Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цигарите, протестите...
Цигарите, протестите и глухите депутати

Цигарите, протестите и глухите депутатиКоментар на Миролюб Борисов

 

Кучетата си лаят, керванът си върви... Докога ли...?!

Май точно това се случва през последните няколко седмици. В сряда стотици недоволни животновъди се събраха да скандират пред прозорците на Министерски съвет срещу поголовното избиване на животни в Странджа. Към тях се присъединиха и обикновени граждани, които не могат да търпят безобразията на властта.

В същото време обаче в Народното събрание депутатите разискваха увеличението на акциза на бездимните цигари и след бързо гласуване, въпреки аргументираната и обоснована съпротива... го увеличиха. Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат акцизът да скочи с около 40%. 101 депутати гласува "за", а 63-ма бяха "против". Поправките бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля"... от ДПС заявиха, че не били сигурни. Но защо ли хитрите турци да се трошат като мнозинство си има. 

"От началото на годината загубата за бюджета от бездимните цигари е 15 млн. лв, а до края на годината ще стане двойно. В същото време ръстът на потреблението им е с 50% от началото на годината и тенденцията е да заемат 1.6% от пазара", каза преди време председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. "Аз съм "лобист" и защитник на интереса на бюджета, рече още тя... Бре, да се неначудиш на тази загриженост...! Но депутатката пропусна, че освен "лобист за бюджета", изглежда е "лобист" и на цигарената империя на народния избраник на ДПС Делян Пеевски. 

Дали бездимните цигари са по-безвредни не е ясно. По-скоро да. Факт обаче е, че те се явяват явен конкурент на Булгартабак (сиреч Пеевски) и това не се харесва и на власт, и на опозиция. Използвайки държавната машина да се защитят лични интереси е не само антидемократично, но и престъпно. За всички е ясно, че тук става въпрос само и единствено за това, че тютюневите господари са се усетили колко бързо бездимните цигари ще станат популярни, че чак и модни, и че в един момент неминуемо ще дойде и отливът от пазара на конвенционалните цигари...! А заедно с това ще дойде и ръстът на другия пазар, от който държавата и партийните лапачи не прибират достатъчно. И ето го и лобизмът на Менда къде и за какво е...! 

Но въпросът не е в цигарите. Въпросът е, че в момент, в който подозират премиера на Републиката в скандално закупуване на къща за милиони в Испания, майките на деца с увреждания буквално спят на улицата в защита на децата си, животновъди протестират, а чумата тръшка наред. Най-висшият държавен орган Народното събрание се занимава с цената на цигарите, за да защити интересите на един олигарх... Ако и това не е наглост, здраве му кажи.

По всичко личи, че управленци и опозиция до толкова са си повярвали, че са станали глухи и слепи за своя народ. Също както останаха слепи и глухи преди година и половина, когато 3,5 млн. българи гласуваха на референдума. Останаха глухи и слепи за всичко, абсолютно всичко, което искат и очакват хората от властта. Така докато премиерът казва, че хората с увреждания трябва "да му се махат от главата", а скандалното убийство на животни в Странджа е приемливо, защото "и БКП го правили, но без обяснения", едва ли може да очакваме някакво разбиране.

В дни на вълнения, скандирания, искане за оставки управляващи и опозиция продължават да работят не за държавата, а за себе си.

Показателно, нали?

Дали обаче не е настанало време да отворим очите на нашите народни избраници, да отпушим ушите им и най-накрая да им покажем, че не сме рая, а гражданско общество, обединено около желанието за промяна, справедливост и възраждане на България...

 

ВИЖТЕ ДРУГИ НАШИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (I част)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част II)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част III)

Господин Борисов, защо все забравяте референдума и Слави Трифонов?
ГЕРБ и другите, народът забавя, но не забравя

Парламентарни мишоци, стига с този цирк! Помните ли Слави Трифонов?

5 въпроса към депутатите, които забравиха референдума

Търпението ни свърши. Времето за боклука отдавна дойде

ДВУГОДИШНОТО УБИЙСТВО НА РЕФЕРЕНДУМА... НЕУСПЕШНО! НИЩО НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО!

Краят на битката за референдума, започва войната за демокрация и справедливостта. 
3,5 млн българи срещу 240 изедници

*********************************************************

„България: Фактите говорят – пета част“ Вижте най-скандалните червени депутати

"Шоуто на Слави" - Фактите говорят: ВИЖТЕ резила на всички партии на прехода >>  ПЪРВА ЧАСТ

"Шоуто на Слави" - Фактите говорят: ВИЖТЕ резила на всички партии на прехода >> ВТОРА ЧАСТ

 

 

 

 

 


69978