Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цецо, Цецка, Вежди –...
Цецо, Цецка, Вежди – новата номенклатура осъществи соц-идеала с апартаментите

Цецо, Цецка, Вежди – новата номенклатура осъществи соц-идеала с апартаментитеПри соца един от най-големите източници на недоволство от властта беше, че хората по върховете се уреждаха с големи апартаменти на хубави места, на ниски цени и без да чакат.

Според йерархията в номенклатурата по-дребните взимаха двустаен панелен, други се уреждаха в някое ЖСК. Апартамент 80 кв. м. се смятаеше за голям. А за най-висшестоящите от политбюро и ЦК строяха 4-стайни апартаменти по 150 кв. метра с луксозно (за онова време) строителство около Докторската градина, в Лозенец и др.

След 30 години преход сме на същото дередже – бившият милиционер Цветан Цветанов осъществи идеала си от тодорживково време – да се уреди с голям апартамент на ниска цена. Но сега даже е надминал тогавашните стандарти за най-големите партийни велможи. Апартаментът на Цветанов е 200 кв. м с лукс, какъвто тогава нямаше. А за собствен асансьор никой от тогавашното политбюро не си е и помислял.

В сделката на Цветанов, за която той твърди, че нямало нищо нередно, миришат няколко неща – цената, на която се продават апартаменти в луксозните сгради на „Артекс” в кв. „Изток” е между 2500 и 3000 евро на квадратен метър. Тоест, апартаментът на Цветанов струва над 500 хил. евро или над 1 млн. лева. А той разменил два по-малки апартамента в „Изток” за около 400 хил. лева и доплатил 100 хил. Собственият асансьор въобще не влиза в сметката. Архитектката Весела Мирянова, съсобственичка на фирмата инвеститор „Артекс” заедно със съпруга си арх. Мирянов, твърди, че по лична преценка продали по-евтино апартамент на Цветанов.

Сигурно пак по лична преценка са продали на около 4 пъти по-ниска цена апартамент и на министърката Цецка Цачева. И на бившия министър и шеф на комисия в парламента Вежди Рашидов са продали по-евтино в друга тяхна сграда. И още не се знае на кого още. Така че, освен Цветанов и други представители на сегашната висша номенклатура са се уредили по-изгодно и от тодорживково време.

Е, затова ли ручахме жабетата? Пак номенклатура, пак апартаменти – и по повече…

 

Източник: http://e-vestnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ГРОЗНО ОМАЗВАНЕ! >> След Цецо, Цецка и Рашидов, и кумицата на Цветанов - зам.-министърът на спорта Ваня Колева с апартамент в тузарския блок на ул.„Латинка“!

Андрей Райчев: Покупката на Цветанов „мирише“ отвсякъде, явно си мисли, че ще управлява вечно

Дружинката на ГЕРБ..., оляхте се брутално! И цял ведомствен блок си построихте..., като ЦК на БКП

Енергиен псалм за новодомци

Паническа защита >> Менда Стоянова към Хекимян: Разговорът за имотите на колегите ми е несериозен! Питайте за Йончева!

 

 


 

 

 


93606