Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цинизъм! >> В кризат...
Цинизъм! >> В кризата София приготви половин милион за нови коли

Цинизъм! >> В кризата София приготви половин милион за нови колиЗам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев обяви поръчка за купуването на автомобили 

В разгара на кризата с коронавируса, която вече предизвиква финансови сътресения и води до сериозно съкращаване на разходи за бизнеса, Столичната община се готви да купува нови автомобили. Кметството обяви процедура за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лева без ДДС или 540 000 лв. с данъка.  Автомобилите ще бъдат използвани от служителите на дирекция "Транспорт", която е на подчинение на ресорния заместник-кмет Кристиан Кръстев. Той започна работа в столичната администрация през декември м.г.

В първия етап от процедурата е предвидено закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябва да са тип "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка.

Във втория етап дирекция "Транспорт" възнамерява да си купи още толкова леки коли при същите ценови показатели. Срокът за изпълнение на първата доставка е до 90 дни след сключването на договора, а за втората - до 60 дни. "Възложителят не поставя изисквания за икономическо и финансово състояние на участниците", се казва в заданието. Крайният срок за подаване на оферти е 28 април.  

Обявената поръчка идва на фона на информация, изнесена от кмета Йорданка Фандъкова, че приходите на общинските транспортни дружества - "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" и на Центъра за градска мобилност, който организира продажбата на карти и билети и платеното паркиране в синята и зелената зона, са намалели драстично след обявяване на извънредното положение и замирането на икономическия и обществения живот в София. През март ЦГМ е събрал с 6 млн. лв. по-малко, основно заради намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените платени зони. Около 6.5 млн. лв. пък са загубите за „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, изчисли кметът.

Значителен спад има и в постъпленията от местни данъци и такси. Най-сериозно е намалението при такса смет – с 14 млн. лв. по-малко спрямо март м.г. При данъка върху сградите спадът е с 7.5 млн. лв. в сравнение със същия период на 2019 г. Макар и само за месец, данните вече показват, че Столичната община ще се нуждае от сериозно преосмисляне на приоритетите и по-ефективно изразходване на наличните ресурси от това в този момент да се купуват нови автомобили.  

Както "Сега" писа, на 24 март Фандъкова обяви още, че се създава допълнителен фонд към Общинския гаранционен фонд. Той ще е в размер на 1 млн. лв., които ще се заделят за предоставяне на банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми (до 10 000 лв. на дружество), засегнати от кризата. С други думи, в подкрепа на дребния бизнес Столичната община се готви даде около два пъти повече от това, което зам.-кметът по транспорта смята да изхарчи за коли. Първоначално общински съветници от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов, твърдяха, че фондът ще покрива до 80 на сто от заемите, които закъсалите фирми вземат. След това обаче Фандъкова съобщи във "Фейсбук", че новият фонд ще гарантира до 50 на сто от изтеглените заеми.  

При обсъждането на текстовете на Закона за извънредното положение в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се провеждат обществени поръчки за срока на ограниченията освен такива, свързани с неотложни дейности около кризата с коронавируса. В крайна сметка този текст не бе приет, но на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се обжалва и обявената общинска  процедура, съобщи, че спира сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, както и жалби за нередности в компетенциите на КЗК и откази на комисията за образуване на производство.  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

522 са потвърдените случаи на COVID-19, мъж е починал в "Пирогов"

Нов скандал в държавата >> Проф. Коста Костов обяви, че разпуска медицинския съвет

Властта с арогантен пир по време на COVID-19: Министри и депутати с по-високи заплати от днес

Слави: Избрали сме алчни и самозабравили се депутати. Следващият път да внимаваме!

 

 


123892