Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цената на водата да ...
Цената на водата да не се вдига в областите с воден режим, настоява Манолова

Цената на водата да не се вдига в областите с воден режим, настоява МаноловаМораториум върху увеличението на цената на водата за областите с воден режим като Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, поиска Мая Манолова. 

За останалите КЕВР и правителството да отложат планираното увеличение на цените от Нова година, призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ".

Според експертите от гражданската инициатива КЕВР може да предложи на Министерския съвет да промени Наредбата аз регулиране на цените, за да се отчете изпълнението бизнес-плановете на ВиК-дружествата и показателите за качеството на водата. Такъв годишен отчет КЕВР следваше да е публикувал на сайта си до 1 ноември, но той все още не е наличен.

КЕВР е публикувал само доклад за увеличението на цените от 1 януари 2020 г. за всички ВиК-дружества в страната с одобрени бизнес-планове. Според предложението на КЕВР цените на водата следва да се повишат в почти цялата страна с между 1 и 9 на сто. 

От 31 март 2017 г. до 1 януари 2020 г. – за 33 месеца – увеличението на цената на водата в София например е с 51 % (от 1,82 лв./ куб.м. през 2,58 лв./ куб.м. до 2,75 лв., каквато ще е цената от 1 януари 2020 г.) От 1 юли 2016 г. до днес с 48% е увеличена и цената на парното. Увеличението на цената на тока за последните 3 години е общо около 10%, твърдят от екипа на Манолова. 

 

Във връзка с това тя задава към КЕВР следните въпроси: Защо не е публикуван Годишният доклад на КЕВР за дейността й и състоянието на ВиК-сектора? Кога ще бъде отчетено публично пред гражданите изпълнението на показателите от бизнес-плановете на ВиК-дружествата като част от реформата в сектора? Защо се предлага увеличение на цените, без да е обвързано с качеството на водата и обслужването, изпълнението на бизнес-плановете, намаляването на процента на общите загуби и др.? 
Защо не са обявени средно-месечните доходи на домакинствата по области, на базата на които се изчислява социалната поносимост на цената на водата? Те държавна тайна ли са?
Как е определена социалната поносимост в доклада, при положение, че самата КЕВР признава в него, че в 23 области данните не са публикувани или не са надеждни?
Кога КЕВР ще предостави публично информация за това как са използвани средствата от предходните увеличения на цената на водата с процента на инфлация и за какво ще се използват средствата от предстоящото увеличение?
Колко лева ще са допълнителните приходи, които ще постъпят във ВиК-дружествата вследствие на увеличението на цените на водата от 1 януари 2020 г. за сметка на битовите потребители? 

Гражданската платформа „Изправи се.БГ" предлага решение на проблема с несправедливото за гражданите повишение на цените, чрез следните действия: КЕВР да отложи увеличението на цените от 1 януари 2020 г.
Да се въведе мораториум на вдигането на цената на водата в областите, които са на воден режим – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. КЕВР да внесе незабавно предложение за промяна на Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите, като се предвиди измененията на цените за четвъртата година от бизнес-плановете да стане след отчета на изпълнението на бизнес-плановете и показателите за качество от втората година.

Правителството да приеме предложените от КЕВР промени, вкл. и въвеждането на мораториума за областите на воден режим.
Ресорната подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР в 44-то Народно събрание да организира спешно публично изслушване на регулатора в оставащите последни дни преди увеличението на цените. 

Най-голямо увеличение има в областите Кърджали, Видин, Русе, София-град, Габрово, Смолян (6 % - 9 %). Четирите области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените . Защо няма утвърдени бизнес-планове е въпрос към КЕВР. За област Разград цената е намалена, тъй като според доклада тя трябва да бъде 3,659 лв./ куб.м., но тъй като това е над социално поносимата цена от 3,42 лв./ куб. м., цената от 1 януари на водата в Разград ще бъде 3,42 лв./ куб.м.

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Малките пред големите": Манолова в подкрепа на обикновения човек, Движение "ДНЕС" застана зад новия проект!

Мая Манолова организира трета безплатна приемна за граждани

Мая Манолова, „Изправи се, България“ и Движение „ДНЕС“ обединени в името на България!

Манолова: Както Борисов събра мнозинство за субсидията, така да събере и за съдебната реформа

Стотици граждани и неправителствени организации заедно в „ Изправи се , България“!

Манолова: Борисов разказа басня за "независимия" прокурор - предложенията му са противоконституционни

" Изправи се  България“: Обединени да се изправим и разрешим проблемите със силата на нашата гражданска енергия! ВИЖТЕ пълния текст на Учредителна декларация на гражданската инициатива >>

Манолова: Първата победа на " Изправи се .БГ" е налице!

Изправи се ..., вдигни очи! Промяната е вече с нас!

С " ИЗПРАВИ СЕ , БЪЛГАРИЯ" Мая Манолова вдига страната на крак! Ще оказва натиск върху властта и институциите да работят за хората

Изправи се..., вдигни очи! Промяната е вече с нас!

Манолова: Първата победа на "Изправи се.БГ" е налице!

"Изправи се България“: Обединени да се изправим и разрешим проблемите със силата на нашата гражданска енергия! ВИЖТЕ пълния текст на Учредителна декларация на гражданската инициатива >>

Maнoлoвa: Πpaвитeлcтвoтo вpъща TKЗC-тaта, нo в пoлзa нa eдpитe coбcтвeници

Манолова: Отговорих на всичко, което можеше да роди главата на Борисов, и на неговите придворни сайтове

Манолова подкрепи протеста на майките на деца с увреждания

Мая Манолова изпрати на посланици данните за изборни нарушения в София

Манолова обяви ежеседмична безплатна приемна за граждани

Манолова за Airbnb и Booking: Управляващите ни връщат в пещерните времена. Започвам срещи с гражданите от цялата страна! (видео)

Стотици желаещи за приемната на Манолова, запълнила се за месец напред

Битката на Мая за справедливост не е приключила...!

Манолова обяви къде е новият й офис, прави приемна в сряда


118782