Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Чувства ли българинъ...
Чувства ли българинът закрила от държавата си?

Чувства ли българинът закрила от държавата си?Позиция на "ДНЕС"

 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ e установила 205 язовира в страната представляват опасност от наводнение, а 81 от тях са в предаварийно състояние.

Черната статистика само от последните няколко години показва най-малко пет наводнения, причинени от неизправни язовири и причинили огромни материални щети, както и отнели човешки живот. Ще припомним само наводненията в село Бисер от 6 февруари 2012 г., в хасковско на 25 февруари 2012, в общините Хайредин и Мизия на 7 май 2016 г., в петричко на 10 март 2016 г., в Мизия на 3 август 2014 г.

Години след тези бедствия резултатът е нулев – нито щетите са възстановени, нито има наказани, нито са предприети мерки за недопускане на нови подобни трагедии.

През миналата година от ДАМТН са проверени общо 5 169 язовира, в резултат на което са направени над 4 хил. предписания за отстраняване на технически несъответствия по тях. Големият въпрос е дали тези предписания не са останали само на хартия. Дали констатираните проблеми са отстранени и, ако не са, дали има наказани за това.

Всъщност, големият проблем у нас не е липсата на закони, дори не е липсата на органи, които да следят за тяхното спазване. Големият проблем е, че или въпросните органи са силно корумпирани и не си вършат достатъчно съвестно работата, или ако евентуално я свършат и констатират необходимото, няма кой да проследи докрай изпълнени ли са съответните предписания и, ако не са, да последват наказания.

Големият проблем у нас е, че законите не се спазват, а престъпниците никога не получават заслужено наказание. А чувството за безнаказаност е най-опасното обществено явление, което ежедневно разяжда държавата ни. От всичко това страдат обикновените хора, които са принудени да четат черни хроники (а често и да са част от тях) и никога да не очакват възмездие. Да не очакват справедливост!

И още нещо не очакват българските граждани – не очакват да бъдат защитени от опасностите, защото не вярват, че държавата е способна да им осигури закрила. Закрила от всякакво естество – от наводнения, от нападения, от пияни или дрогирани шофьори, от болести, от бедност и т.н. Защото всъщност няма държава! Има сбирщина от ненаситни политици и армия от некадърни чиновници – хрантутници на наша издръжка, които се грижат единствено за личното си благополучие и интереси, и отдавна са забравили, че са там, за да ни служат.