Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Чепеларци отиват на ...
Чепеларци отиват на протест пред ВСС в София

Чепеларци отиват на протест пред ВСС в СофияПротест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в София организират в петък от Чепеларе. Инициаторите настояват за преразглеждане на решението на ВСС за закриване на Районната прокуратура в родопския град, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Двата проведени досега протеста с временни блокади на главния път Смолян–Пловдив не дадоха резултат. Местните хора не искат да приемат решението на Висшия съдебен съвет Районната прокуратура в града да стане териториално отделение на смолянската. Становището на  главна прокуратура е, че прокурорите в Чепеларе ще изпълняват в пълен обем задълженията си.

"Правоприлагането няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите. Решението кои прокуратури да се преобразуват е взето според натовареността, населението на районите на действие, кадрова обезпеченост и други", заявиха официално от главната прокуратура.

Тези доводи обаче не се приемат от местните жители. Те считат, че решението е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други. „Но най-притеснителен е фактът, че то не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга, и е в разрез с препоръките на Европейската комисия за реформи в системата", смята Тонка Дичева, председател на инициативния комитет за протеста. Тя съобщи, че на 31 октомври т.г. е депозирана жалба във Върховния административен съд срещу решението на ВСС, както и искане да се спре изпълнението му.

По думите на кмета на община Чепеларе Славка Чакърова ВСС не е спазил предварително оповестения критерий да не се закриват прокуратури, които са близо до големи курорти и до границата, а Чепеларе попада в обхвата и на двата критерия. И според нея закриването на Районната прокуратура ще се отрази негативно на общината.

Протестиращите се заканиха с нови блокади, ако исканията им не бъдат чути, като заявяват, че ако се налага, ще стигнат с протести и в Брюксел пред Европейската комисия.

РЕДАКТОР: АНИТА ЧОЛАКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Протестите се разрастват >> Движение "ДНЕС", заедно с гражданите в подкрепа и защита на всички справедливи искания и каузи!

НЕ на рекета!* >> Ден преди началото... протест и скандирания: "Зоната без зона!"

Къде са ми парите, бе?! Къде са ми паритееее, ша ви застрелям, бее – викна гръмовно Бокичът

15-ти пореден ден на протести на майки и граждани: Автошествие блокира центъра на София

81% от българите смятат, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка

Протестът срещу Валери Симеонов прераства в автошествие