Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Цигарената фабрика н...
Цигарената фабрика на „Булгартабак Холдинг“ в Благоевград затвори

Цигарената фабрика на „Булгартабак Холдинг“ в Благоевград затвориПоследните дихания на мегахолдинга "Булгартабак" все повече спират след като предприятието затваря производство на цигари в Благоевград. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане , заявиха работещите пред БНР.

Това става осем години след приватизацията на дружеството от бившия бизнес дует Цветан Василев - Делян Пеевски. След раздорът им той остана под контрола на депутата от ДПС, който за кратко имаше и официален миноритарен дял. За времето до днес марките са продадени, а и фабриката в Благоевград последва съдбата на софийския завод.

В Благоевград, където най- голямото предприятие на цигарения холдинг работеха 2000 човека, към момента са останали едва 200. Около структурните промени преди две години някои от тях бяха командировани в завода в Пловдив, но това не съживи производството. В четвъртък благоевградските работници са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно, съобщава БНР.

При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак. Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най- голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София.

 

Източник: http://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Документи от Митниците: Булгартабак генерира контрабанда за милиарди

Под прикритието на държавата* >> Има нещо гнило в износа на "Булгартабак" за Близкия изток, показват данни на митниците

Борисов и Пеевски нямали нищо общо. А ”Булгартабак” какво е?
86531