Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Цветанов: Убеден съм...
Цветанов: Убеден съм, че Вебер ще бъде избран безапелационно

Цветанов: Убеден съм, че Вебер ще бъде избран безапелационно"Убеден съм, че Манфред Вебер ще бъде безапелационно избран на днешния конгрес. За разлика от другите политически семейства, ЕНП има двама кандидати - и двамата изключително силни, много аргументирани. Но Манфред Вебер беше с няколко идеи по-добър, затова дадох гласа си за него."

Това сподели лидерът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред "24 часа", БНТ, bTV и Нова телевизия - медиите, акредитирани да отразяват конгреса на ЕНП в Хелзинки. Делегатите му в момента гласуват за кандидата за председател на Европейската комисия, който да смени Жан-Клод Юнкер след май догодина.

За номинацията водещ кандидат от страна на ЕНП се състезават лидерът на евродепутатите от ЕНП Манфред Вебер и бившият премиер на Финландия Алекс Стуб, който сега е зам.-шеф на Европейската инвестиционна банка.

Цветанов коментира и вътрешнополитическата новина на деня - поисканите от главния прокурор Сотир Цацаров имунитети на народни представители.

"Когато българските институции работят, когато има необходимост да се извършат съответните разследвания, народните представители преценяват дали доброволно да се откажат от този имунитет или да се мине през процедура в пленарна зала. Аз смятам, че всички народни представители са с нагласата да се откажат от имунитета си, за да могат да бъдат направени съответните проверки. Съдът ще прецени дали даденото лице в виновно, или не. Но самият, че имаме институции, които работят и депутати, които биха съдействали, е положителен", оцени Цветанов.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


80860