Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Цацаров: Да се вдига шум за природата и съдебната реформа е все доходно

Цацаров: Да се вдига шум за природата и съдебната реформа е все доходноГраниците на приетия план на "НАТУРА 2000" вероятно са спорни, заяви главния прокурор Сотир Цацаров в Каварна днес, цитиран от агенция "Фокус". Подопечната му институция в момента прави проверка по въпроса.

"Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората", заяви той по въпроса за защитената зона "Калиакра".

Според него казусът е все повече свързан с Върховната касационна прокуратура, а не с Върховната административна прокуратура, т. е. трябва да се търси престъпление по отношение на законносъобразността на заповедта за защитена зона „Калиакра".

Обвинител №1 направи и интересно сравнение между агитиращите за съдебна реформа и природозащитниците:

"Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането и целият шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв", заяви той.

Според него години наред не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки.

 

 

"Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин", заключи Цацаров.

Главният прокурор коментира и опита на Цветан Василев да задейства процедура по закона "Магнитски". Той определи банкера като "беглец от закона".

"Превел е на кантората зад Океана 50 000 долара, а тя е лобистка", обясни Цацаров.

И добави, че делото срещу Живко Мартинов, известно като "Суджукгейт", ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. Подобна форма на партийни схеми има и на други места, добави обвинител №1.

 

Източник: http://clubz.bg/