Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Да кажем "НЕ" на стр...
Да кажем

Да кажем "НЕ" на страха! Не мислите ли, че е време...?!Коментар на Богомила Трендова

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Тежка карма виси над нас, българите. Дали заради петте века робство, в което само от време на време сме надигнали глава, дали защото 45 години комунистите са ни мачкали, после и те, и ГЕРБ, или просто защото манталитетът ни е робски, но като че ли няма по-страхлив народ от нашия. За съжаление. Последният черен период за българите - герберската репресия, продължаваща 10 години, че и повече (Борисов управлява от 2001г.) пак не успя да нахъса и накара сънародниците ни да скъсат робските вериги.

Страхът на всеки отделен човек може да бъде обясняван с всякакви психологически причини – малодушие, страх от загуба на работа и бизнес следствие политически натиск, комплекси, заплахи, боязливост...

Страхът на цяло общество обаче е пагубен за бъдещето на нацията, това означава, че нямаме здрава почва под краката си, усещаме се като в блато, в което всъщност все повече затъваме. И така ще бъде, децата ни също ще са толкова объркани, цели поколения ще прекарат живота си в обърканост - кои са, какво са постигнали, защо трябва да се чувстват уютно в родината си.

По време на мутренските години певецът Дони изпя песента „Не на страха“. Тогава подкрепяхме тази кауза със светване и гасене на лампи от домовете ни. Вече е много късно за такива плахи "бунтове", лампите са угаснали отдавна и не виждаме светлина. Отчаянието е превзело домовете, умовете и душите ни. Сега трябва не свещи и лампи да палим, а да викнем „Боят настана“, защото порочният кръг е затворен, а утре започва от днес.

Евростатистики и проучвания твърдят, че сме най-бедни, най-нещастни, най-болни, най-цензурирани, с най-голяма престъпност и неуредена държава... Докога? Нима и ние не заслужаваме по-щастливата съдба на другите народи?

Проблемът е и, че в последните години ГЕРБ целенасочено ликвидира (цаленасочено или от неграмотност) възможността хората да имат шанс, простор да се развиват, да постигат напредък със собствени усилия, което впоследствие да стане основа на тяхната независимост. Така и стотици хиляди българи напуснаха Родината, напускат и днес, особено младите. Именно те не виждат благодатна почва и подходящи условия за своето развитие тук.

Като възпитаник на един диктатор, а и учейки се от опита на ДПС, Борисов сякаш желае народът да бъде притиснат, да е зависим, нещастен и беден, защото изтерзаните хора са очевидно лесно манипулируеми. Тази политическа групировка разби малкия и среден бизнес и го раздаде на свои приближени. Монополите са видни, вилнеят необезпокоявани, а конкуренцията е немислима. Бизнеси бяха превзети, фалирани и затворени, съдебно преследване бе организирано срещу граждани и фирми, подаващи сигнали за нагласени поръчки... Държавният апарат се напълни с некомпетентни хора, които ламтят за власт и пари, народът ги нарече "калинки".

Чиновническият щат е необходим на ГЕРБ, възможно най-раздут е, за да държи служителите изкъсо. А тези, които надигат глава се натъкват на системен тормоз, уволнения и заплахи. Така е и в т.нар. независими медии - натиск, цензура и дисциплинираща автоцензура, уплах... Разбира се, че тази атмосфера предразполага към страх, към снишаване. Страхът да не останеш без работа, да ти съсипят бизнеса, да прокудят децата ти, да си цензуриран, да си унизен е повсеместен и оправдан. 

НО! За Бога, приятели, хора, българи, мислете! Страхът може да бъде преодолян, да възкръснем от пепелта на самоунижението. Недоволството е един от лостовете за това. Партийките, които ни завряха в дъното на Европа панически ги е страх от масовото недоволство, а то е в цялата страна. Макар и тихо. Но клокочи.

 

 

И докато сме правова и уж демократична държава ние все още можем да държим и късаме конците на политическите марионетки. Можем по законов начин да се отървем от тях. Можем да кажем, че вече има личности, които народът одобрява, на които вярва. И те са до нас.  Това е най-важното - те не принадлежат към партии и групировки. В това е истината - лидери, доказали качествата си. Такива, които говорят с делата си, а не с мил, заучен „учителски“ манталитет. 

Image result for манолова води фандъкова

За това и трябва да поведем и интелектуална война с тиквите, с тесногръдието и малодушието, най-вече със страха, а първата битка е на 27 октомври. И ще се видим пред урните! Надявам се, не, не, по -скоро убедена съм , ще сме там.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Кандидатът на гражданите за кмет на София Мая Манолова към Движение „ДНЕС“: Благодаря за подкрепата!

Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да представя гражданската ми кандидатура като междупартийна битка. Аз съм граждански кандидат и водя битката на гражданите!

Отворено писмо до Мая Манолова

Мая Манолова и сценаристите на "Шоуто на Слави" внесоха законопроект за мажоритарно гласуване

Народното събрание в отговор до „ДНЕС”: 700-хилядната подписка срещу произвола на монополите доведе до законодателни промени в полза на гражданите

След три години забрава, 700 000-та подписка „Срещу произвола на монополите” на Гражданско движение „ДНЕС“ се разглежда в парламента

10 години стигат..., г-жо Фандъкова!

2018: Мая Манолова на гражданите

 


113556