Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цветанов с нов апарт...
Цветанов с нов апартамент от 240 кв.м. със собствен асансьор, на цената за панелка

Цветанов с нов апартамент от 240 кв.м. със собствен асансьор, на цената за панелкаНов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, е  перлата към веригата от жилища на заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната фракция на властта Цветан Цветанов, разкри финансираните от САЩ Антикорупционен фонд и Свободна Европа. Този път колекцията му от недвижими имоти се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ се е увеличило значително.

Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в лускозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

Разликата е 473 520 евро или 926 124,62 лв.! Коя фирма и по какви причини прави такива отстъпки?!

По оценки на Антикорупционния фонд нещата са още по-шокиращи. По данни, дадени на организацията от строителя Артекс апартаментът на Цветанов би трябвало да струва минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но тъй като имотът на бившия вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лева, това означава разлика от цели 1 200 000 лева.

Къде си НАП, дето гониш бабите на село за 1,50 лв.?

Къде си КПКОНПИ?

Нека органите се запознаят с медийните твърдения на директора на Артекс Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м.

Потърсен за коментар във връзка с пазара на недвижими имоти, представител на отдел Продажби в Артекс обясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат ръст и сумата за квадрат може да достигне до 3500 евро. Той посочи като пример сградите им в Лозенец, Изток (където е апартаментът – етаж на Цветанов) и Изгрев, които дори не предлагат частен асансьор – екстра, която покачва цената на имота и освен това е много рядко срещана. Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел Продажби на Артекс, за да попита за имоти на цени от около 600 евро на квадрат, предизвиква откровено недоумение сред продавачите. По информация от строителя цените на апартаменти от високите етажи на сграда Летера през миналата година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен ДДС.

Цветанов се е сдобил с новия апартамент през изминалата 2018 г., като е прехвърлил на фирмата – строител на луксозния имот два от своите стари апартаменти. Само напомняме, че те също се водеха закупени на силно занижени цени, за да може да се докаже, че са придобивани от пенсиите на тъста и тъщата на политика, докато той е бил без работа преди идването на власт, докато ГЕРБ държеше само общината в София. Ще припомним също, че строител на сградата, в която бяха старите апартаменти на ул. Елемаг, беше фирма от хасковския Кумгейт на Делян Добрев, която слагаше тръбите на столичното парно.

По този повод си заслужава да се обърне внимание кой е строителят на новия дом на Цветанов – също близка до ГЕРБ фирма. Показателно е, че на нея беше дадено разрешение да построи небостъргач на ъгъла на бул. Баучер и ул. Златен рог, докато на съседния хотел Маринела не беше позволено да вдигне един етаж върху свързаното с него партерно здание на конгресната зала София. Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. Сграда на годината. Това е кооперация на фирма Артекс на име Летера, известна още като Къщата на бувките.Зданието се намира в столичния квартал Изток, на улица Латинка. Напомняме, че Мирянови станаха печално известни, но за разлика от Беър Грилс НЕ бяха глобени, за навлизане с дрехи в рилско езеро на играещите в организирано от тях кичозно хоро в Народния парк. Както е традиция, законите и правилата важат за едни, но за близките до властта не са задължителни.

Апартаментът на Цветанов е разположен на последния шести етаж и аема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и специално преддверие за Цветанови с ВИП асансьор, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с Артекс две от старите си жилища на улица Елемаг в кв. Изток, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

За толкова пари не може да се купи квадратен метър панелка в покрайнините на София!

„Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока от данъчната им оценка, коментира пред Свободна Европа юристът на Антикорупционния фонд Лора Георгиева – ако тези около 387 000 лева (платени от Цветанов чрез замяна на жилища плюс доплащане) е наистина цената на придобиване в недвижимото имущество в сграда Летера, възникват сериозни съмнения за нарушение на етичните норми. В общи линии вариантите след сделката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в лускозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, или е получил „подарък“ от фирмата или е платил много по-голяма сума.

В първия случай биха били нарушени етичните норми от правилника на НС, съгласно които депутат не би трябвало да „допуска да бъде поставен във финансова зависимост или друга обвързаност с физически или юридически лица“, както и не може да получава подаръци над 1/10 от месечната си заплата.

Във втория случай страните по сделката биха нарушили чл. 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), според който при изповядване на сделката страните декларират пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е реалната цена по сделката”.

„Категорично можем да кажем, че при размяна на подобни имоти, основана на обичайните им пазарни цени, разликата за доплащане би трябвало да бъде значително по-висока”, коментира пред Свободна Европа експертът на Анктикоруционния фонд Николай Стайков.

Потърсен за коментар, Цветанов отговаря с мълчание.

 

Източник: http://afera.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: За решаването на конфликта на интереси по света и у нас

Позор! Да живее...новата власт! >> ГЕРБ и ДПС опростиха 8 млн. лв. задължения на мюфтийството

Не ви ли омръзна да ви мислят за прости?

Правителството гори! Никой вече не може да го спаси...! Дори Волен, Краси и... ДПС

Скандално! >> Цветанов се обзаведе с нов апартамент с ”ВИП асансьор” на нереално ниска цена

 


93420