Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цацаров, ти си на хо...
Цацаров, ти си на ход! Върни на хората откраднатия референдум!

Цацаров, ти си на ход! Върни на хората откраднатия референдум!Позиция на "ДНЕС"

Във всяка правова държава прокуратурата е тази, която преследва престъпниците и ги вкарва в затвора. Сега е времето да докажем в България има ли правосъдие или вече сме загърбили демокрацията и живеем в условия на абсолютна, пълна диктатура и беззаконие.

Господин главен прокурор, необходимо е да извършите независимо разследване на стотиците жалби за нарушения по време за гласуването на референдума, иницииран  от Инициативния комитет на "Шоуто на Слави". Трябва публично да стане ясно, дали е НОРМАЛНО  в една правова държава, самият Министерски съвет да саботира националното допитване!? НОРМАЛНО  ли е държавата да купи 340 000 плика по-малко от отпечатаните бюлетини, при положение, че едно от изискванията на Централната избирателна комисия е всяка бюлетина да бъде поставена в плик? Нека да припомним, че в изборния ден не само Движение „ДНЕС“, но и стотици граждани сигнализираха, че масово им се предоставят бюлетини без пликове. Това се и оказа най-често срещаното нарушение в изборния ден. НОРМАЛНО  ли е ЦИК да излязат със становище, че не достигат 12 000 гласа, когато при обявяването на резултата те не отчетоха всички гласове, какъвто е законът? Те броиха само бюлетините, пуснати в урните с плик. НОРМАЛНО ли е на бюлетините от референдума да не се слага печат - факт, който изключително много улесни фалшифицирането им? Примерите са още много...!

В деня на референдума 6 ноември в Движение "ДНЕС" пристигнаха стотици сигнали за нередности. Още тогава преди затварянето на секциите ние изпратихме до ЦИК цялата получена от нас информация, надлежно подкрепена с факти и доказателства. И до ден днешен вездесъщият придатък и безропотен слуга на политическата клика мълчи и не отговаря на гражданите.

Няколко дни по-късно, на 11 ноември внесохме запитване по закона за достъп до информация до Министерски съвет (МС) за броя на купените пликове и отпечатаните бюлетини. Според отговора на МС, който получихме на 17 ноември, се разбра, че държавата е извършила огромна манипулация още преди народното допитване. Справката, предоставена от МС показва, че за референдума са отпечатани 7 577 000 бюлетини, но са закупени едва 7 236 000 плика. Според простите изчисления липсват 341 000 плика. Така стана ясно, че далеч преди 6 ноември държавата в лицето на институциите, отговорни за провеждането на тези избори, е саботирала умишлено референдума.  

В резултат на отговора на МС, на 23 ноември Движение "ДНЕС" изпрати сигнали за тези нередности до Министерски съвет и до главния прокурор Сотир Цацаров.

За всеки български гражданин, гласувал през последните години е ясно, че управляващата върхушка разчита не на волята и желанието на народа, а на жестоки манипулации и репресии. Политическа партия ГЕРБ е записала в историята десетки, дори стотици начини за фалшификации на изборите. Все още помним случая, при който изборните протоколи бяха с еднакви "уникални" номера. В оригинален протокол на избирателна секция за политическа партия ГЕРБ бяха регистрирани само 11 гласа, а в този, който бе пристигнал за преброяването - 112.

При друг случай, депутат от ГЕРБ сам помъкна чували с бюлетини към Общинската избирателна комисия, напълно в разрез със закона... А да говорим ли за купените гласове, да говорим ли за шантажа, натиска и заплахите към хората, да говорим ли за купуването на цели избирателни комисии... да говорим ли?! Именно това се кроеше и за референдума на народа, на който невиждано в българската политическа история гласуваха над 3,5 млн. души.

Управляващите и цялата политическа пасмина, в продължение на година си затваряха очите и неглижираха напълно  700 хилядната гражданска подписка за свикването на референдум, саботираха я, наложиха пълно медийно затъмнение. Дори се стигна дотам, че упражниха натиск върху Конституционния съд да премахне 3 от най-важните въпроси в допитването, а именно - дали да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; да се намали ли броя на народните представители от 240 на 120; и дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Въпреки това обаче, над 3,5 млн. българи излязоха, за да издигнат глас на 6 ноември и да заявят своята позиция за промяна.

Този политически шамар нокаутира самозабравилите се политици. Не случайно след изборите от ГЕРБ се извъртяха и обявиха,  че подкрепят референдума, а   политическите им сателити гузно подсмърчаха покрай тях. Но какво направиха? Вече две седмици, след като Мая Манолова внесе свой законопроект, отразяващ волята на хората, нито ГЕРБ, нито някой друг политик или партия го внасят за обсъждане в комисиите в парламента.

Виновниците за купищата манипулации лицемерно обърнаха позицията си, само за да замажат за сетен път очите на хората. Изведнъж всички заедно постфактум се сетиха да организират обсъждания, дискусии и различни форми, на които да се дебатира неподлежащите на никакви дебати резултати от референдума. Юрнаха се орди от социолози, политолози, анализатори, пророци, врачки и баячки да ни убеждават колко опасна и вредна е мажоритарната система, колко не сме информирани, колко сме неуки и много тъпи... Хайде холан! Или иначе казано, тяхната вина за саботирането на референдума е огромна и те трябва да платят. Никой отдавна не вярва на празни обещания и лъжи. 

Господин главен прокурор, в понеделник Слави Трифонов се срещна с вас и след това заяви, че сте на едно и също мнение по множество въпроси. СЪГЛАСЕН ЛИ СТЕ, че желанието на близо 3 млн. българи да се въведе мажоритарната система, задължителното гласуване и да се намали партийната субсидия на 1 лев е много повече от желанието на 240 депутати да си спасят задниците? СЪГЛАСЕН ЛИ СТЕ, че искането на народа за промяна в България е огромно и ако не се случи сега, то последиците могат да бъдат страшни и непредсказуеми...

Политическите партии се чудят как да пренебрегнат волята ни, но именно те са слугите на народа, на нас. Те са работниците, които са задължени да се подчинят на волята на своя суверен.

Господин главен прокурор, сега вие сте на ход. Вие може да решите дали някой ще поеме отговорност за всички тези престъпления. За виновните трябва да има възмездие!


19618