Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Д-р Николай Лалев, е...
Д-р Николай Лалев, експерт на Движение „ДНЕС“: Скоро не само ще има затворени болници, а няма да останат лекари и медицински сестри

Д-р Николай Лалев, експерт на Движение „ДНЕС“: Скоро не само ще има затворени болници, а няма да останат лекари и медицински сестри-     Д-р Лалев, защо се стигна до кризата с болницата във Враца и лечебното заведение беше пред закриване?

-     До кризата с болницата във Враца се стигна от лош мениджмънт. Държавата, която има участие в управление на лечебното заведение, е търпяла дълговете да се увеличават без да вземе навременни мерки. Защо изчака болницата да се обяви във фалит и тогава да се намеси?

-     Лош стопанин ли е държавата?

-     Лош стопанин е, защото системата, която е създадена през 1999 г., вече не отговаря на нуждите към този момент - остойностяване и реално заплащане на извършваната дейност. Плюс това има нелоялна конкуренция от страна на частните болници. Също така, не само държавата, но и общините трябва да участват в издръжката на болниците, защото окръжните болници (40-50% от тях) са и общинска собственост. Основният проблем е в самата Национална здравно-осигурителна каса. С бюджет от 3,3 млрд, НЗОК е монополист, който определя цените, а в същия момент се ръководи от държавата, а не от нуждите на пациентите. Решението е демонополизирането на касата.

-     Кой трябва да бъде подведен под отговорност?

-     Отговорност трябва да се търси от мениджърите на болницата и от представителя на Министертвото в борда на окръжната болница.

-     Какъв е най-големият проблем на държавните и общински болници?

-     Това, че са недофинансирани. Те поемат всички тежки и спешни случаи, както и случаи на хора, които не са здравно осигурени, за което държавата не заплаща допълнително. В същия момент в частните болници се приемат само хора, които са здравно осигурени и могат да си позволят доплащане.

-     Как трябва да се осъществява финансирнето на държавните болници?

-     Това трябва да се осъществява първо чрез НЗОК и второ през собствениците, които са в държавните болници, тоест държавните болници трябва да се финансират от държавата, а окръжните  болници, които са собственост на държавата и на общините, трябва да се финансират от собствениците, като в това трябва да се включва и материалната база.

-     Само ниските заплати ли са причина българските лекари и медицински сестри да напускат държавата?

-     На първо място са ниските заплати, на второ място е липсата на развитие, тоест възможността да се специализира и да се саморазвиваш и третото е лошите условия за работа и лошата материална база. Не на последно място отрицателното отношение на обществото към лекарската професия. В заключение мога да кажа, че скоро не само ще има затворени болници, а няма да останат лекари и медицински сестри.

 

Слави и България питат: Това ли е бъдещето ни? Да измрем постепенно и да се закрие българската нация?

Слави Трифонов за болницата във Враца: Чувствам се омерзен и бесен