Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Чак сега..! >> И Ант...
Чак сега..! >> И Антикорупционната комисия подхвана подалия оставка зам.- икономически министър

Чак сега..! >> И Антикорупционната комисия подхвана подалия оставка зам.- икономически министърВърховната касационна прокуратура (ВКП) е наредила на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да извърши проверка за конфликт на интереси на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Поводът е разследване на "Биволъ" и "Благоевград нюз", че върху негова земя е построена къща за гости с европейски пари, която се използва само за частни нужди. За имота дори има прокаран 3 км тръбопровод с минерална вода. Финансирането е по Програма за развитие на селските райони и е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), а Манолев е бил в управителния му съвет през последните почти 2 г. Трябва да бъде проверено и дали придобитите с евросредства активи се ползват по предназначение. Прокуратурата разследва и дали като зам.-министър Манолев е извършил злоупотреби с европейски средства по програма за развитието на селските райони. НАП пък започна данъчна ревизия на всички замесени в строежа на луксозната вила.

От ДФ "Земеделие" вече са изпратили на прокуратурата изисканите копия от проекта. "Установено е безспорно, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта в размер на 391 160 лв. е сключен на 6 октомври 2014 г. с ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" и Александър Манолев не е бенефициент", се казва в съобщението на прокуратурата. И дават подробна хронология на сделката.

На 13 февруари 2013 и на 25 октомври 2013 г. Александър Манолев е учредил в полза на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" право на строеж на "Жилищна сграда – къща за гости", басейн и ограда в собствения си поземлен имот. На 1 октомври 2011 г. Манолев е предоставил на същата фирма собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9.7 дка. "Това се случва преди Ана Димитрова да навърши пълнолетие", отбеляза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. През август 2015 г. в качеството си на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД Манолев е дал и заем от 700 хил. лв. на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова". Установено е още, че Манолев е представлявал ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат-Благоевград съгласно контролен лист от 27 ноември 2015 г. Самият Манолев е бил член на УС на фонд "Земеделие от 19 юли 2017 до 18 април 2019 г.

Според правилата на Програмата за развитие на селските райони получателят на финансова помощ е длъжен 5 г. да използва придобитите с европейски пари активи по предназначение. Ако това не се случи, разплащателната агенция може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях и да прекрати всички договори, обясняват от прокуратурата.

Прокуратурата е образувала наказателно производство за данъчни престъпления и злоупотреба с европейски средства, обяви още Румяна Арнаудова.

Александър Манолев вече подаде оставка като зам.-министър, която бе веднага приета от премиера Бойко Борисов. След това той написа във "Фейсбук", че оставката му е закъсняло действие, което той трябвало да предприеме още преди година, когато името му бе забъркано в скандали и това му попречи да стане министър на транспорта. "Още тогава трябваше да си дам сметка, че в такава ситуация е много, много трудно да работиш. Преди няколко месеца ми казаха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова атака. Подминах го – след всичко, което се опитаха да причинят на семейството ми, си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но отново надскочиха себе си", пише Манолев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Капят... и окапват >> Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

Заради разкритията за разкоша на властта! >> Прокуратурата пусна проверка и за зам.-министъра на икономиката

Разкритията продължават! >> Вижте имението в Сандански на зам.-министър Александър Манолев, построено с европари

Разкритията за разкоша на властта продължават >> Зам.-министър отмаря в имение за половин милион с европейски пари. Прокарал си и минерална вода за басейна

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО "АПАРТАМЕНТГЕЙТ" И ДРУГИТЕ СКАНДАЛИ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ)

Наглост, та наглост! >> Манолев за оставката си: Ловът на вещици придоби плашещи размери

Още проверки... на очевадно престъпление >> И КПКОНПИ проверява Манолев - за конфликт на интереси

Започва наказателно производство за нецелево разходване на европейски средства по случая с Манолев

 


96860