Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Цветанов да подаде о...
Цветанов да подаде оставка от НС! Отговорност трябва, не фалшив героизъм! Отговорност и от Борисов! (ОБНОВЕН)

Цветанов да подаде оставка от НС! Отговорност трябва, не фалшив героизъм! Отговорност и от Борисов! (ОБНОВЕН)Благой Българанов

 

Бойко Борисов отново се опита героично да се намеси, както се очакваше. И го направи. Прибра се от чужбина и „уж“ спря скандалните поправки на Изборния кодекс. Уж ги спря, но спря само свръхвисоките преференции и се обяви за нов избор на състав на ЦИК..., другото остана във фризера на ГЕРБ. В него останаха повечето от отнетите ни безцеремонно от партията-майка демократични ценности. Както Слави Трифонов каза в понеделник: "Явно един гологлав шоумен може да застрашава демокрацията, а политическото статукво не може да я застрашава!? Смятат ни за тъпи и прости..., а те са нагли и хитри“. Предстои в близките дни да видим от какво точно ще се откажат и какво ще се опитат да си запазят!

Дори вярната играчка на Бойко Корнелия Нинова се опитва да се възползва от обявеното на пресконференцията на ГЕРБ и заяви, че БСП все още няма да се връща в парламента, защото не са изпълнени всичките им условия! И има основание, в пресконференцията на ГЕРБ се говори уклончиво за промените в Изборния кодекс, като стана ясно, че преференциите ще останат и ЦИК ще се подновява, но гражданските жалби към ВАС, мнозинствата в изборните комисии, електронното и машинното гласуване не бяха въобще засегнати от Спасителя!              

Стана ясно и, че Данаил Кирилов е „ошляпан“, според някои медии, но за какво шляпане си говорим съвсем не става ясно! Как се поема политическа отговорност за такъв брутален удар срещу демокрацията?! И пишман юристът Данаил ли е само виновен.

Истината е, че освен Кирилов, Цветанов основно водеше и прокарваше всичко случващо се около Изборния кодекс! Истината е, че ако Борисов наистина иска да си позамие очите и да ограничи последствията от тази фатална грешка, ще трябва под някаква форма публично да накаже и двамата. А и нали той е винаги прав, чист и справедлив. И ако иска за пореден път да се спаси и да избърше поне частично този срам пред хората, ще трябва, за да не падне той, пак жертва да даде..., с героични напъни само няма да стане!

Животът на кабината „Борисов 3“ е от месеци сериозно застрашен. Скандал след скандал, срам след срам..., сега обаче положението е очевидно много тежко, обръчът е стегнат от всички посоки, колкото  и да се опитват да омаловажават ситуацията от партията!

Според Борисов, Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ"!

Знаем, тактиката и практиката на Борисов: намира се жертва и следва... оставка! Възможно е да „падне“ именно главата на Данаил Кирилов при поредния скандал, но и това изглежда съмнително!

Очевидно, основната отговорност е на Цветанов, макар че едва ли сделката с ДПС е без знанието на Борисов, колкото и да се опитват друго да ни пробутват, защото отдавна се знае: Всичко в ГЕРБ и държавата става със знанието и съгласието на вожда! Сега просто се разиграва поредната гротеска по   препиране увехналия имидж на премиера.

Еретично, но поне за секунда можем да си представим следното изказване на Борисов: "Цветанов е сгрешил, изложи държавата и партията на огромна опасност, поема отговорност като напуска парламента и временно остава начело само на предизборния щаб на ГЕРБ!“ Щрак и край.

Това е абсурд! И само мечти. Не в тази посока отиват нещата! Пак по лесния, нагъл и същевременно безупречно лицемерен начин ще замажат положението!

Управляващите са пред „мат“, защото и ДПС, и БСП се възползват от ситуацията и ще натискат докрай! Очаквано и заслужено.

Оставка на Цветанов от парламента е възможност, която би била шоково  изненадваща и в същия момент справедлива, би могла да даде още малко живот на управляващите поне в хоризонт до евроизборите! 

Ако Цветанов не дай си боже поеме политическата отговорност, то Борисов може за пореден път да се измъкне сух и поне малко по-чист от ситуацията!

И тъй като това няма да се случи, то развръзката предстои, а възможният изход е само един: Вкупом и двамата съгрешихме и много, много и отдавна грешим! Затуй, време е да си ходим...! Иначе ще ни изгонят! 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кой ще поеме политическата отговорност? >> И Цветанов даде заден: С вето или не, ще преразгледаме промените в Изборния кодекс

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Изборният кодекс на коалицията ГЕРБ - ДПС обръща каруцата на властта! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

Ако не паднат промените в Изборния кодекс, пада правителството! (ОБНОВЕН)

Шубето от ДПС е голям страх

Довиждане... и сбогом! Наистина, какво правите там..!?

 

  

Image result for Борисов се намеси: Преференциите остават! Почва процедура за избор на нова ЦИК! (ВИДЕО)Image result for Борисов се намеси: Преференциите остават! Почва процедура за избор на нова ЦИК! (ВИДЕО)

 


90240