Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цените растат, запла...
Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"Коментар на Зора Ангелова

 

Есента тропна отдавна на вратата и само след месец-два цяла България ще бъде затрупана от преспи сняг. Както навсякъде по света, така и у нас този сезон е свързан с най-много разходи и то основно за храна и отопление. За жалост през последната година (и не само) животът в страната поскъпна драстично и сега на прага на студеното време много хора се чудят как ще преживеят дългата зима.

Примерите за ценовите скокове са многобройни и всичко това става напук на приказките и уверенията от управляващи и опозиция, че живеем както никога досега добре, че даже и прекрасно! 

Маслото поскъпна с 43% само за година. Това доведе и до увеличаване на цената на всички продукти, в които то се използва;

Кашкавалът и сиренето са скочили с 10%;

Яйцата с 12%;

Доматите, чушките и краставиците, които цяло лято бяха с невъзможно високи цени и в сезона на туршията вече се продават с близо 35% по-скъпо;

– Домашната лютеница вече ще излиза с около 10% по-висока цена;

– Някои видове грозде са скочили близо 200%;

Водата в София ще бъде повишена с 9%, а в някои градове като Вършец и други общини на злощастния Северозапад увеличението е почти двойно!

– Цената на парното се увеличи с 37%.

Списъкът е много дълъг. Ежедневно се сблъскваме с "евтиния“ ни и добър  живот и все по-олекващата ни пазарска кошница.

А ежедневно власт и медии натрапчиво и нахално ни засипват от сутрин до здрач със самохвалства за успехите, достиженията, за напредъка на прекрасния ни живот. Най-авангарден е нашият премиер, който не пропуска медия, форум, среща, на които неспирно и заучено като по учебник да се хвали.

Наскоро Борисов отсече: "Когато поехме управлението, бюджетът се пълнеше с 2 млрд. по-малко. Контрабандата на цигари беше над 30%. Сега е под 6-7%. Сметнете за какви милиарди говорим, които са потъвали в сивата икономика. Тези пари замърсяваха всички системи в държавата. Същото важи за алкохола и горивата. Костваше ми огромни усилия да постигна това. Мисля, че надделяхме в битката с контрабандата. Постъпленията в държавата са много повече и затова си позволяваме харчове." И продължава – "В момента има 6% безработица. Това са все хора, които не искат да работят. Работим и в образованието. Тази година вкарахме в училищата 10 000 деца повече."... "Вижте как никнат заводите около магистралите и пътищата."... "Най-важното е да създадем усещане за справедливост у хората."

И на фона на драстичното поскъпване на живота у нас, премиерът Борисов се хвали, че всички живеем добре, а финансовият министър има наглостта да казва, че икономиката ни се ускорява, а стандартът ни се подобрява. Средностатистическият българин не го усеща. Бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати. Уви, нито министри, нито депутати, нито медии го виждат.

И затова отдавна е дошло времето да ви запитаме – Как се живее с 200 лева на месец? Или с 400 или 600 лева? А изобщо без пари?

Как се  живее....?!?

Точно тези 5 или 7 милиона българи, които от време навреме назовават "биологични  единици" днес ви питат и няма да спрат да питат оттук натам! И не само ще питат.

 


39211