Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цяла България отново...
Цяла България отново на протест

Цяла България отново на протестХиляди българи излязоха на протест в Деня на националния ни празник, за да се обявят срещу монополите. Националният протест е озаглавен "Да запалим монополите" и изкара на улицата протестиращи от цяла България за поредна неделя.

Българите зад граница също заявиха своята съпричастност с протестите и обявиха, че ще се съберат пред посолствата ни в чужбина.

Хиляди българи шестват из улиците на София навръх националния празник на България. Исканията на протестиращите са: свикване на Велико Народно събрание, смяна на модела на управление, намаляване на броя на народните представители, прекратяване на договорите с монополите, национализация на електроразпределителните дружества, подобряване на стандарта на живот в България.

Протестиращите се заканиха, че от понеделник ще опънат палатков лагер пред парламента и той ще остане там, докато не бъдат чути исканията им.

Като цяло различно протича поредният протест в столицата. За разлика от предишните дни на недоволство, този път хората са спокойни, празнично настроени. Не се чуват и остри скандирания. Развяват се стотици български знамена, пеят се патриотични песни. Група младежи от ВМРО, облечени с народни носии и с тъпани, поддържат настроението сред протестиращите.

Организаторите на протеста срещу монополите съобщиха по мегафони, че днес е поредният ден, в който българите да покажат, че са заедно и искат промяна:

„Днес отново се борим за свобода, свобода от монополите, от външните интереси, липса на достъп до управлението, което също е един вид монопол. Не искаме подмяна, искаме промяна", скандираха хората. Те заявиха, че правителството е разрушило България до основи и само гражданите могат да я построят отново.

Протестиращите се заканиха да се съберат в сряда пред парламента и да остана там, докато не получат исканите промени.

Протестиращите са обединени от идеята да отпразнуват националния празник, но и за пореден път ясно да заявят своите искания и да покажат съпротивата си към монополите и политическата обстановка в страната.

Около 13.00 часа организаторите на протеста в София официално обявиха неговия край, но хората все още не се разотиват по домовете си.

Десетки хиляди хора се включиха в 22-ия пореден протест във Варна. Участниците развяха множество трибагреници и издигнаха плакати: „Ние ви избрахме, ние ще ви свалим". „некадърниците вън от общината. „Да сложим край на циркаджийските номера на кмета. За пореден път бяха отправени и призиви за даряване на кръв за самозапалилия се пред общината Пламен Горанов.

На импровизирана трибуна беше издигнат плакат-карикатура на Кирил Йорданов и Янко Станев, които държат табела „Варна е най-добрият град за крадене в България". Протестиращи изписаха с телата си БЪЛГАРИЯ. Чучела с надписи "Банка - поробител" бяха изгорени пред няколко офиса на банки.

Малко преди 14:00 ч. протестиращите обсадиха общината, като замерваха сградата в яйца и скандираха "Оставка". Те издигнаха два големи плаката, гласящи "Затвор за вас, крадливи общинари. Киро, Янко, Гуци + ТИМ-а, другари" и "Народът не преговаря".

Срещу мирно протестиращите граждани пред общината се приближи шумна агитка от около 100-200 фена на ФК "Черно море", които хвърляха димки и пиратки. Полицията прегради пътя им и до сблъсъци не се стигна.

Към 14:30 ч. пред общината се появи аптекарският бос Веселин Марешки, който призова за оставката на кмета и общинския съвет. Множеството обаче започна да го замеря със стотинки и под викове "Марешки вън!" бизнесменът си тръгна, последван от около 50 души.

Хората започнаха да се разотиват, въпреки че пред общината все още има няколко хиляди души.

Със сбиване започна днешният митинг пред сградата на Централна поща в Пловдив. Минути преди началото му, бизнесмен от голяма местна фирма започна да дава интервю на журналистите и да обяснява кой и кога ще води шествието. Секунди по-късно към него се приближи Павел Иванов от „Че Гевара", който започна да го блъска и му изля кафе в лицето, като му поиска обяснение кой е и от чие име говори. Настана сериозна блъсканица, но полицията бързо се намеси и разтърва двете групи.

Около 10 000 души протестират в момента в Пловдив, обстановката е спокойна.

Над 1000 души се включха в днешния протест срещу монополите в Пазарджик. Шествието потегли тази сутрин от най-големия парк в областния град с транспарант „Пазарджик е буден". Под звуците на гайда и тъпан протестиращите жители на града пяха възрожденски песни, развяваха българския трибагреник и скандираха „Свобода, единство, победа".

Протестиращите в Пазарджик обърнаха гръб на елекроразпределителното дружество EVN. На 3 март, когато България празнува, EVN не заслужава внимание, обявиха организаторите на днешния протест. Със скандирания "EVN - вън!", "Мафия" и "Вън от България!" хилядите протестиращи се обявиха против монополите. Шествието в Пазарджик приключи пред сградата на община Пазарджик.

Над 1000 души излязоха на протест срещу монополите в Благоевград. Той започна малко след 11:00часа и премина под формата на шествие. Протестиращите се отказаха от първоначалната си идея да блокират движението на главен път Е-79. Те издигнаха транспаранти с искания "Реформа на съдебната система", "Повече работни места в България" и "Стига бедност и емиграция". Освен това благоевградчани скандираха "Всеки ден ще е така до победата" и приканваха всички по улиците на града да се включат в мирното шествие. Те отново поставиха част от общите искания, а именно - промяна на изборния закон и преминаване към мажоритарна изборна система, право на гражданите да отзовават народни представители, 50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи, преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата, разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани и търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от хората, подписали съответните договори.

Преди старта на шествието в Благоевград не бе обявен предварителен маршрут. Организаторите оставиха решението за това как да премине протеста в ръцете на гражданите. За да бъдат проучени мненията на благоевградчани, организаторите пуснаха анкета в социалната мрежа, чрез която хората можеха да дадат гласа си за това как да премине протеста. Възможните отговори бяха - блокада на Е-79, шествие до паметния знак, при стадион "Христо Ботев", откъдето започнаха честванията по повод 3 март, присъствие на празничния концерт, както и развяване на знамена на площада. И въпреки че според резултатите най-предпочитаният вариант е този, предвиждащ блокада на главния път, до това не се стигна. В знак на почит към празника на България бяха развяти хиляди знамена, част от които бяха раздадени на гражданите от организаторите на протеста.

Паралелно с протеста, започнаха и честванията по повод деня на националния празник, които стартираха от паметната плоча, при стадион Христо Ботев в Благоевград,  където са посрещнати руските освободителни войски. Там бяха положени венци и цветя в знак на признателност към героизма и саможертвата на борците за свобода.

Близо 500 души се събраха в Сливен на поредния протест срещу монополите. Протестът започна с изчитане на исканията, които са свързани преди всичко с Обществения съвет към служебното правителство. „Ние твърдо заявяваме, че няма да стоим на една маса с хората, срещу които се борим. Имаме искания, които трябва да се случат, за да се случи истинската промяна, а не подмяна на статуквото" - заявяват протестиращите. Сред исканията са: Експертният съвет да бъде съставен от експерти в различни сфери, представители на браншовите организации и граждани. Общественият съвет трябва да се раздели на сектори и всеки тесен специалист да отговаря за своята област на компетенции; председателят на Обществения съвет се избира от неговите членове; в съвета могат да влизат хора, необвързани с политическите партии на прехода, задължително досието на всеки един участник трябва да бъде обществено достъпно, да се проведе кампания за информираност на обществеността за кандидатите; всеки регион може да номинира свой представител за участник в Обществения съвет, като участниците не трябва да са повече от 35. Протестиращите в Сливен заявиха също, че не се отказват и от исканията си срещу монополите.

След прочитане на протестната декларация много хора се изказаха, като основно надделя недоволството от „неправенето на нищо от президента Росен Плевнелиев, който в момента е държавата". Протестираща призова всеки специалист в своята област да даде предложение за справяне с кризата и така гражданите да покажат, че изход има.

В небето над площада бяха пуснати три бели гълъба, символи на самозапалилите се българи по време на протестите. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци по повод Националния празник на България.

Протестното шествие тръгна по бул. „Цар Освободител" към сградата на енергото, където ще изгорят чучело, символизиращо монополите.

Близо 200 души се събраха на протест в Ямбол. Те се обявиха против високите сметки за ток, ниски доходите, безработицата и високите данъци. Протестът, който започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България, преминава мирно.

В 11 часа в Русе започнаха два протеста. Трийсетина русенци се събраха пред Градските хали, за да протестират срещу монополите. В същия час протестиращи се събраха и пред Пантеона на възрожденците. Очаква се от 16 часа пред сградата на общинската и областна администрация да има нов протест. Той е озаглавен като Пети граждански мирен протест против безобразията в България. Организира се в социалната мрежа от инициативен комитет "Русе протестира".

Протестът в Силистра днес бе по-скоро символичен. След тържеството на площад „Свобода" стотина граждани, повечето от които младежи в ученическа възраст, за няколко минути блокираха движението на кръстовището пред електроразпределителното дружество. По-възрастните отбелязаха, че между двата протеста е подменена табелата на ЕРД-то с актуалната фирма. Младите отново замеряха с яйца фасадата на сградата. Повече шум от свирки, рогове и вувузели, отколкото конкретни искания, съпровождаха обичайното шествие до общината. Спонтанно протестът завърши пред паметника на Левски с останалите едва двайсетина ентусиасти. След бърз разбор на акцията под „погледа" на Апостола стана ясно, че липсват легитимни лидери и организация на демонстрациите в Силистра. Чуха се намеци, че върху лица от предишните протести е упражнен натиск от органите на реда. Днешният протест в дунавския град премина при засилена полицейска охрана и без големи провокации.

Около 2000 души се събраха на площад „Тройката" в Бургас. Там за пореден път се обявиха против енергийните монополи и цялата политическа система в България.

Гневните бургазлии поискаха още веднъж пряко участие на гражданското общество в управлението на България. Според на място уговорения регламент, всеки, желаещ да се изкаже, имаше времетраене от три минути за своята импровизирана реч.

С едноминутно мълчание протестиращите почетоха паметта на гражданите, които се самозапалиха и загинаха от началото на протестите досега. Нов момент в речите срещу управлението на България беше остро изказване срещу действията на президента Росен Плевнелиев. Президентът беше наречен „марионетка на интереси, които са го издигнали на власт и стоят зад него".

Стотици хора излязоха на протест в Деня на националния ни празник в Добрич. Те се събраха пред храм „Свети Георги", където разрушиха макет, символизиращ порочната система в страната. Макетът беше изработен от кашони и облепен с надписи "Монополи", "Партии", "Фалшиво правителство", "Фалшиви граждански организации и медии", "Фалшиви избори", "Корумпирани политици". Това, по мнението на протестиращите, са частите от пъзела на порочната система. Макетът беше унищожен символично, след което присъстващите запалиха свещ за последно сбогом на монополите.

Днешният протест беше по-малоброен в сравнение с предходните недели.

Събралите се недоволни добричлии  заявиха, че не признават обществения съвет, съставен от президента, и решиха да проведат символично заседание на граждански парламент, в който те са депутати. После гласуваха с вдигане на ръка и възгласи няколко точки, прочетени от трибуната от един от организаторите на протеста Пепа Рашева.

Гражданите се обединиха около твърдението, че страната ни от 24 години се намира не в преходен, а в криминален период на развитие. Гласуваха, че в България се води политика на геноцид, чрез която милиони са принудени да работят зад граница, а останалите живеят в мизерия. С вдигнати ръце присъстващите гласуваха още да се търси съдебна отговорност на всички виновни за ограбването на България, спешно да се гласуват антимонополни мерки, а също 70 процента от печалбите по концесиите на рудни находища и минерални води да бъдат за държавната хазна.

Събралите се в Добрич заплашиха, че ако не се промени изборния закон, те ще бойкотират изборите и няма да плащат данъци, ток и вода.

Протестиращите изпяха заедно "Боят настана", изслушаха химна на България, след което се насочиха към паметника на хан Аспарух, за да се включат в общоградското поклонение по повод 135-ата годишнина от Освобождението на България.

В Шумен протестът започна малко след официалното честване на Националния празник на България, като церемонията премина без проблеми. Суматоха имаше в момента, който кметът на града Красимир Костов раздаде безплатни знамена на гражданите. 

Близо 2000 души се включиха в шествието, като два лъча протестиращи се събраха на площад „Кристал" и потеглиха по централния градски булевард, блокирайки движението.  С плакати „Съд за съда", „Спрете енергийния геноцид", скандирания - „Мафия", „Вън монополите" и „Българи юнаци" шуменци продължиха да настояват исканията им за премахване на монополите и смяна на политическата система да се изпълнят. 

Протестът продължава и в момента без ексцесии към сградата на енергоразпределителното дружество в Шумен.

Почти до бой се стигна на протеста в Кюстендил. Скандалът се разрази заради изказване от трибуната на Георги Арсов. Той бе освиркан от по-голямата част от присъстващите, които крещяха, че той не е легитимен и няма право да е с протестиращите. Те искаха да знаят в качеството си на какъв е участвал в консултациите при президента. Хората с него заявиха, че е избран от социалните мрежи. Пререканията стигнаха до истерия, полиция стоеше близо до каращите се, а представителят на ГОРД Костадин Николов заплаши Георги Арсов с побой и счупване на краката.

Елена Манчева заяви, че се срамува, че точно на 3 март стават такива провокации. Част от протестиращите нападнаха и журналистите с думите "Платени","Свини","Журналя".

Протестът, в който се включиха около150 души,  продължи с мирно шествие до паметника на Ильо войвода. По пътя протестиращите викаха "Мафия", някои от тях обиждаха продавачите на сергиите с мартеници, като ги наричаха "роби" и им подвикваха "Елате да протестирате, ние го правим заради вас"

На паметника  Ильо войвода поднесоха цветя и почетоха със сведени глави делото на падналите за свободата.

Около 500 души се включиха в протестното шествие във Велико Търново. Те развяваха национални знамена, носеха плакати с надписи „Народът не преговаря" и пееха революционни песни.

Стотици хора тръгнаха на мирно шествие в Стара Загора. За първи път протестиращите дойдоха с метли, „за да изметат всички, които не са си на мястото".  "Искаме да изметем всички хора, които не са на мястото си, да направим път на кадърните, защото искаме достоен живот тук и сега", заявиха няколко души, въоръжени с метли.

Протестът е насочен не само срещу монополите, но и „срещу хората, които работят за себе си, а не за държавата".  Демонстрантите настояват парламентът да не бъде разпуснат, а да продължи своята работа до приемането на исканията на протестиращите, настояват за промяна в изборния закон, да се проведат мажоритарни избори, да бъде въведена възможност за отзоваване на депутати, съдебната система да бъде отделена от политическата власт, в държавните регулаторни комисии да има 50-процентно гражданско участие.Недоволните от управлението старозагорци са убедени, че е необходимо да бъде съставен Програмен кабинет, който да работи в тясно сътрудничество с Обществения съвет на протестиращите.

Пред сградата на EVN се събраха около 200-300 души с плакати с надписи „Народът не преговаря". Исканията им са ДКВР да намали цената на тока. Освен това протестиращите поискаха парламентът да продължи работата си, 50% гражданско участие, както и да бъде съставен програмен кабинет, който да извършва контрол.

Около 30 души се включиха в националния протест във Враца. Протестиращите поискаха държавата да се освободи от мъртвите души в избирателните списъци. Освен това те заявиха, че чакат разпускане на Народното събрание, за да предоставят исканията си за провеждане на референдум. В момента шествието се намира в едното платно на главен път Е79 на изхода на Враца за София.

Около 50 души се включиха в празнично хоро на протеста срещу монополите във Видин. Присъстващите носеха знамена, а някои от тях и цветя. Протестиращите преминаха мирно по централната търговска улица на Видин...

 

3.03.2013

 

Още...

 

Източник: dariknews.bg


399