Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Чистка във ВМРО-ДПМН...
Чистка във ВМРО-ДПМНЕ, изгониха и зам.-председателя Янчев

Чистка във ВМРО-ДПМНЕ, изгониха и зам.-председателя ЯнчевЦентралният комитет /ЦК/ на ВМРО-ДПМНЕ изхвърли от редиците на партията всички известни фигури, които се противопоставиха на политиката на изолация и конфронтация водена от лидера Християн Мицковски, предава БГНЕС. ЦК изключи от партията заместник-председателя на партията Митко Янчев и члена на Изпълнителния комитет /ИК/ на ВМРО-ДПМНЕ Константин Богданов. В същото време поиска изключване от партията и на бившия директор на контраразузнаването и братовчед на Никола Груевски Сашо Миялков. От партията ще бъде изключен и бившият здравен министър Никола Тодоров. 

"Господ да им е на помощ" - бе краткият коментар на Янчев след като бе изключен от партията и от второто място във ВМРО-ДПМНЕ. От партията ще бъдат изключени и всички депутати, които гласуваха за конституционните промени съгласно Договора от Преспа. Според говорителя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски "след това заседание на ЦК вече нищо няма да бъде както преди във ВМРО-ДПМНЕ". 

"Поради действия срещу интересите на ВМРО-ДПМНЕ и на Македония и поради сътрудничеството със Зоран Заев в условията на организирана престъпна група за натиск, рекет и подкупване на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, за да бъдат приети конституционните промени, ЦК изключи от партията Митко Янчев", каза Николовски. 
Николовски твърди, че в Македония "вече има нова коалиция между Зоран Заев, Вице Заев /братът на Зоран Заев, бел.ред./ и Сашо Миялков". 

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ поиска 8-те депутати, които гласуваха за промени в Конституцията, да напуснат местата си в парламента. Николовски подчерта, че в партията остава Никола Груевски, който в момента е почетен председател на формацията. 

"За него нямаме информация да е работил срещу партията", каза още Николовски. "Ако Митко Янчев е изключен от партията, аз ще напусна Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. Докато Мицковски е лидер на партията аз повече няма да бъда депутат от ВМРО-ДПМНЕ. Това са напълно недемократични методи", каза народният представител Панчо Минов, след като станаха известни решенията на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ. 

Митко Янчев, Константин Богданов и Никола Тодоров публично се противопоставиха на призива за бойкот на референдума от 30 септември. Самите те гласуваха на референдума. Часове преди заседанието на ЦК Сашо Миялков разпространи декларация, в която заяви, че "историческото ВМРО и ВМРО-ДПМНЕ винаги са били прозападно ориентирани". 

Мицковски е предложил да бъде свикан извънреден конгрес на партията, но неговото предложение било отхвърлено, каза Николовски. Християн Мицковски застана начело на ВМРО-ДПМНЕ в края на 2017 година на конгреса във Валандово. Той бе подкрепен от тогавашния лидер и бивш премиер Никола Груевски.

 

Източник: http://epicenter.bg/


79484