Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Да, трябва да се маха >> Данаил Кирилов за избора на главен прокурор: Няма за какво да се извинявам

Да, трябва да се маха >> Данаил Кирилов за избора на главен прокурор: Няма за какво да се извинявамПравосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява, след като бе призован за това с писмо на над 150 съдии по повод заседанието на пленума на ВСС по избор на нов главен прокурор.

Писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред, каза Кирилов.

Той поясни, че ролята му била да балансира дебата, за да не се стига до там да се търсят проекции, които после да се ползват за други цели, предаде БТА.

По думите му няма основания КС да се заеме с казуса по избор на главен прокурор. Освен политическата претенция, от правна страна няма проблем с процедурата, каза Кирилов. Според него имало пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност, каквато няма.

Кирилов откри съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция "Бояна".

30 магистрати и адвокати от трите държави ще обменят опит и добри практики относно прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища. С това събитие приключва изпълнението на проект по Програма "Правосъдие" на ЕК с ръководител и автор на основните научни изследвания конституционния съдия проф. Атанас Семов.

Заявки за участие в заключителния семинар в Бояна са подали над 250 съдии, прокурори и адвокати.

Преди началото на форума Семов заяви, че за адвокатите и магистратите е изключително важна Хартата за основните човешки права и припомни, че тя е приета преди десет години. Семов допълни, че вече работи и специален сайт, на който не само магистрати могат да се информират и да научат повече за Хартата.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


117397