Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Червен политолог* >> Юрий Асланов: Европредседателството няма да спре политическата интрига ГЕРБ-БСП

Червен политолог* >> Юрий Асланов: Европредседателството няма да спре политическата интрига ГЕРБ-БСП Политическата картина в края на 2017 година може да се опише като „затишие пред буря". Това каза в ефира на „Фокус" социологът Юрий Асланов.

По думите му от една страна се наблюдава успокоение на общественото мнение, спад на песимизма и повишение на оптимизма сред някои демографски групи, но от друга страна има нарастване на безпокойството по теми, които не са доминирали общественото пространство до този момент.

„Има интензивно придвижване напред на проблеми като корупцията, финансовата стабилност, здравеопазването. За корупцията не е изненадващо, тъй като това беше тема в един продължителен политически дебат, като привлече и продължава да привлича голямо обществено внимание. Проблеми обаче като финансова стабилност и особено здравеопазване до миналата година не бяха на такива челни места и продължават много интензивно да се придвижват нагоре в класацията. В никакъв случай не може да се каже, че случващото се е повишило доверието в политическия елит като цяло. Разместват се пластовете на доверие към отделни политически субекти. Но така отдалечаването и разстоянието между гражданите и отделните политически институции на властта продължава да расте. За това свидетелства и ерозията в доверието към всички останали институции", обясни той.

Юрий Асланов добави, че в липсата на обществено доверие изключение правят президентската институция и ЕС. Социологът коментира още, че в най-голяма степен общественият интерес през тази година e бил привлечен от скандали във властта, свързани с обвинения в корупционни схеми и размяна на удари между управляващи и опозиция. Асланов прогнозира, че политическата интрига по линия ГЕРБ-БСП ще продължи и занапред.

„През следващите шест месеца можем да очакваме успокоение на политическото напрежение, което обаче по-късно ще избухне с пълна сила", допълни Алсланов, с което отново потвърди тезата си, че ситуацията е „затишие пред буря".

По думите му се наблюдават промени в обществените нагласи като предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС се смята за важно, а доминиращото мнение препоръчва на опозицията да запази добрия тон, именно заради важната задача пред страната ни. Според социолога безспорно оглавяването на Съвета на ЕС дори за кратък период поражда самочувствие и създава положителни очаквания у гражданите.

„Тактиката на управляващите по този въпрос е хитра, тъй като те използват високото обществено одобрение по темата за европредседателството, за да го превърнат в контрааргумент срещу всякаква опозиционна активност. От друга страна, пък много хора си дават сметка, че българското председателство на Съвета на ЕС не може да бъде легитимация за замразяване на всякаква политическа активност и за спиране на живота по други теми. Предстоящото европредседателство като че ли идеалистично е преувеличавано като очакване от българските граждани. То се ползва с висока подкрепа, но ако бързо не се усетят някакви ползи, които да се почувстват от всяко домакинство, много скоро това може да прерасне в разочарование и да бъде интерпретирано като проблем на политическия елит", обясни той.

Юрий Асланов добави, че настроенията, с които обществото ще посрещне 2018 година, няма да се различават от тези през 2017 г., с тази разлика че през отминаващата година е имало усещане за разкриване на нови хоризонти, което няма да е фактор през следващата. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.faktor.bg


46245