Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Бърни Сандърс е нови...
Бърни Сандърс е новият кандидат-президент на САЩ

Бърни Сандърс е новият кандидат-президент на САЩАмериканският сенатор Бърни Сандърс от щата Върмонт обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Сенаторът, който се определя политически като демократичният социалист бе наблизо да постигне победа срещу кандидата на "естаблишмънта" Хилари Клинтън на предварителните избори на Демократическата партия. В началото на надпреварата той ѝ отстъпваше с 50 процента и накрая бе на косъм да я отстрани и да се изправи еднолично срещу Тръмп.

Впрочем, според предварителните проучвания, ако на изборите през ноември 2016 г. Сандърс се бе изправил срещу Тръмп, той със сигурност щеше да ги спечели.  

Сенаторът обяви днес пред общественото радио на Върмонт, че възнамерява отново да се кандидатира за номинацията.

"Нашата кампания не е само за побеждаване на Доналд Тръмп", заяви по-късно 77-годишният Сандърс в имейл до привържениците си. "Нашата кампания е за това да променим страната си и да създадем правителство въз основа на принципите на икономическа, социална, расова и екологична справедливост", добави той. 

Сандърс спечели верни привърженици с ревностната защита на либерални идеи като общодостъпна система на здравеопазване и безплатното висше образование.

Въпреки че е определян за фаворит, редом до вицепрезидента в администрацията на Обама - Джо Байдън, сенаторът от Върмонт ще се изправи срещу много по-корави противници от Клинтън на предстоящите избори. 

Също като него те се опитват да се разграничат от токсичното клеймо на "естаблишмънта" и предлагат близки на неговите дръзки и популистки планове за реформи на Щатите.

 

Източник: http://clubz.bg/


90322