Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

България вече не е бантустан, а бастунстан

България вече не е бантустан, а бастунстанСимпатизантка на ГЕРБ влезе в сражение с бастун срещу Блокадата на Орлов мост. По свидетелства на очевидци храбрата нападателка "ръчкала" с бастуна си протестиращите и ги провокирала. Един от тях се поддаде на провокацията и то пред телевизионните камери, нататък историята се развива в новините. Нападателят на бабата с бастуна бе задържан, самата баба не е имала неприятности със закона. 


ГЕРБ обяви, че жената с бастуна не е техен член, но от поведението и профила ѝ във фейсбук е видно, че е ревностен симпатизант на ГЕРБ и активен борец за стабилност.


***


ГЕРБ не бива да се дърпа от този образ на възрастната жена, която размахва бастуна в името на гербавата идея, статуквото, статиквата. 


Бастунът е много по-елегантен образ от бухалката, която така натрапчиво се свързва с управлението на ГЕРБ. 


Бастунът може да замести и онзи груб термин, който Борисов използва в тайните си записи - това, дето се набива с двеста и не е като акъла. 


В следващи тайни записи в непринудена обстановка Борисов може да използва и по-меки изрази, с които да прескача цензурната бариера на националните медии. Ако например каже - "На прост човек акъл не можеш да набиеш, може да му размахаш бастун!" - това може да се пусне дори в предаване за семейна и малолетна публика. Разширяване на Езоповата традиция!  


Бастунът е също символ на мъдростта и преклонните години, белите коси на дългия жизнен опит. Борисов неслучайно в последния си мандат така често говори за "мъдрост" - защото и неговите годинки станаха повечко и преминават в унищожителния ритъм на премиерския труд. Той е живял много и е видял, и е участвал в неща, които повечето от нас няма да видим и за три живота. И на нощното му шкафче, с извинение че надзъртаме, има мазила за болки в краката. Голям човек с големия товар на годините и килограмите си не е като младото яре - и в краката, и в главата. И под напора на годините бастунът се превръща в осъзната необходимост, за да продължаваме движението, да продължаваме напред, макар и все по-трудно. 


Бастунът като емблема на гербавата мъдрост (София = мъдрост) може да влезе и в хералдиката на столицата: "Бастун не остарява, а само помъдрява".


***


Сега всеки ден, всеки час навсякъде има бастуни за митингова контрадемокрация!


*** 


Полицията също може да се превъоръжи и да замени компрометираните полицейски палки с полицейски бастуни. Така нашата полиция вече ще проявява повече мъдрост при употребата на сила. И да не им се набие много мъдрост на полицаите, важното е обществената поръчка да се даде на когото трябва, бастуните да се поръчат от Дубай и да вървят с известно количество фурми, без да правим компромиси с цената за сметка на когото трябва.


Разбира се, гвардейците пред президентството също трябва се оборудват с парадни бастуни. Да напомнят и на Радев къде се намира. 


***


Вече няма да казваме "шапка на тояга", а "каскет на бастун". 

 
 

Източник: https://www.segabg.com/132161