Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Църквата да канонизи...
Църквата да канонизира и българския пенсионер!

Църквата да канонизира и българския пенсионер!Гражданска позиция на Първолета Иванова – СУ „Св. Кирил и Методии“, гр. Бургас

 

Българските пенсионеринашите баби, дядовци, родителите ни са най-големите мъченици на българския несвършващ преход!

Хората, които построиха това, което сега се краде и продаде на безценица, но срещу богата комисионна.

Нашите възрастни хора не са нещо имагинерно, някаква аморфна маса, която като „черна дупка” изсмуква бюджета на държавата, както твърди Лиляна Павлова от ГЕРБ. Това са нашите баби, майки и бащи – родителите ни! Работили по 30-40 години, но едва преживяващи днес.

Лъгани от всяка партия преди избори. (Бесни страшни пенсии... и "патриотичното" предателство на новата-стара власт). Че и после. Най-свеж е случаят с ВМРО-то и т. нар. Патриотичен фронт, които обещаваха по 300 лв. минимална пенсия преди изборите, пък после изведнъж забравиха и даже съзнание загубиха! Тези скромни, дисциплинирани българи са пример за нас младите, които живеем в едно друго време. Та точно тези хора са научени да мълчат и продължават да мълчат и сега! Те мълчат, когато броят стотинките си за кофичката кисело мляко на ден, когато броят левчетата си за лекарства, когато стоят на студено и тъмно, защото не могат да си позволят отопление. И телевизора си дори не пускат. За икономия.

Побелели старци – мъже и жени с благородни черти на лицето – учители, учени, лекари ровят в кофите за боклук и се опитват да се дистанцират от клошарите. Разпознават се по чистите, макар и много остарели дрехи, плашливото поведение и унизителния срам в погледа...

 

  

Плача и пиша. Срам ме е. И много, много ме боли.

Срам ме е, срамувам се от всички наши политици се – безхаберни, студени, бездушни. Ламтящи само за властта и келепира. Забравили всичко човешко и нормално. Срамувам се, срамуват се и моите приятели, съученици...

Кога са мислили горките, че ще доживеят такива старини? Преследвали илюзии и надежди, отдали живота си за не една химера, но сътворили материалната култура на България! Днес те са презрени, унизени и натикани в ъгъла. Доведени до абсурдно отчаяние и мизерия – да се радват на няколкото десетки левчета, които получават от управляващите по празници. „Поне да замирише на празник!” си повтарят по опашките за преоценени стоки, защото нашият, българският пенсионер не обикаля с туристически лайнери света, не изживява достойни старини по най-красивите кътчета на планетата, друго е битието им у нас... На нашите родители, баби и дядовци.

Нека си припомним как в годините, които поради възрастта си не помня и не познавам, са лъгани, мачкани и обиждани родителите ни, защото в това геноцидно упражнение срещу тях са участвали всички управляващи от Жан и Иван с „реформата си” до Патриотарите,  Лиляна Павлова  и  Бойко Борисов-трети.

А ние техните деца и внуци доколкото и докъдето можем изпълняваме ролята на държавата-мащеха, помагаме кой с каквото може, защото никой не иска дядовците и родителите му да мизерстват и гладуват. Това е все пак някакво решение, за тези от нас, които могат да помагат! А тези, чиито внуци и деца са безработни, които нямат възможност да хранят и себе си и едва свързват двата края, особено в провинцията, където положението е страшно и безработицата изобщо не намалява, както е в розовите сънища на Бащицата. Тези възрастни хора как да оцеляват, че и децата и внуците им също? С какво да си купят лекарствата, храната,как да си вземат дърва и кюмур? А образование, дрехи, деца? Как да живеят въобще?

Как ?

Геноцид!

Да, това е именно геноцид към собствения ни народ! Към стари и млади. Българите мрат като мухи. От болести, от мизерия, от лошата храна, от „чистия“ въздух в големите градове, от студ, от липса на пари и здравеопазване, от целия ужас в държавата ни! И всичко това приятели, това се случва в една европейска държава, не в Африка! Държава, която се бие в гърдите си, че осъществява и отстоява евроатлантическите ценности! Нашата държава ли е това или е чужда?!

Знаете ли, мисля си и друго, какво ще кажат големите шефчета от Европа, когато дойдат за нашето прословуто европредседателство и бъдат допуснати да видят гладните възрастни хора, обикалящи плахо кофите за боклук? Или и това ще бъде скрито и покрито, за да не се черни образа на „просперираща и стабилна България”?

Но си мисля и друго, не е ли дошло време да помогнем на родителите си да прозрат, че не трябва да търпят и да мълчат, да разберат, че имат право на достоен живот и почивка? Че трябва най-после да застанат пред онази сграда, където уж „съединението прави силата”, да потърсят правата си и да поискат отговорност! И това трябва да го видят и от Европа. Заедно с нас, младите – техните деца, внуци, че и правнуци да го направят!

И ако не знае Европа и не е чула ще зърне и ще види и по другото лице на България – полугладно, преследвано, лъгано, омерзено, притискано. Ще усети и разбере лицемерието на нашите политици, кланящи се нон стоп на тяхното, червеното килимче в Брюксел, заблуждавайки ги за всеобщия ни възход и благини!

Май е време по улиците да се чуе „Стани, стани юнак балкански”, защото само с чакане не може! Вече очевидно не може! Време е!

 

Вижте и други материали по темата:

ДНЕС в 10 изречения: Пенсионери, къде са всенародните вълнения?

За човешките сенки, скрити в кофите за смет

Те си качват заплатите, ние ровим в кофите за боклук. Докога ще търпим?

Лапнишарани гласуваха за 300 лева пенсия

Пенсионери съдят държавата в Люксембург

 

 

 


43893