Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Цацаров: Отровили са...
Цацаров: Отровили са Гебрев и сина му с хлор и пестициди, разследва се руския гражданин Федотов

Цацаров: Отровили са Гебрев и сина му с хлор и пестициди, разследва се руския гражданин Федотов"Всички европейски служби внимават с намесата на Русия в останалите страни. Великобритания вече има опит със случая "Скрипал".

 

Ние работим в тясно сътрудничество с българските власти. В момента не можем да ви дадем повече информация, защото се води разследване".

 

Това заяви в Министерски съвет британската посланичка след среща с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по повод опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев.

 

"През парил 2015 г. Гебрев се е почувствал след вечеря в тогавашния хотел "Кемпински". След няколко дни и неговия колега има същите оплаквания. По-късно и синът на Гебрев е приет в болница. От лечебните заведения са иззети заключенията. Те са показали, че има наличие от хлор и пестициди, които се продават срещу вредители на земеделците",

обясни Цацаров.

 

Главният прокурор заяви, че е потърсено сътрудничество от британската полиция, за да се установи, дали пострадалият бизнесмен не е бил натровен с вещество, близко до новичок.

Прокуратурата, МВР и ДАНС разследва руския гражданин Федотов, който е бил няколко пъти в България и в момента, в който Гебрев е отровен. Последно руснакът е минал границата ни със Сърбия. 

 

Случаят с оръжейния търговец Емилиян Гебрев влиза в Комисията за контрол на спецслужбите, дни след публикации в британски и руски сайт. Според информациите в тях, трети заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал от руското военно разузнаване - Сергей Федотов, е бил в България през 2015 г. - по същото време, когато е отровен Гебрев. Той, синът му и директор в оръжейна фирма оцеляват след тежкото отравяне. Комисията ще проверява истинността на данните.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Посланикът на Великобритания спешно при Борисов заради отравянето на Емилиян Гебрев

Цветлин Йовчев: Подкрепям тезата, че нападението срещу Гебрев е солова акция

Веселин Дремджиев: Властта или е проспала отравянето на Гебрев, или се е снишила на Москва?


89448