Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Чумата е българска, ...
Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)Коментар  Рангел Ингилизов - гр.Варна 

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Пак сме изненадани. Родните ни политици държат да сме нещастни, но винаги да има елемент на изненада. Като се започне от проливните дъждове, които наводняват България, а ние не можем да се справим с тях, защото са неочаквани. Минем през високите температури, които отлепят новопоставените плочки. И завършим със снега, който ни изненадва всяка година, а ние караме колите си в преспи. И ето, за да има разнообразие, новата изненада, която ни е подготвило правителството е доста различна. В България си имаме африканска чума по свинете. И всички сме в шок, а политиците се юрват да ни спасяват, разбира се - с нашите пари.

Ще кажете - Да измрем ли? Не, само казвам, че тези пари можеха да се спестят с превантивни мерки.

През лятото на 2018 г. беше констатирано първото огнище на заболяването в България при домашни прасета. 

 

 

Март месец тази година имаше близо 30 случая на зараза по домашните прасета около Силистра и Девня. Тогава се знаеше, че Румъния е обхваната, а заболяването беше стигнало до Сърбия. Точно в този период Хърватия предприе превантивни мерки. У нас геният Порожанов каза, че не се налага отпускане на допълнителни средства за обеззаразяване на границите. От миналата година били останали 3 млн. неусвоени. Парите явно са потънали някъде вместо да бъде направена навременна превенция, а не сега да се отпускат близо 4 млн. допълнителни. Тогава същият гений нареди до месец-два всички домашни прасета, които се отглеждат в задните дворове по селата, да бъдат регистрирани в кметствата и в агенцията по храните. Е! Кой извърши контрола, кой направи проверки, кой има подробни списъци? Никой. Борисов хвърля едни пари без да се интересува как ще бъдат изхарчени. Все едно от своя джоб ги дава. Същото се случи и с пръскането срещу комари, за което правителството отпусна спешно 2 млн. лева. Това, спешното, още не е започнало. Те, комарите си тръгнаха, отлетяха, както нашите надежди, че ще ядем незаразено свинско месо. При този дилетантски контрол, представяте ли си как тази чума може да плъзне. Спокойни ли ще сме в магазина, когато посегнем към месарския щанд? Дали ще се повтори драмата от миналата година с овцете? Тогава бяха умъртвени много кози и овце. Избиването, наредено от агенция по храните, предизвика много протести и доведе до оставки в земеделското министерство. Дори тогавашният вътрешен министър призна вината на управляващите.

Лошото е, че пак всичко е на наш гръб, с нашите пари и народното страдание. Помним разтърсващата история на баба Дора от село Шарково. Сред убитите животни беше и нейното стадо, а тя се превърна в емблема на проблема с откритите огнища.

Ясно е, че родното производство не е приоритет на управляващите. Старите традиции да си гледаме прасенца в двора също не ги трогва, защото почне ли сечта - всяко прасе ще е под ножа. За да си вържат гащите. Смешните обезщетения не подмамват собствениците. А хората крият животните си, както са укривали българи през турско робство. Не вярват, че властта им мисли доброто, и с право. Появилите се теории за целенасочено унищожение на българското производство не са безпочвени. Версията за обезлюдяване на региона с цел заселване на бежанци също не е зачеркната.

Да не говорим колко катастрофални ще са щетите в икономически план. Влезе ли чумата в свинекомплексите - забравяме за износ. Специалисти изчисляват загуба около 2 млрд. лева.

Решение има. Нашият премиер, известно е на всички, е добър „приятел“ с всички европейски лидери. Предлагам да звънне на румънската колежка Дънчила, и да разпореди да не пуска вече румънци в България. Защо ли? Защото Бойко съзря сърцевината на проблема с африканската чума и заяви: „С идването на румънските туристи сме изправени пред опасност”. Аз бих перифразирал Вожда - С идването на ГЕРБ сме изправени пред политическа чума. Тя е чисто българска, не африканска.

 

 

 

Баба Дора от с. Шарково в специално интервю за Радио 999! ВИДЕО 

 

Related image

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Недосегаемият Порожанов! Не за първи път искат оставката му! Но кой ли го пази? КОЙ...!?

Животновъди готвят протест заради продължаващата карантина над фермите

Както винаги става въпрос за пари... много пари! >> Рокада насред разпределяне на 1.5 млрд. лв. агросубсидии

България през 2018 година: Чумата и баба Дора

Първи случаи на африканска чума при диви свине в област Добрич

Още заплахи* >> Нов случай на африканска чума у нас

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери

Провал* >> Чумата по животните в Странджанско продължава да се разпространява

Пак ще има мор* >> Огнища на африканска чума по свинете и в България при границата с Румъния

 

 

 


106075