Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Целта на НГИ „Систем...
Целта на НГИ „Системата ни убива“ – реформите в ТЕЛК

Целта на НГИ „Системата ни убива“ – реформите в ТЕЛКПроблемите на хората с увреждания при тяхното взаимодействие със системата не са от вчера, а още по-малко от днес. Поколения близки на деца и възрастни инвалиди, както се е казвало тогава са се сблъсквали с непробиваема стена от ледено равнодушие и откровена незаинтересованост от страна на институции и управляващи. По различно време и на различни места те са се опитвали да подобрят положението и начина, по който обществото възприема техните хора с увреждания. Борбата за правата на хората в най-неравностойно положение има своята история, добри и лоши периоди, години на успехи и неуспехи. Времето минава и постепенно идва едно ново поколение от родители и роднини на хора с увреждания, решени най-накрая да поставят тази борба на съвсем различна основа.

Борбени, непримирими и решителни те започват своите организирани национални протести и въздействие върху системата. В началото плах, а след това все по-решителен, организиран и системен е натискът върху управляващи, медии и съзнанието на хората. В резултат идва и кулминацията на 1 юни 2018 година, когато изчерпали всички мирни средства родителите и роднините на хора с увреждания решават да започнат своя палатков протест, който ще се запомни като „Протестът на майките” и представлява уникален прецедент в най-новата история на България. За първи път един протест застава непримиримо и неотклонно зад своите искания за реформи и не отстъпва пред никакъв натиск. В дъжд и сняг, пек и студ, при страшен натиск от страна на управляващи, синдикати, казионни организации, медии и дори на обществото, майките стоят неотклонно на своя пост по палатките и не отстъпват. Превръщат се в явление. Не отстъпват защото няма какво да губят. Зад тях са само инвалидните колички на техните деца, тяхното бъдеще и живот. Това е протестът, който показа на тази страна и на този народ, че противно на разпространеното мнение, точно от обикновения човек в най-голяма степен зависи неговата съдба, но е необходима твърда решителност.

Слоганът „Системата ни убива” се ражда през 2018 година на Шестия национален протест и е предложен от една майка на дете с аутизъм от София Кристина Николаева. Приет с всеобщо одобрение седем дълги месеца „Системата ни убива” е символът на исканите реформи и напълно заслужено излиза дори от рамките на проблемите на хората с увреждания.   

След дългите и трудни седем месеца на активен палатков протест и приемането на два закона –Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания идва време палатките направили възможно приемането на тези закони да бъдат прибрани. През всичките дни на възторг и отчаяние, предателства и нови приятелства очите на цяла България са приковани в тях. Тези обикновени жени успяват да участват с чест при свалянето и повторното връщане на един министър, а за изненада на цяла България безумно уморени и почти на края на силите си, така между другото свалят и един самозабравил се вицепремиер. Последват и напълно заслужените награди „Човек на годината” и „Политик на годината”.

Още по времето на палатките обаче, често възниква и  въпросът „А след това накъде?”. Реформите дори още не са започнали, а приетите закони са само една много мъничка крачка напред. Колко други въпроси чакат своето разрешение – закрила на децата и семействата, ТЕЛК, приобщаващо образование, трансплантации, фонда за лечение на деца в чужбина, домове за възрастни хора и много други. Така на 1 октомври 2018 година логично се ражда и Национална гражданска инициатива „Системата ни убива”.

Днес Национална гражданска инициатива „Системата ни убива” работи активно по един от най-наболелите и спорни въпроси в България – ТЕЛК.

Благодарение на упоритото поставяне на въпроса от страна на инициативата започват проверки на прокуратурата, които откриват ужасяващи истини за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове, подкупи, купуване на документи и масово разхищаване на средства отиващи при здрави хора, симулиращи заболявания и издържащи се на гърба на истинските хора с увреждания. От привърженици на НГИ „Системата ни убива”, живеещи в чужбина са извършени обширни и подробни изследвания за начините, по които се оценяват уврежданията на хората в страни от Европа и някои щати в САЩ. Разгледани са различни модели и методики за оценяване на уврежданията, базиращи се на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето (ICF), разработена от Световната здравна организация (СЗО).

Благодарение на усилията на много хора, участвали в това изследване НГИ „Системата ни убива” създава и своята „Концепция за реформиране на системата за експертно оценяване на уврежданията“. Към днешна дата това е единственият документ даващ някаква яснота за истински реформи при оценяване на уврежданията, внесен от външна за МТСП и МЗ организация. В същото време продължават и проучванията по останалите цели, които си е поставила Национална гражданска инициатива „Системата ни убива”. „Борбата продължава!”, както казва Вера Иванова лидерка на смелите майки и тяхната Национална гражданска инициатива.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Некомпетентност! Скандалът ТЕЛК-многогодишна гнойна рана! Натискът на майките е необходим!

Възможна е нова промяна в системата на ТЕЛК

Майка на дете с увреждания: Омерзена съм, ощетени сме с новата наредба

Хора с увреждания излязоха на протест заради новите правила за ТЕЛК

По-справедлива оценка на нетрудоспособността? Започва обсъждане на идеи

Майките от „Системата ни убива“ продължават! Искат още реформи! Новата битка - за ТЕЛК!

Вера Иванова от „Системата ни убива“: Няма държава в Европа с ТЕЛК като нашия

Реформата в ТЕЛК отново на дневен ред след акцията на прокуратурата

Слепи по документи карат луксозни коли в Плевенско


 


89358