тогава недоволните направиха шествие до Министерски съвет, а по-късно блокираха за няколко часа „Орлов мост“.

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Протест за оставка на правителството, днес в 12ч пред Парламента

Протест пред МРРБ за оставката на Петя Аврамова

Перник пред МС: Мачът свърши, г-н Борисов! Оставка!

Гневните перничани ще протестират в София на 25 януари121330