Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Ципрас хлъзна Македо...
Ципрас хлъзна Македония: Влизането им в НАТО зависи от самия Алианс

Ципрас хлъзна Македония: Влизането им в НАТО зависи от самия АлиансПроцесите на ратифициране на Договора от Преспа в Гърция ще започнат веднага след приключването на конституционните промени, а протоколът на НАТО ще бъде ратифициран по-късно по технически причини..

Това заяви в интервю пред телевизия Open TV гръцкият премиер Алексис Ципрас, като подробно описа последните стъпки, които правителството ще предприеме по споразумението с Македония, за да влезе то в сила.

Според неговите оценки депутатите в Гърция ще гласуват за ратификация този месец. Той изрази убеждението, че в парламента има мнозинство, както за споразумението на Преспа, така и за доверието към правителството, но и надеждата, че неговият коалиционен партньор няма да събори правителството.

Ципрас изрази надежда, че коалиционният му партньор Панос Каменос няма да стане причина за падането на правителството заради Договора от Преспа. Но яснота ще получи след срещата си в с него, която ще се проведе в петък.

Ако не получи поддръжката на Каменос, Ципрас се готви сам да поиска от парламента вот на доверие към кабинета си.

„Възнамерявам след като промените бъдат гласувани в парламента в Скопие и когато Министерството на външните работи бъде информирано, незабавно да предам резултата на президента на държавата, на председателя на парламента и на партиите.

Те ще имат представа какви промени са направени, дали рамката на споразумението, което сме подписали, е запазена и след това ще се договорим с председателя на парламента да започнат процесите“, обясни гръцкият премиер.

Според Ципрас на македонската страна няма да ѝ отнеме повече от седмица, за да информира Гърция.

По отношение на втория ангажимент на Гърция, протокола за членство в НАТО, Ципрас заяви, че всичко ще зависи от процесите в самия Алианс.

„Това ще дойде по-късно, но не много по-късно, поради технически причини, защото, не можем да да ратифицираме интеграцията в НАТО, ако договорът не влезе в сила със съгласието на гръцкия парламент“, обясни гръцкият премиер в интервюто.

Що се отнася до предстоящата му днес среща с германския канцлер Ангела Меркел и нейната поддръжка за Договора от Преспа, Ципрас подчерта, че „всеки разумен човек в Европа ще подкрепи споразумението“.

 

РЕДАКТОР: ТОДОР БЕЛЕНСКИ

 

Източник: https://www.actualno.com/balkani/


86380