Гражданско Движение ''ДНЕС''

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)Коментар на Райна Знаменкова 

 

В началото бе словото. Но само в началото. В зората на демокрацията всички се надявахме, че свободата на словото ще възтържествува. Че ще можем да изразяваме свободно мнението си, без притеснението, че Белене ни зове. Запалихме се по идеята, че и ние сме хора, свободни хора. После дойде един пожарникар и професионално и леко полека угаси всички надежди за свободно слово. По стар комунистически тертип пожарникарят действа на принципа - „вържи попа, да ти е мирно селото“.

Е, попът е вързан, а селото е все по-дезинформирано... и манипулирано. В лицето и ушите на избирателя денонощно се навират „видимите резултати и успехите“ на управляващите. От повечето медии и информационни канали се пропагандира, че всеки може да изразява свободно мнението си, а обективният поглед на журналистите е гарантиран... уж. Само че свободата, Санчо е скъпа, толкова скъпа, че малцина биха могли да си я позволят. И това са само някои журналисти. Единици. А мнозина си платиха за тази свобода, защото не позволиха да ги "нахранят". „Нахранете журналистите“! Помните ли този знаков  апел отправен в Ловеч преди много години от тогавашната външен министър и сегашен посланик в Турция Надежда Михайлова (1). Апел, спазван, прилаган и усъвършенстван стриктно от всички управници оттогава, та чак до днес... А ние като нация си платихме и затова цената, и както в почти всички други сфери и тук сме на дъното. (България изпадна в предпоследната група по свобода на медиите) Защо ли? Поради сто и една причини!

Тук ще припомня няколко случая на журналисти, които не пожелаха да бъдат нахранени, не се поколебаха да зададат неудобни въпроси, да почовъркат в раните. Доказали се професионалисти.

В далечната 2013 година главният редактор на агенция БГНЕС Зелма Алмалех и първият заместник главен редактор и редактор "Вътрешни новини" Стефан Джамбазов напуснаха медията. Те не издържаха на натиска на Олигархията. Собственик на агенцията е Любчо Нешков, а в неговия сайт оттогава рядко може да се види обективна критика към правителството. (Главният редактор на БГНЕС и заместникът му напуснаха медията)

Гербовата гилотина отряза главата на още един журналист - Петър Волгин. Журналистът, известен с левичарските си възгледи и критичността си към управляващите, изяде шамар от властта с оправданието, че не спазва изискването за плурализъм на мненията в предаването си. А мнението трябва да е само едно - Бойко е велик..., властта е чудодейна икона! Като единствената останала свободна трибуна, Волгин бе  поканен от Слави да открие своя рубрика в шоуто. (БНР свали предаването на Петър Волгин) Националното радио  отдавна изневери  на традициите си да е сравнително обективна и независима медия и целенасочено  се включи в общия хор на  медии  подлоги  на управляващите. Очаквано! Та нали те отпускат бюджета на медията, а знаем, интересът клати феса.

През 2016 година журналистът Лили Маринкова бе освободена ЛИНК от поста директор на програма „Хоризонт“ и водещ на култувото "Неделя 150". Маринкова е носител на „Голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество. (2)

За директора на БНР Александър Велев (3) (и сега е на този пост) това няма значение - щом не слушаш си вън от радиото. Да припомним, че сегашният ген.директор на радиото беше учредител и основен активист на клуб "Свободно слово“, стожер на борбата срещу комунистическата цензура, налагана през 1995/199_г. от тогавашното ръководство на радиото. Каква тъжна ирония... (Ето защо уволниха Лили Маринкова от БНР! Вижте нови подробности за рокадата!)

2017 година беше силна за кабинета „Борисов 3“ откъм обезглавяване на непослушни журналисти. И е логично, като по учебник - когато доверието към управляващите рязко спада, започваш да промиваш мозъците на избирателите, чрез натиск върху медиите. Един от явните примери за цензура е този с разследващия журналист Васил Иванов. Той е автор на разследвания за корупция и неправомерно харчене на държавни средства. Властващите толкова се бяха изплашили от него, че пред дома на Иванов, през 2006 избухна бомба (4). Извършители не бяха заловени, разбира се. Представете си, за 14 години работа колко надълбоко е стигнал в разследванията си журналистът, че да се опитат да го убият.

След политическото уволнение на Иванов, той избра единствената платформа, която остана независима в медийното пространство, и в която може да се чуе различно мнение. Васил Иванов реши да разкаже за цензурата в Нова телевизия ЛИНК  не къде да е, а в „Шоуто на Слави“!!! В конкурентната телевизия!!! Обаче и там Октоподът пипала е пуснал. БТВ не излъчиха Шоуто на Слави Трифонов, в чието предаване Иванов разказал за цензурата. Телевизията отказа да излъчи точно този епизод с аргумента, че той не отговаря на стандартите на медията. Тогава Слави и В.Иванов дадоха съвместна пресконференция (5), която БТВ пак не излъчи и не отрази. Стандартите в медиите знаем какви са - за ГЕРБ се говори като за мъртвец - или добро или нищо. Журналистът обяви, че шефката на Новините в Нова тв Дарина Сарелска му налага цензура. Журналист напуска Нова тв заради "системна цензура" Въпреки този скандал тя запази поста си. После пък внезапно беше уволнена. Cпopeд cлyxoвeтe швeдcĸитe ѝ нaчaлници изoбщo нe били дoвoлни oт цeнзypaтa, ĸoятo нaлaгaлa. Hитo пъĸ иcĸaли тяxнaтa coбcтвeнocт дa имa лoш имидж. И зaтoвa я yвoлнили. Но това са само слухове. Другият ярък пример за влиянието на властта в медиите е случаят с екранната двойка - Анна Цолова и Виктор Николаев. Те напуснаха сутрешния блок на Би Ти Ви ЛИНК и отидоха в Нова тв, с мотива, че усещали външен натиск. Цолова обаче стана неудобна и след Сарелска, изгърмя и тя от НОВА ТВ. (Без Анна Цолова в "Здравей, България", Виктор Николаев ще води сам (обновена) Като и до ден днешен от нея и помен няма, а от медията съобщиха, че уж ще води ново LIVE STILE ШОУ (6). Всъщност тук е мястото да припомня, че малко преди нейното сваляне от екран в сутрешния блок на телевизията гостуваше Йордан Цонев, който прати поздрави на водещата от... Пеевски. (7)

Спомняте ли си участието на псевдопатриота Валери Симеонов при Виктор Николаев, когато към водещия беше отправена пряка заплаха за саморазправа. (8)

В Нова тв не си поплюват. Последният пресен пример (в наречената за  телевизия на Бойко) е отпреди дни. Едно от най-гледаните предавания в програмата на телевизията е „Часът на Милен Цветков“. ("Нова телевизия" сваля от ефир "Часът на Милен Цветков") Всяка круша си има опашка, разбира се. През юни месец, тази година, едно от предаванията на Цветков беше свалено. Решението на частната медия предизвика остри коментари в социалните мрежи и подозрения, че причината е бил разговор, засягащ министър-председателя. Една от темите на разговор в студиото е била „Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?“ .

Тогава от Нова тв отговориха, че: "Планираният епизод на предаването "Часът на Милен Цветков" по "Нова телевизия" не бе излъчен, защото не отговаря на стандартите на медията за обективност, истинност и баланс на гледните точки във всички предавания". Самият водещ пък странно замълча..., което породи допълнителни спекулации и интерпретации.

Забележете разминаването темата е: Какво е накарало Борисов да се възмути от ФАЛШИВАТА НОВИНА за острова, а не че си е купил остров наистина...?! И Бойко се възмути. Гузен негонен бяга. Тогава пак единствено Слави се осмели да изяви свободно мнението си в защита на свободата на медиите и журналистите. (Слави с отговор на въпроса защо епизод от "Часът на Милен Цветков" бе свален от ефир)

Ексцесиите на властта не са само в частните телевизии. Телевизията майка, обществената БНТ също играе според сопата. Само за няколко месеца, и то през лятото, няколко качествени журналисти изпопадаха от клона БНТ.

Защо ли? Защото назначеният от Бащицата Коко Каменаров (9) в тандем с оръдието на ГЕРБ Емил Кошлуков колят и бесят. Толкова са се опиянчили от властта, че чак тежко са се разболели. (Съдът отново отложи делото срещу генералния директор на БНТ, този път заради болест)

Представете си, точно когато тече дело срещу Каменаров, той се разболял (10). А в това тежко състояние маса поразии направи. Така е, само у нас подсъдим може да ръководи Национална медия. Прийомите на Коко обаче са приматски. Уволниха и унизиха долнопробно един безценен кадър за БНТ Мария Чернева. (Журналистът Мария Чернева напуска БНТ след “публична екзекуция“)

Малко след това друг журналист напусна БНТ- Милена Цветанска. Тя написа във Фейсбук страницата си: "Напуснах БНТ и някои от илюзиите си."  През март Константин Каменаров и екипът му свалиха предаването "Плюс това", водено от Цветанска и журналиста от "24 часа" Георги Милков.

А какво да кажем за непокорният и свободолюбив Сашо Диков, прокуден от не една медия, заради неподкупната си уста и намерил последно пристан в ТВ "Евроком". (11) Той си тръгна от ВiT, заради силно изявена цензура. Напуска БНТ, Нова телевия, Канал 3, поради същите причини. Винаги се оказва неудобен за онези, които са на власт.

А свободната ВiT, която беше продадена при странни обстоятелства... Забележете, продадена и купена, не за да продължи да работи и да се развива, а да не работи, за да я няма! (12) Да я няма и последната свободна телевизия. За да го няма и последният пристан на свободното ТВ-слово... Очевидно вместо да си омърсяваш ръцете с уволнения на неудобни журналисти, много по-скъпо, но по-чисто е да си купиш съответната медия...  и просто да я затвориш да не работи. Представяте ли си докъде стигнахме! А и за какви финансови средства става дума! И за какъв страх на властта иде реч... Неистов страх за запазване на кокала... На всяка цена!

Масова чистка!

И сега какво - пак се налага да ни оправят отвън. Нашите братя американци знаят, че ние сме ударили дъното в медийно отношение и това вече е много явно, и пращат своята медия "Свободна Европа", за да нормализира отново  средата. Да онази "СвободнаЕвропа", громяща комунизма и пропагандираща западните ценности за свобода и демокрация... Онази "Свободна Европа", която слушахме нелегално по тавани, мазета и под юргана... А знаете ли, че това се прави обикновено за страни от Третия свят...! (Защо "Свободна Европа" се връща в България?)

През всичките тези години на червена и гербаджийска цензура единственото свободно слово, единственото предаване, което не спестяваше нищо на никого беше "Шоуто на Слави". Повтарям ЕДИНСТВЕНОТО! Тук ще ме упрекнете в пристрастност към Трифонов. Дори и така да е, но фактите са си факти... ЕДИНСТВЕН Слави Трифонов и неговото шоу без страх, без скрупули и притеснение дават трибуна на всички прокудени от цензурата на властта журналисти. (13) И затова нееднократно предаването му беше и сваляно от екран. (14

Разбирате ли къде живеем и как ни се поднася информацията, на базата на която ние даваме гласа си за някого, примерно. Затова - бой по ръцете на журналистите, докато се научат да слушат. Такъв ще да е бил инструктажът на Бойко Борисов към подчинените му, защото един ПР от пресслужбата на Министерски съвет си позволил да удари журналист. Ей така. Докато Премиерът разглеждал гробница край Пловдив. (Борисов смъмри подчинен, ударил журналистка на гробницата до Пловдив)

Хубаво си разглеждате гробници, господин Премиер, но нали знаете „Който гроб копае, сам пада в него“. Закопахте ни достатъчно. Отдавна започнахте и да подкопавате под себе си. Усещате ли вятърът на промяната, повяващ от народното недоволство. Цензурата, която налагате е примитивна и безсмислена, защото хората не ви вярват. Отдавна... Каквото и както да го правите, не ви вярват! (15) И все повече се информират от алтернативни източници и медии. Защото като се обединим около битката срещу популизма и бруталната цензура, която прилагате, вие ще сте обезоръжен и безпомощен. Нали знаете: "Не се гаси туй що не гасне"!

А всяка диктатура започва с цензура и свършва с бунт и съпротива, които я премахват... Така ще е и тук у нас!

И тогава вече и четвъртата власт няма да е с вас.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Бившият външен министър Надежда Нейнски отива посланик в Турция (1)

Новият шеф на БНР уволни Лили Маринкова (2)

Александър Велев е новият шеф на БНР (3)

Бомба избухна тази нощ пред жилището на Васил Иванов от НТВ (4)

„Шоуто на Слави“ и Васил Иванов дадоха пресконференция  (5)

Анна Цолова се подготвя за ново професионално предизвикателство в ефира на NOVA (6)

„Пеевски ви праща много поздрави“  (7)

Управляващи заплашват открито Виктор Николаев (ВИДЕО) (8)

Коко Каменаров поема БНТ, бил любимец на Бойко! (9)

Шефът на БНТ внезапно се разболя и пак не се яви в съда (10)

Сашо Диков стартира предаване по „Евроком“ (11)

Новият собственик на BIT спря всички предавания на телевизията (12)

Слави и Васил Иванов: За тв войните, ДАНС, спрени разследвания (13)

Отново спряха "Шоуто на Слави"(14)

Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко (15)

 

 

 


73864