Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Българите казаха - и...
Българите казаха - искаме мажоритарна система: Да разчупим матрицата

Българите казаха - искаме мажоритарна система: Да разчупим матрицатаНяма как да има промяна, когато системата е старата матрица, калъпът произвежда един продукт. Трябва да разчупим матрицата, да излезем от този калъп и да покажем, че може нещо различно да се случи в тази държава, да дадем възможност на други различни хора да правят нещо за своя народ.Това заяви в интервю за Факти.бг Росица Кирова от "Единни за България".

 

ВАС постанови още 492 гласа за Референдума, но той не е задължителен, защото липсват още 11 505. Все пак обяви, че ЦИК е объркало броенето. Последва обжалване от Инициативния комитет на Шоуто на Слави. Т.е. едва ли ще има решение на проблема до 26 март, когато ще се проведат извънредните избори. Какви са Вашите прогнози?

 

Ясно е, че предсрочните избори ще се проведат по старите правила. И съм убедена, че усилията на Инициативния комитет не са в посока да променят правилата за провеждане на настоящите предсрочни избори, защото така или иначе е необходим парламент, който да промени изборните правила в съответствие с това, което поискаха гражданите. Решението на ВАС няма да си позволя да тълкувам, а мога да обясня за себе си по следния начин – помните изборите в Австрия, които бяха касирани заради съмнения за нередности. Това никога няма да се случи в България докато продължаваме да бъдем част от една система, която изцяло е подчинила всичко случващо се в държавата на едни определени партийни елити и на едни правила, които се прилагат подборно. Най-малкото съмнение за нередности в една демократична държава особено, когато е обосновано и подкрепено с факти, би трябвало да стане причина, за да могат да бъдат уважени исканията на тези, които възразяват срещу дадено решение. Особено, когато решението е от такава важност, че то не изразява решението на 20 или 200 човека, а говорим за 3 500 000 българи, които отидоха до урните и дадоха своя вот по този въпрос. Така че, какво ще е решението на петчленния състав на ВАС, аз не мога да кажа. Не зная дали изобщо ще допуснат преброяване на бюлетините във всички 12 000 секции и дали това е възможно вече на такъв етап на делото. Не мога да предположа, но зная едно, че новосформираният парламент има само една единствена задача да промени изборното законодателство в съответствие с това, което искат гражданите. И е в унисон с едно такова решение естествено да се саморазпусне, тъй като хората, които ще бъдат избрани по системата „нямаш избор и трябва да избираш от това, което аз ти предлагам. Това е настоящата система, депутатите ще бъдат повече от половината същите. И те ще диктуват и определят правилата, няма как да се получи промяна. Няма как да има промяна, когато системата е старата матрица, калъпът произвежда един продукт. Трябва да разчупим матрицата, да излезем от този калъп и да покажем, че може нещо различно да се случи в тази държава, да дадем възможност на други различни хора да правят нещо за своя народ. Това в момента няма как да се случи. Този парламент, който бъде излъчен на следващите избори до голяма степен ще повтаря всички партийни въжделения на играчите, които са на политическата сцена през последните 15 години. Независимо от това дали са променили името на партията, дали са влезли от различна политическа сила или коалиция. Малка ще бъде промяната с някои нови лица или хора, които имат позиция. Аз съм убедена, че те ще я заявят и ще бъдат доста бързо отвратени, защото системата те мачка. Ето защо хората се опитват да променят тази система чрез Референдума.

 

Добре, все пак този "Параграф 21" до кога?

 

За това смятам, че желанието на българите трябва да бъде уважено от следващото Народно събрание и по точно парламентът трябва да се съобрази с желанието на българина и да направи тази промяна, за която българите гласуваха, независимо дали на някой се харесва или не. За всеки българин, който е дал своя вот независимо дали е казал „да” или „не” на мажоритарната система, решенията от референдума са задължителни за упражнилите гражданските си права. Хората казаха ние не искаме да продължава всичко по стария начин, а то няма как да бъде променено, ако не се промени системата. 

 

Източник: https://fakti.bg/


22359