Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Целувката на приятел...
Целувката на приятелството - ГЕРБ-ДПС и БСП като декор

Целувката на приятелството - ГЕРБ-ДПС и БСП като декорКоментар на Правда Великова

Коалиция между ГЕРБ, патриотите и ДПС спечели изборите във Вълчи дол в началото на октомври. Новината едва ли представляваше интерес за широката българска общественост и от нея са развълнуваха само жителите на областта. Странно как обаче една такава неестествена тройна коалиция се споразумя за пореден път в името на общественото благо или... по-скоро - на личното благо. А политиката сближава, особено когато интересите съвпадат.

За топлата, тайна връзка между ДПС и ГЕРБ се говори много и в повечето случаи си е самата истина. Борисов управлява вече три мандата и то не без благословията в сянка на своя съратник Ахмед Доган. Едва ли някой би имал съмнение, че ГЕРБ щяха да се задържат толкова дълго време на власт, ако депесарите удобно и услужливо не ги бяха подпирали къде отпред, къде отзад. Отдавна партията на Доган управлява, но не излиза на светло на политическата сцена. След гръмкия провал с назначението на Делян Пеевски, депесарите предпочитат далеч по-удобните задкулисни игри. Така партията им се държи здрава, купонът си тече, скелетите са скрити в мазето и никой не оспорва волята и желанията на Ахмед Доган.

Само преди седмица от ДПС нададоха смешен вой, искайки оставката на Валери Симеонов. Обявиха, че дори биха подкрепили правителството, ако патриотите не са в него. Но политическите строители знаят, че падне ли псевдопатриотът, пада и правителството. А шансът обаче вицепремиерът да си вземе шапката и да си тръгне е нищожен. И всички политически партии са наясно с това. Валери е имунизиран поне, докато Бойко не реши за пореден път да сдаде властта. Депесарите проплакаха ден-два, имитирайки някаква дейност и след това тихо и кротко отново се скриха в своите дупки. Поведението им не е никак учудващо, имайки предвид, че това бе поредната инсценировка и прах в очите на хората, с която да се прикрие още по-добре играта между Бойко, Делян и Доган. Както и да се "циментира" още  по-добре властовата коалиция и нейното управление. ДПС са заслужили циркови артисти и от години практикуват ролята си на псевдоопозиция. Едва ли някой може да забрави как през 2013 г. шумно се заговори, че ДПС са дали 1,6 млн. лв. на "Атака" за предизборна кампания няколко години по-рано (2005 г.). А спомняте ли си порциите на Доган и след това му изказване Борисов дойде триумфално на власт и с негласната му подкрепа стои вече 10 год. във властта. Май моралът отстъпва пред взаимните интереси. А какво да кажем за партийното обединение ДПС-ГЕРБ през 2014 г., когато двете партии в едно гласуваха скандални промени в пенсионния модел. През 2015 г. също се обединиха заедно по въпроса за Възродителния процес. През годините примерите са десетки, дори стотици. В удобни за тях моменти ГЕРБ, ДПС, патриоти, че дори и социалисти си подават ръка и прокарват закони и наредби, които да облагодетелстват само техните хора. Такъв беше и случаят с избора на кандидати за ВСС. Раздорът ескалира само тогава, когато някой остане недоволен от отредената му хапка. Както напоследък Корнелия Нинова фалшиво бучи ли, бучи... През останалото време играта на опозиция е просто за пред електората.

Прашасалата ситуация от последните дълги години на преход обаче едва ли би се променила за в бъдеще ако някой не разбута вмирисалото се политическо блато. С референдума на Слави Трифонов хората разбраха, че времето за пълна промяна на системата е дошло. Слави доказа, че обединява народа срещу всеки и всички и действа не самоцелно, а с идеята за истински рестарт и промяна на държавата. Затова и тръгна да събира нови хора. За разлика от всички досегашни изродени политически субекти и техните вождове, Слави е независим, принципен, спазващ и вървящ по закона. Доказа го безспорно по време на двете години битки за референдума! И най-важното - Слави е успял, доказал се! Безспорен факт, пред който и най-големите му душмани мълчат! Слави Трифонов не ламти за власт, не иска да е политик и това отвсякъде е видно! В тоя смисъл и неговият ангажимент към хората, към България е да помогне, да допринесе, да се жертва и да спаси страната ни от политическото бедствие.

Защото хората и Слави ще решат...

Времето е пред нас и ние сме във времето, а хубавото за Родината ни тепърва предстои.


39876