Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / България скочи срещу...
България скочи срещу Системата (ОБЗОР)

България скочи срещу Системата (ОБЗОР)Хиляди в цялата страна се обединиха в защита на родителите на деца с увреждания, скандираха „Оставка“ 


Хиляди българи в цялата страна се обединиха и участваха в мащабния протест "Системата ни убива - Системата е блокирала", организиран от родителите на деца с увреждания. В кампанията се включиха 12 от най-големите български града - Враца, Видин, Варна, Силистра, Русе, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Радомир, Бургас, Хасково, София.

 

Image result for 2 октомври протест на майките на деца с увреждания

Точно в 17.30 часа на 2 октомври родители на деца с увреждания и стотици съпричастни граждани блокираха възлови кръстовища в родните си градове. В продължение на близо четири месеца гневните българи се опитват да привлекат вниманието на управляващи и опозиция с надежда нещо в Системата за социални грижи да се промени. След редица срещи, обещания и празни приказки обаче техните гласове останаха нечути. Ето защо майките обявиха гражданско неподчинение. Движение „ДНЕС“ се присъедини към протестиращите във всички градове и призова своите членове, доброволци и симпатизанти да застанат редом с майките и да ги защитят.

Image result for Протестът на майки на деца с увреждания блокира центъра на София

Това беше осмият национален протест на хората с увреждания, а протестиращите майки припомниха, че няма да се приберат, докато не се случи исканата от тях реформа.

 

ВРАЦА

С черни балони в ръце майките на деца с увреждания от Враца блокираха едно от възловите кръстовища в града – кръговото при ж.п. надлеза, за да изразят недоволството си срещу бавещите се законодателни промени. Сред шума от свирки протестиращите изразиха недоволството си от поведението на управляващите. Присъстващите определиха трите законопроекта, за които бяха дали срок до 1 октомври като мираж. Движението на цялото кръстовище беше спряно, но повечето от шофьорите и преминаващите граждани изразиха съпричастност с исканията на родителите. Към възмутените родители се присъединиха и доброволци на Движение „ДНЕС“.

ВИДЕО

 

 

ВИДИН

Родители на деца с увреждания и съпричастни граждани излязоха и в центъра на Видин. Те за пореден път припомниха исканията си за реформа в социалната сфера. Според протестиращите, от Закона за хората с увреждания са извадени всички предложения за реформа, а за Закон за личната помощ изобщо не се говори. Протестното шествие, което премина пред сградата на община Видин, подкрепиха и представители Движение "ДНЕС". Разярените майки блокираха за близо 20 минути улицата пред жп гарата в града, за да докажат, че Системата днес в България е блокирала.

"Омръзна ни държавата да ни лъже и да не отпускат средства за защита интересите на инвалидите. Затова искаме да бъде приет Законът за личната помощ и на всеки, каквото му се полага, да го получи", каза протестиращата Мариана Павлова, майка на син на 37 години, инвалид.

Видинските майки на деца с увреждания са събрали близо 700 подписа в подкрепа на своите искания, които ще бъдат внесени в Народното събрание.

ВИДЕО

 

 

ВАРНА 

Родители на деца с увреждания и техни близки блокираха на два пъти част от бул. „Осми Приморски полк“ пред община Варна. Те издигнаха плакати „Бутнете системата, за да тръгне!“, „Стига лъжи и увъртане“, „Извинете ни, че ви спираме! Нашият живот е спрял завинаги!“. В знак на протест всички хора бяха облечени в черно, с черни знамена.

„Хората с увреждания и нуждите им не се зачитат. Искаме пълна реформа, а не на парче“, каза Олга Божилова, един от координаторите на протеста пред „ДНЕС“. „Искаме европейско обслужване като граждани на ЕС, сегашната система, която е от миналия век, е гнила и не прави индивидуална оценка на потребностите ни“, добави тя.

Към гневните родители си присъединиха и мотористи от мотоклубовете в целия регион, за да докажат, че борбата е обща и Системата трябва да се промени още днес.

Припомняме, че Варна е на трето място в страната по недостъпна среда за хора с увреждания. Това стана ясно след извършени проверки от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) само преди няколко седмици.

ВИДЕО

 

 

СИЛИСТРА 

Протестиращи родители на деца с увреждания затвориха кръстовище пред областната администрация в Силистра. Облечени в черни тениски те носеха транспарант с написа "Системата ни/ги убива". Ядосаните родители раздаваха на минувачите листовки с надпис "Извинете ни, че ви спираме! Нашият живот е спрял завинаги!". Акцията продължи повече от час, а повечето от шофьорите на блокираните улици изразиха съпричастност с протеста.

ВИДЕО

 

 

РУСЕ 

Майки на деца с увреждания блокираха движението на Дунав мост при Русе. Много от родителите доведоха и децата си, част от които в инвалидни колички. Всички бяха облечени в познатите тениски с надписи, носеха плакати и черни балони. Те останаха в района на Дунав мост, преди граничния пункт повече от час, като обиколиха кръговото движение и с помощта на полицията спряха движението. Протестиращите раздаваха листовки на преминаващите шофьори, за да ги запознаят с проблемите си. „Искаме адекватни социални услуги, без заплащане за рехабилитация, достъпна среда, промяна в системата на ТЕЛК-овете, индивидуална оценка на потребностите, уредена система за личната помощ“, споделиха майките. Те заявиха, че ще продължат протестите до постигане на целите си.

 

 

ПЛЕВЕН 

Четири месеца след опъването на протестната палатката в Плевен родителите на деца с увреждания излязоха на ефективен протест като блокираха част от централните улици на града. "Ние не искаме пари. Искаме реформи", каза една от организаторките на протеста в града пред „ДНЕС“. Плевенските родители заявиха, че това ще е само началото на серия от такива инициативи и ще защитава исканията за реформи в социалната система.


 

ПАЗАРДЖИК 

Един от най-многобройните протести на родителите на деца с увреждания беше в Пазарджик. Те блокираха за 15-20 минути пътя от града в посока автомагистрала “Тракия“ на входа при градския стадион, а полицейски автопатрули спираха колите, докато недоволните изразиха исканията си. Те носеха плакати с надписи "Системата ни убива". Според родителите черните фланелки са символ на черния живот, който водят. По време на протеста говори 24-годишната Румяна, която страда от детска церебрална парализа и досега е претърпяла 23 операции. Въпреки проблемите обаче тя успешно е завършила "Социални дейности" в Пловдивския университет. Младото момиче сподели, че не е получило подкрепа нито от колегите си във Висшето учебно заведение, а по време на следването си е сблъскала с липсата на достъпна среда за хора с увреждания.

Едно от протестиращите майки изтъкна факта, че все повече семейства с такива проблеми стават здравни емигранти и напускат България с надежда да получат по-добър живот зад граница. "За нас, майките на деца с увреждания, по-важен е Законът за личната помощ, а в последния вариант на проектозакона са премахнати текстовете, за които се борихме в работните групи", заяви Радка Станева, една от майките, дошла на протеста. Тя допълни, че родителите са останали разочаровани и излъгани и че няма индикация, че Законът за личната помощ ще бъде приет в скоро време. Гневните родители заявиха, че ще изчакат да видят какво ще предприемат управляващите и се заканват, че ще продължат с ефективните протести. „Ние живеем за нашите деца и няма какво да губим“, коментираха несъгласните пред „ДНЕС“.

ВИДЕО


 

ПЛОВДИВ

Родители на деца с увреждания излязоха на мирен протест и в Пловдив. В един от най-натоварените часове те бяха на възловото кръстовище на Сточна гара и пресичаха по всички четири зебри на кръстовището. "Настояваме за незабавни и реални промени в полза на хората с увреждания", за пореден път заявиха протестиращите. "Искаме хората да ни видят, чуят и да разберат, че ние и децата ни съществуваме и имаме потребности и нужди като всички останали в тази държава", заяви Димитрия Денева, майка на 6-годишно дете с увреждания. Според нея до момента борбата с институциите е напразна.

ВИДЕО


 

РАДОМИР

Протестът на родители с увреждания започна по обяд в Радомир. Към гневните майки и бащи се присъединиха хора от целия регион и блокираха едно от възловите места в града. "Няма да се откажем, няма да се предадем и ще продължим, защото не искаме да виждаме как децата ни умират в ръцете, а могат да бъдат спасени. Няма по-голям ужас от една майка да гледа как детето й се мъчи", заяви пред "ДНЕС" една от протестиращите жени.

ВИДЕО


 

БУРГАС 

Родители на деца с увреждания се събраха и в Бургас. "Разочаровани сме, че след 4 месеца палаткови лагери в различни градове в страната държавата няма готовност за реална реформа , каза Светлана Петрова и допълни: „От този закон за хората с увреждания са извадени всички предложения за реформа, а за закон за личната помощ изобщо не се говори, а това е сърцевината на нашите искания. Това означава, че няма да има индивидуален подход за оценяване на потребностите на хората с увреждания.“

„Аз лично не искам оставка, искам да има работещи хора, които да мислят за проблемите на хората с увреждания! Да седнат да си свършат работата, за която им се плаща от нашите данъци“. Михаил Попов, който е баща на дете с увреждания е категоричен, че ще продължават да отстояват исканията си: „Ние продължаваме да искаме да се случи реформата, защото все пак се борим за нашите деца. И ако не го направим ние, трябва сами себе си да обвиняваме за това, че не се е случило това, което искаме!“.


 

ХАСКОВО 

Десетки родители на деца с увреждания се събраха и в Хасково. Облечени в черно и с гневни плакати те се присъединиха към протеста "Системата ни убива - Системата е блокирала". "Сега сме малко, но хората ни подкрепят. Знаят, че исканията ни са справедливи. Благодарим на всички, които са до нас", каза една от протестиращите майки пред "ДНЕС".

ВИДЕО


 

СОФИЯ

Стотици майки, доброволци, симпатизанти и обикновени граждани се събраха на протест "Системата ни убива. Системата е блокирала" в столицата. Роднините на деца с увреждания протестираха срещу бездушието на управляващите, които в продължение на повече от три месеца не обърнаха внимание на техните искания.

"Миналата седмица за пореден път 240 депутати показаха, че са глухи за нашите проблеми. Поканихме всички тях на пресконференция, за да ги запознаем с нашето състояние, нашите предложения, но дойдоха само 10 депутати. Само те решиха, че може би е време да чуят нашите проблеми. Останалите 230 народни представители избягаха от нас. Те показаха, че нашият живот не е важен, че нашите семейства не означават нищо.

Хората с уврежданията могат да бъдат полезни на тази държава. Крайно време е да бъдем чути.

Правим последен опит да събудим гражданското общество, управленците.

Властта ни излъга, че има желание за реформи. Не желаят да го направят. Управляващите нямат ни най-малкото желание да се погрижат за най-беззащитната част от нашето общество.

Колко ниско трябва да е паднал моралът на един политик, за да посегне на тези хора.

Системата убива не само нас, хората с увреждания. Системата убива и вас като ви граби. Системата мачка всички без изключение", каза една от майките на протеста.

Скелет с лицето на премиера Бойко Борисов, седнал в инвалидна количка стана на протеста. Гневните хора почерниха площада пред Народното събрание със знамена и балони в знак на съпричастност със страдащите деца. Майките ясно обясниха, че не желаят пари, а адекватна лична помощ. Те се възмутиха от изявлението на премиера, който в началото на лятото им обеща, че ще отпусне 150 млн. лева повече.

Протестиращите настояха за реформа и поискаха ясен срок, в който депутатите да приемат три закона, чрез които ще се подобри живота на хората с увреждания.

Шествието на майките се отправи от площада пред парламента към кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост, където движението спря за повече от час.

Недоволството завърши с викове "Оставка", с които родителите и граждани окупираха Народното събрание под звуците на песента на Слави Трифонов "Няма такава държава".

"Ние не искаме пари. Ние искаме реформи. Управляващите ни излъгаха. Седяхме четири месеца пред парламента и никой не ни чу. Участвахме в работни групи. Правихме закони, но след това се оказа, че усилията ни са били напразни. Системата не убива само нас и нашите деца, а всички вас. Нека да се обединим", заявиха протестиращите.

 

Майките заявиха, че това е само началото на тяхното гражданско неподчинение. Те ще  продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията. Отчаяните родители призоваваха всички български граждани да се присъединят към тях, защото Системата е блокирала. Време е за промени.

ВИДЕО

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Българските майки: Оставка!

Сложиха Бойко Борисов в количка

Гневните български майки блокираха София с черни знамена

Властта заглуши протеста на българските майки

"Системата ни убива": Толкова ли е трудно, г-н премиер? Номерът с трохите на парче няма да мине!

Майки от 10 града излизат на протест, за да се борят за живота на децата си 

Гражданско движение "ДНЕС":

ЗАЕДНО да сменим Системата!

Вера Иванова от "Системата ни УБИВА " при Слави Трифонов: На 2 октомври, вторник от 17.30ч. пред Парламента да се обединим и възстановим справедливостта! Да се преборим за правата и свободата си

Престъпно е да се твърди, че в закона за хората с увреждания има реформа

Законът за хората с увреждания се отлага

Гражданско движение "ДНЕС":ЗАЕДНО да сменим Системата! 

"Системата ни убива": Не ви ли омръзна да ни ограбват

Системата ни УБИВА - Системата е блокирала

Родителите на деца с увреждания: Не ни убивайте мъчително

Майка към Бойко Борисов и всички останали мизерници: Системата се прави с 5 млн. на площадите и с бой... бой

Протест „Оставка, съд и смяна на системата“

Протестираща майка: Тази зима отново ще умрат хиляди хора с увреждания от глад

 

 

 

 


77775