Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Целувката БСП - ГЕРБ...
Целувката БСП - ГЕРБ

Целувката БСП - ГЕРБКоментар на Райна Знаменкова

 

Къде е БСП тези дни? А преди седмица? А преди месец? Къде е даже през последните години? Левицата се скри в ъгъла като набожна девица в първата си брачна нощ и не иска ли, не иска да излезе оттам.

Преди изборите март тази година Корнелия  бе убедена, че най-накрая след толкова много години ще направи пробив, ще детронира Бойко Борисов и ще бъде следващият министър-председател Ехааа, мечти. За съжаление от пренапоритост и необоснована амбиция победата се изплъзна и Нинова се задоволи отново с васалски функции и подаяния подхвърляни и на нея, и на БСП снизходително от Крал Борисов-Български! Тогава, а и от преди, тя се вживя в ролята на енергичен председател, която обновява партията, повежда я напред и нагоре и взема властта..., някой си ден, но незнайно кога... Желания много, амбиции също, но както казват "Да, ама не". Пък и покритие няма. След като БСП имаха шанс, но глупаво и основно заради Корнелия Нинова загубиха изборите, това беше и лебедовата им песен. Бърз край. И така часовникът започна за БСП да отброява обратно... 

От пролетта до момента левите почти  изчезнаха от политическата сцена. Затова и никой не се учуди, на думите на народния представител от БСП Станислав Владимиров - "БСП не е опозиция на всяка цена". Но по всичко личи, че БСП изобщо не е опозиция, а удобно ляво крило на една огромна, всеядна, макар и все по-скърцаща машина, наречена ГЕРБ.

След краха на Столетницата, червеното управленческо бюро пресметна плюсовете и минусите и реши, че ще е по-изгодно да играе макар и задкулисно със силните на деня. Още при съставянето на правителството на Борисов се появиха слухове, че двете първи партии могат да се вземат. Нещо повече патрЕотът Валери Симеонов посъветва премиера да направи тази помирителна крачка вляво, така че правителството Борисов 3 да се бетонира за мнооого дълго. Явно обаче съветниците на Корнелия и Бойко са преценили, че това би бил самоубийствен ход и са предпочели да направят тайна, тъмна коалиция, невидима от хорските очи. Също като тази между ГЕРБ и ДПС.

Всъщност доказателствата, че БСП и ГЕРБ работят ръка за ръка се трупат с всеки изминал ден. Двете партии отдавна влизат в опасни консенсусни завери - и АЕЦ Белене да не се строи, и парите от КТБ да не се търсят, и истината да се крие, и картела при горивата да не се пипа и ВСС /Висшият съдебен съвет/ да си го поделят и квотите по агенции, комисии и бордове да споделят... Почти всички обществени поръчки и конкурси също се поделят почти по братски през последните 10-15 години. Така през всичките тези години двете партии си разменяха властта. За сметка на хората и на все по-нататъшния упадък на държавата и нейните институции. А пък и леви, и десни полагат постоянно и до днес учудващо единомислие по всички важните теми.

Още преди изборите по време на кампанията двамата основни политически играчи Нинова и Борисов само създаваха впечатлението, че си разменят остри реплики, но истинско противопоставяне между тях не се появи. Управленските им програми бяха същите, а дори нямаше и намек за политически спор, камо ли за противопоставяне. Уж чрез скандал осуетиха и предизборния си дебат.

Да си припомним и предложението на Борисов към Нинова да застане начело на парламента в началото на април. Тогава лидерката на Столетницата отказа гордо, но какво от това. Зам.председателят на парламента от БСП Валери Жаблянов копира едно към едно действията на гербера Димитър Главчев.

Само два дни по-късно ГЕРБ и БСП одобриха сделката на Георги Гергов за Пловдивския панаир, около която се развихри огромен скандал. Панаирът е изключително вкусна хапка, която удобно леви и десни си разделиха. Любопитно е, че когато става въпрос за подобни финансови далавери двете уж опозиционни партии са единни. Нищо чудно, щом в разгара на лятото Гергов чистосърдечно призна, че е искал коалиция между леви и десни. А Корнелия го уж напъди.

Подобни съюзи между ГЕРБ и БСП  се обмислят не за първи път. Да не забравяме, че самият бивш председател на червените Михаил Миков е разказал на конгрес на БСП как през 2014 г. ГЕРБ са предложили коалиция първо на тях, а след това са се обърнали към реформаторите. До момента никой не е отрекъл думите му. И то едва ли е, че Миков отмъщава на Корнелия, че го е детронирала... А спомняте ли си скандала с парите под масата около избор на Председател на БСП

Негласно двете уж противоположни партии цинично дори и спрямо собствените си избиратели (не малка част от тях подкрепиха референдума), изиграха картите си и отхвърлиха националния референдум на "Шоуто на Слави". Референдумът, чрез който българите поискаха промяна в страната и смяна на прогнилата и смърдяща политико-олигархична система. Герберите умишлено внесоха един доста неумело направен законопроект с ясното съзнание, че въпреки заклинанията им той няма да мине в пленарна зала. Проектозаконът можеше да стане факт, дори ако в НС имаше т.нар. падащ кворум и левите фиктивно бяха бойкотирали гласуването, както правят доста често след договорки по кьошетата с ГЕРБ. И така щеше да бъде хем вълкът сит, хем агнето цяло. Но и това не стана.

Тези дни тече и процедура по избор на членове на Висшия съдебен съвет, а вече видни юристи признават, че партиите полуофициално са решили кой коя кандидатура да подкрепя и по партийни квоти да си ги разпределят...

Категорично ясно е, че статуквото в България се е прегърнало страстно, здраво и няма никакви намерения да изпуска контрола на властта и съпътстващите я облаги. Тези лицемерни игри продължават от дълги години и червено-синята партокрация го счита вече  едва ли не като общоприета даденост, приета мълчаливо от цялото общество. Това обаче отвсякъде погледнато не е така, и на хората вече отдавна им писна и вече замирисва яко на изгоряло.

И затова и днес един от въпросите е докога ще преглъщаме горчилката на тандема Бойко – Корнелия с патерици от "патриоти“ и ДПС и не дали ще се вдигнем, а кога...

 

Вижте и други материали по темата:

ГЕРБ предложи на БСП председателското място в НС, Нинова отказа

ГЕРБ и БСП одобриха сделката на Георги Гергов за Пловдивския панаир

Георги Гергов: Имах лична амбиция за коалиция между БСП и ГЕРБ

И социалистите се ослушват за вот на недоверие

Как Корнелия Нинова прецака БСП на изборите

Корнелия Нинова: Живея с 2500 лв. на месец

Корнелия Нинова: След изборите ще стана премиер

БСП се кълне: Опозиция, но не на всяка цена!

Борисов вече си подритва мандата

Битките при червените*: Гергов искал коалиция между БСП и ГЕРБ и обяви Борисов за носител на мира

Кутев: Коалиция ГЕРБ-БСП е краят на политиката

Депутати от ГЕРБ и ДПС с общи фирми

ГЕРБ и ДПС гласуваха против законопроекта за обществените поръчки

Въпреки членовете си ГЕРБ управлява заедно с ДПС скандалната община Куклен

Борисов и Нинова сядат на една маса заради европредседателството

Борисов търси подкрепа от Нинова за европредседателството ни

И какво ще се случи с мажоритарния вот сега? Май пак ни пускат по пързалката

Лъжите на ГЕРБ продължават. Ще си спомни ли Цветанов за обещанието? Уважаеми зрители, спите ли?

3,5 млн. българи са отвратени от политическата класа и Темида. Ще премълчим ли...?

Скандалът с ВАС и решението на референдума се задълбочава. 
КОЙ има интерес да спъва националното допитване?

ДВУГОДИШНОТО УБИЙСТВО НА РЕФЕРЕНДУМА... НЕУСПЕШНО! НИЩО НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО!


35494