Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Чадър пази специални...
Чадър пази специалните във властта от Борисов до Славчев!?

Чадър пази специалните във властта от Борисов до Славчев!?По всичко личи, че управляващите са отредили важна роля на зам-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев

 

Коментар на Мартин Георгиев

Всички са равни, но някои са по-равни. Оруелската сентенция, описваща тоталитарните режими, се следва плътно от прокуратурата, която явно счита, че заместник-председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев е твърде специален, за да се поеме рискът да бъде отстрелян от поста заради проверка от държавното обвинение.

Славчев някак си успява да мине между капките в скандала "Апартаментгейт", въпреки че имуществото му повдига също толкова въпроси, колкото това на редица замесени в аферата, които са обект на проверка. За разлика от неговия шеф в КПКОНПИ Пламен Георгиев, той не е дал нито един отговор как е купил през 2010 г. апартамент от 63 квадрата за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". По онова време най-популярният български "търговец" на имоти Цветан Цветанов продава панелка в "Дианабад" по 745 евро на кв. м. Нещо повече, Славчев може да си мери терасата дори с ментора си в антикорупционната комисия. Макар че не разполага с глезотии като сауна, барбекю, зимна градина и кокетна каручка, верандата на втория човек в мегаоргана е с умопомрачаващите размери от 244 кв. м.

Прокуратурата обаче е извърнала глава от имотните придобивки на бореца срещу корупцията, въпреки че е сигнализирана от гражданското сдужение "Боец". Ако можеше, щеше да сложи "точка по въпроса", както се опита Пламен Георгиев, когато журналистите го питаха за апетитната му тераса. "Няма да се обяснявам", изрепчи се тогава шефът на антикорупционната комисия. Изглежда, прокуратурата също предпочита да мълчи за Славчев. Мълчанието е злато, особено когато зам.-председателят на комисията е нагърбен със задачата да провери шефа си за несъответствие между доходите и имуществото му, след като се оказа, че Георгиев не е декларирал терасата си, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. Друг е въпросът дали Славчев ще го провери обективно, след като му е подчинен. Упоритото нехайството на държавното обвинение за сигнала срещу зам.-шефа на КПКОНПИ подсказва по-скоро, че ролята му в момента е да изпере до блясък председателя на органа.

А КПКОНПИ пере най-добре

През химическото чистене мина първо депутатът от ДПС Делян Пеевски, който ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви за "или най-проверявания и най-чистия човек в държавата, или с най-добрите адвокати и счетоводители". Да се чуди човек дали висока експертиза изобщо присъства в КПКОНПИ след срамното признание, че комисията може да бъде заблудена благодарение на добри правни и финансови съветници. Явно такива има и финансовият министър Владислав Горанов. КПКОНПИ не откри конфликт на интереси в това, че той живее безплатно в луксозния апартамент на кръстника си, защото фирмите му не били печелили обществени поръчки. Почистен беше и премиерът Бойко Борисов заради рекламата на хазарт върху фланелката си, с която играе за Бистришките тигри. Ритал топката с отвращение и безплатно.

Но фигурата на Славчев ще се окаже по-важна от обикновен чистач

Ако прокуратурата започне проверка по сигнала срещу него, той ще бъде принуден да излезе в отпуск, както направи шефът му, което значи, че КПКОНПИ ще бъде тотално обезкървена. А плановете на управляващото мнозинство за Антон Славчев са големи. Това подсказват законодателните промени в антикорупционния закон, които бяха внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти" веднага след имотния скандал с Пламен Георгиев. С тях отпада задължително изискване председателят на КПКОНПИ да има поне 10 години стаж като юрист. Вместо това вносителите предлагат той да е работил пак толкова в службите за сигурност, като минимум 5 години да е заемал ръководни постове. Напълно случайно Славчев отговаря на новия профил на търсения кандидат. Той прекарва 22 години в МВР и ДАНС, като в контраразузнаването е бил директор на дирекция.

Очевидно държавното обвинение проявява двоен аршин спрямо Славчев, тъй като нито медийните публикации за имотното му състояние, нито сигналите срещу него успяха да събудят прокуратурата. Подопечната на Сотир Цацаров институция започна проверки на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, на бившия правосъден министър Цецка Цачева, на бившия зам.-спортен министър Ваня Колева, дори на зам. главния прокурор Борислав Сарафов заради апартаментите на сина му. Под ударите попадна и председателят на ВКС Лозан Панов. Невидим чадър обаче закриля Антон Славчев, който спечели зам.-шефския пост в КПКОНПИ една седмица след показния арест на отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Заслужил кадър на статуквото.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://m.fakti.bg/mnenia/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

КПКОНПИ да измерва нивото на река Дунав. Ще е по-полезна

Мълчание за имотните сделки на зам.- председателя на КПКОНПИ

Разкритията за разгула на властта се разрастват! >> Зам-шеф на КПКОНПИ също не е декларирал пълната цена на апартамент и тераса от 244 кв.м.

Комисията "Антикорупция" сама е опорочила декларации на хора от властта


 

 


97700