Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Член на НОЩ: Децата ...
Член на НОЩ: Децата са сериозен разпространител на заразата

Член на НОЩ: Децата са сериозен разпространител на заразатаДоц. Ангел Кунчев обяви, че се търсят спешно 80 санитари за "Пирогов", които ще получават по 3000 лв. заплата

"Нашите изследвания показват, че децата станаха доста сериозен разпространител на коронавируса. Това важи за всички възрасти - не само за учениците, но и при най-малките. Положителното за този вирус е, че щади децата, но те пренасят заразата. За щастие, те най-леко прекарват болестта и дано това се запази и занапред." Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Той добави, че затварянето на детските градини и началните училища (1-4 клас) е било една от най-дълго дискутираните мерки, които ще влязат в сила от петък. Кунчев обаче подчерта, че затварянето на градини и училища ще е само за 3 седмици, а не за постоянно.

"Ако сработят мерките и успеем да постигнем дори не известно намаляване на заболеваемостта, а задържане на нивата, то това ще ни позволи да посрещнем нормално празниците и да вземем глътка въздух в тази тежка обстановка", обясни държавният здравен инспектор. Според него, ефектът от мерките ще се усети най-рано след 10 дни при новозаразените и след около 3 седмици по отношение на смъртността.

Той допълни, че в "Пирогов" спешно се търсят да се наемат 80 санитари, като обяви, че тяхната заплата сумарно ще възлиза на 3000 лв. До момента никой не бил откликнал на търсенето.

Според главния държавен здравен инспектор, се очаква грипна вълна през декември и януари. Кунчев обаче прогнозира, че е по-вероятно грипът да остане по-встрани като въздействие.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


141025