Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Червеният резил* >> Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойският договор?

Червеният резил* >> Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойският договор?БСП произведе огромен скандал вчера, публикувайки декларация, в която се казваше, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

По-късно този израз тихомълком бе изтрит.

В редактирания вариант на декларацията обаче все още може да се прочете следното изречение:

"Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания".

Това повдига няколко важни въпроса.

1. Какви точно, според БСП, са основанията, според които България е толкова жестоко наказана след Първата световна война? Да припомним - тогава окончателно губим излаз на Бяло море, както и Южна Добруджа, която успяваме да си върнем през 1940 г.

2. Дали пък социалистите не мислят, че Първата световна война е прогресивно събитие за човечеството, тъй като тя до голяма степен е помогнала на болшевиките да извършат преврата в Русия?

Третият въпрос всъщност е може би най-важния, защото касае настоящето, а и бъдещето. Той обаче предполага известно обяснение. Ньойският договор от 1919 г. е част от т.нар. Версайска система от мирни договори. С тези договори победителите в Първата световна война се разправят жестоко с победените и ги подлагат на невиждано унижение. Още при подписването представителите на Германия заявяват, че това не е мирен договор, а примирие за 20 години. Така и става - през 1939 г. избухва Втората световна война. Когато се е създавала Версайската система Хитлер е бил никому неизвестен ефрейтор и посредствен художник. Причините за неговия бъдещ политически успех в Германия се коренят именно в тази система от мирни договори, които са по-скоро примирие за 20 години.

В края на Втората световна война същите тези победители показват, че са си взели поука. И започват да работят за обединението на Европа с цел премахването на напреженията, довели до двете световни войни. В резултат на това в крайна сметка е създаден Европейския съюз. И в този смисъл:

3. Отрича ли БСП поуките на Европа от двете световни войни? Какво предпочита БСП - ЕС, който осигурява мир в Европа или разпадане на ЕС, което работи за интересите на една велика сила, намираща се на североизток от нас?

Другарки и другари, това че се покаяхте за Народния съд  - добре. Но махнете и изречението за Ньойския договор. В противен случай за пореден път доказвате, че сте всичко друго, но не и българска партия, която работи за иинтересите на България.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/