Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Да изповядваш "грешн...
Да изповядваш

Да изповядваш "грешния ислям": Обезглавиха 6-годишно, било шиит...Било убито посред бял ден в Саудитска Арабия

Най-малките ковчези са най-тежки" - потребител в Twitter.

6-годишно момченце от Саудитска Арабия е било нападнато и обезглавено посред бял ден, защото изповядвало "грешния ислям".

Малкия Закария е пътувал с такси заедно с майка си към джамията в Медина, когато на слизане от автомобила са били спрени от неизвестен мъж. Непознатият ги попитал кой ислям изповядват, а майката спокойно отговорила "шиитския”. Тогава мъжът просто си тръгнал, но минути по-късно до майката и момченцето спрял друг автомобил.

6-годишния Закария бил издърпан от майка си, а неизвестен извършител го наръгал в областта на врата със стъкло. Междувременно майката била удържана от други мъже и гледала как убиват сина и пред собствените и очи. Главата на 6-годишното момченце била отрязана абсолютно публично. Служители на полицията, които са били наблизо в района на инцидента, са се опитали да помогнат, но не са успели.

Ужасяващата картина се разиграла преди малко по-малко от седмица, а случая предизвика и остра реакция в социалните мрежи, които осъдиха жестокото нападение. 

“Не знам дали си сунит или шиит. В края на краищата всички сме мюсюлмани. Всички имаме един Бог и всички кървим в един и същи цвят”, написа потребителка в Twitter.

Хиляди хора осъдиха криминалното деяние, а заради лавинообразната реакция дори се стартира хаштаг с името на момченцето - #JusticeForZakaria.

От неправителствената организация, която се бори за правата на шиитите също изразиха преди дни официална позиция и призоваха към незабавна реакция от страна на институциите. Въпреки това, обаче, публична реакция от властите все още няма.

От НПО-то заявиха още, че правителството на Саудитска Арабия системно нарушава правата на шиитите в страната и много от тях са хвърлени зад решетките.

По публикацията работи: Джесика Вълчева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/02/11/da-izpoviadvash-greshniia-isliam-obezglaviha-6-godishno-bilo-shiit.401793


89565