Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Чиновнически фалш >>...
Чиновнически фалш >> Президентството към

Чиновнически фалш >> Президентството към "ДНЕС": "Ще работим заедно"Коментар на „ДНЕС“

"Екипът на държавния глава следи развитието на поставените проблеми и работи за отстояване на интересите на българските граждани. Вярвам, че може да обединим услия за сътрудничество и заедно с представителите на другите институции да намерим добрите решения за България", това пише в отговор на писмо на Движение „ДНЕС“ Димитър Стоянов, главният секретар на президента на Република България - Румен Радев.

Клиширано изказване и фалш отвсякъде! Празни, безсъдържателни и безсмислени фрази, взети от учебниците по пиар на студентите „Връзки с обществеността“.

В началото на февруари Движение „ДНЕС“ изпрати апел до държавния глава Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в който алармира за десетки примери на недемократичност в България. В писмото са посочени наразрешените сериозни проблеми в сферата на енергетиката, здравеопазването, монополите. Въпреки ясните и конкретни примери и доказателствен материал, от нито една институция не пожелаха реално да се вкючат в решението на проблема.

В края на 2009 г. и началото на 2010 г. Движение „ДНЕС“ инициира и проведе изключително успешен референдум в цялата страна срещу безчинствата на монополите в страната. Събраните 730 000 подписа бяха внесени в Народното събрание, но забутани от ръководството му в един от ъглите на мазето на сградата без никаква реакция“, пише в документа.

В писмото се посочват усилията, които Движение „ДНЕС“ полага от години за развитие на енергетиката. Споменава се разработения проект за изменения и допълнения в Закона за енергетиката, както и редицата анализи на състоянието и проблемите в основните сектори на енергетиката /електроенергетика, топлоенергетика, газоснабдяване/, както и предложенията  за решаването им.

Движението направи предложение пред Комисията по енергетика на Народното събрание за създаването на временен целеви фонд с източници от постъпленията от износ, от емисионни квоти, от курсови разлики и др. Но и това предложение не бе прието от управляващите“, се казва още в текста.

В писмото се засяга и темата с отчайващото състояние на здравеопазването в България. „Съвременната държава има три задължителни социални функции – осигуряване на чист въздух, природосъобразно и достъпно водоснабдяване и ефективно и достъпно здравеопазване. Дори по Конституция здравеопазването трябва да е безплатно, защото започва от корема на майката и свършва със смъртния акт. В България здравеопазването се комерсиализира до безкрай като негативите понасят гражданите  на които са отнети и елементарните права, отнета е и възможността за защита на интересите на хората“, пише в писмото.

В края на 2017 г. „ДНЕС“ направи 24 предложения за бързо и радикално решаване на проблемите в този сектор и предложи да се проведе обществено обсъждане. За пореден път властите останаха глухи.

Не на последно място е и скандалът и осуетеното приемане на референдума организиран от "Шоуто на Слави"за смяна на системата, в който Движението беше активен участник. Екипът на Слави Трифонов, заедно с членове на сдружението, хиляди доброволци и граждани събраха 700 000 подписа, излъчиха наблюдатели, и следяха развитието на казуса във всеки един етап.

Уви, българската политическа класа и тук се провали и подигра с вота на 3,5 млн. българи. Подигра се нагло, безцеремонно и подло и с нас, хората и със Слави!

Именно такова бе и отношението на президента, неглижирайки националното допитване и волята на цяла България. Той така и не зае активна и отговорна позиция по казуса. Така на практика той "прегърна" откровено лицемерното мнение на БСП и ГЕРБ, които  през  последната година-две нееднократно сменяха становищата си за референдума, и в края на краищата с общи и обединени усилия го отхвърлиха.

И така и за референдума Румен Радев остана сляп и глух. Той не само, че не призова парламента да приеме референдума и така да подкрепи българския народ, а застана на страната на статуквото и олигархията срещу народа си, който го е избрал! "Пази боже сляпо да прогледа...!" 

Нещо повече, пред българи в САЩ на зададен му въпрос защо референдумът не беше приет, той отговори, че не знае. Срамно, позорно и обидно! Предателско, спрямо хората!

Смешният отговор от едва няколко изречения, дошъл от администрацията на държавния глава, показва за пореден път как институциите в България се опитват само да замажат важните въпроси, но не и да работят активно за тяхното решаване. Чиновническият тон от страна на главния секретар на президента показва само, че и тази институция не работи. Властите в България отдавна са се отказали да изпълняват основните си задължения – а именно да работят в името на народа и за народа. Години наред Движение "ДНЕС" полага непрестанни усилия, дава предложения, разработва програми и становища за решаването на проблемите в различни сфери, с цел подобряване живота и стандарта на съществуване в страната. Усилията, които ние полагаме ежедневно и от години биват смазвани периодично от чиновническата мудност, бюрократично бездушие и безпардонност.

Още по-страшен и притеснителен е фактът, че Движение "ДНЕС" не получи обратна връзка от Народното събрание, където писмото с наболелите и неразрешени проблеми също беше изпратено. България е парламентарна република, въпреки опитите на премиера Бойко Борисов да я превърне в еднолична фирма, която да управлява. Именно от Народното събрание зависят решенията свързани с всички изложени в писмото проблеми. За жалост оттам мълчат, заети със смешни политически боричкания, но не и с работа, която да подобри положението в държавата и да гарантира на българския народ спокоен и добър живот.

Формалният отговор от страна на президента Румен Радев и липсата на такъв от страна на Цвета Караянчева доказва за пореден път, че институциите в България са се оплели като страшен октопод, завличайки  страната на дъното и яростно борейки се с всички, които искат да постигнат промяна.

Подобна спойка е недопустима в една правова държава като България. Време е това да се промени и ние заедно с хората на България ще бъдем част от тази промяна!

Клишираният отговор в писмото на Румен Радев е само едно от безкрайните доказателства за липсата на държавност вече близо 28 години. Време е да затворим вратите на олигархичния ад, в която се намира България. Няколко поколения българи бяха принудени да живуркат, а не да живеят. Но промяната идва. Времето на пълни реформи, които да прочистят из основи блатото на политическата класа, настъпи.

Време е за справедливост!

 

Вижте и други материали по темата:

„ДНЕС“ алармира президента и Народното събрание за десетките примери за недемократичност в страната

Предизборно ГЕРБ и БСП се обявиха за референдума на Слави

Лъсват лицемерните лъжи на управляващите: Мажоритарният закон на ГЕРБ е незаконен, няма пълна оценка на въздействие

Преоблякъл се Илия - пак в тия... или кои са новите-стари лица на БСП номенклатурата

Врътките на ГЕРБ спрямо референдума продължават

БОРИСОВ И ГЕРБ - НЕ СТЕ ИСКРЕНИ, НЕ ВИ ВЯРВАМE! РЕФЕРЕНДУМЪТ Е НА ХОРАТА! (част I)

БОРИСОВ И ГЕРБ - НЕ СТЕ ИСКРЕНИ, НЕ ВИ ВЯРВАМE! РЕФЕРЕНДУМЪТ Е НА ХОРАТА! (част II)

МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ - Инициатива на Движение "ДНЕС"

МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ*: Движение „ДНЕС“ в действие след сигнал на граждани във Варна!

Темата с приватизацията – защо сега? - Д-р Георги Георгиев, експерт по финанси, Движение „ДНЕС

МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ*: ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ДАЛАВЕРА - Инициатива на Движение "ДНЕС" 

Гражданската инициатива „Срещу произвола на монополите”

 

 

 


53981