Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / България продължава ...
България продължава да пропада по свобода на словото

България продължава да пропада по свобода на словотоПоредна международна организация отчита влошаване на свободата на словото в България. Най-важният показател за наличие на обективна журналистика и независими медии е паднал от 2.19 на 2.02 спрямо м.г. в годишния доклад за т.нар. Индекс на устойчивостта на медиите (Media Sustainability Index), изготвян от неправителствената организация IREX със седалище във Вашингтон. Анализът се смята за един от найсериозните в областта на медиите, като в него се разглежда не само усещането за свобода, но и правната, професионалната и техническата среда, в която работят журналистите, и доколко са защитени от държавата и работодателите.

„Свободата на словото е защитена от конституцията и законодателството в България. Въпреки това държавата страда заради общата слабост на върховенството на закона и защото властите невинаги прилагат тези норми и защити”, се казва в частта за България. Европейските стандарти са инкорпорирани в местните закони, но те често се заобикалят или дори променят в полза на мощни интереси, пише там.

Политици и други представители на властта често притискат журналистите и блокират достъпа им до информация, отбелязва IREX. Сред посочените примери е интервюто на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, в което той намеква на Виктор Николаев от Нова тв, че заради задаването на определени въпроси може да го сполети съдбата на колегата му Ана Цолова. Отбелязва се, че последвалите протести са довели до оставката на Тодоров от парламента.

България отчита леко подобрение в другите компоненти за отчитането на индекса – журналистически професионализъм, плурализъм на новинарските източници, бизнес мениджмънт и подкрепа от институциите. Поради това годишният показател за България се е подобрил малко спрямо 2018 г. - от 1.81 на 1.89 пункта. Той обаче продължава да е далеч от най-добрия резултат на страната, регистриран през 2007 г. Така България продължава да се намира в категорията "неустойчива смесена система" за медии и журналисти. Това е предпоследната по качество категория и в нея попадат "държави, покриващи минимални изисквания, в които има отделни сегменти в правната система, както и в правителството, които се противопоставят на система на свободни медии”.

Аналогично

През април базираната в Париж организация „Репортери без граници” остави България на 111-о място от 180 държави по свобода на словото, на което страната бе и м.г. Позицията е най-ниската в ЕС, като в Европа само Русия, Беларус и Турция (157-а) са по-надолу от България. В доклада се казва, че „журналистите в България са хванати в менгеме между организираната престъпност и властта, която не ги защитава, а ги премазва”.

 

Източник:https://www.segabg.com/

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нищо ново под слънцето... и у нас! >> Свободата на словото в България намалява, твърди пореден доклад за медиите

Механизмите на цензурата или защо България е след Ангола и Етиопия по свобода на словото

Цензурата ражда свободата! Неудобни сме, но не могат и няма да спрат гражданския глас!

Тъпотията... като спасителка на властта

ДНЕС в десет изречения: Тихо, трай! И си затваряй устата, за да не те арестуват (ОБНОВЕН)

Страх и цензура са обзели българските медии!98817