Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Да не ги оставяме на...
Да не ги оставяме на мира! Всичките...

Да не ги оставяме на мира! Всичките...Автор Райна Знаменкова 

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали, и от чиито данъци получават заплатите си – така омбудсманът Мая Манолова се обърна в писмо-отговор до здравния министър Кирил Ананиев, който се оплака, че с поведението си по отношение на медицинските сестри Манолова създава хаос.

Е сега може нещо да започне да се оправя в тази държава! Арогантността, некадърността и безхаберието на пишман министрите са на дневен ред. Най-после!

Намери се българка и то жена да им го каже в очите, че лъжат, че не спазват обещанията си, че не правят реформи, че се опитват да прехвърлят вината си, че бягат от отговорност.

Безобразие! Ето това представлява Кирил Ананиев, в унисон с цялата си подопечна банкрутирала и сееща смърт здравна система. И кой му е виновен, кой му пречи? Омбудсманът!

Може би Мая Манолова и гражданите са виновни, че миналата седмица ЕК зашлеви звучен шамар на управляващите и в частност на Ананиев.

„Секторът на здравеопазването все още се характеризира с ниски публични разходи. Хората в България са изправени пред ограничен достъп до здравеопазване, причинен от неравномерното разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване”. Тежка оценка за работата на сегашния здравен министър и на всичките му предшественици.

Хайде, това го виждат чак в Брюксел. Ами тук. Под прозорците на Бойко Борисов какво става?

От месеци медицинските сестри протестират. Заплашват да блокират Системата. Защо? Защото бяха нагло излъгани от Премиера и от неговия здравен министър. Като всички останали.  В предизборна безизходица, Борисов направи това, което може. Хвърли едни 50 млн. лв. И? Нищо! Проблемът остана. Къде е стартовата заплата от 950 лв. за медицинските сестри? Ми няма я! Докато Бойко раздаваше милионите спасително се направи, че не знае че болниците са търговски дружества!?

Няма да стане, когато проблемите се трупат и задълбочават с всяка изминала година, а действия или поне дългосрочна визия за решаването им няма. Няма я реформата, промените, които да доведат до по-качествено здравно обслужване на гражданите! Но не искат да я направят..., а и не могат!

Нервите на Кирил Ананиев не издържаха. Нормално. Той най-добре си знае на какъв хал е. В момента здравният министър пише четвърти здравноосигурителен модел! Това му е основният проблем очевидно, а и на цялата власт!

Преди 10 месеца той и екипът му предложиха първите два модела. В политическата суматоха около евроизборите обаче тези планове останаха на заден план. На блиц контрол в парламента преди два месеца го питах кой от двата модела, представени от екипа му преди време, ще бъде предпочетен, а той отговори, че се готви… трети модел!? Впоследствие се оказа, че се работи по четвърти

Объркахте ли се? Със сигурност! Хаос в хаоса! На всички хаоси отгоре, най-големият хаос…

Източникът на хаос, в която и да е сфера на държавното управление, може да бъде само един – този, който има властта да го направи. Името му сега е Кирил Ананиев! Да, за здравния хаос отговорен е именно той! Министър Ананиев...

Времето за снишаване и изхлузване отмина. Здравният министър (поредният, N-ти министър в 3-те правителства на Борисов) вече не може да се крие зад гърба на Премиера или зад някакви комисии, предписания, наредби и модели. Тук става въпрос за здравето и живота ни.

Мая Манолова го каза директно, точно и категорично. Сега е време за резултати. Вашите са видими - виждат се по протестите на сестрите, фелдшерите, педиатрите и психиатрите в цялата страна, виждат се по емиграцията на лекарите, по липсата на общопрактикуващи лекари, по десетките съдебните дела на болници срещу НЗОК, по епидемиите от вирусен хепатит и морбили, по дефицитите на лекарства и на радиоизотопи, по жалбите на пациентите и още…, и още...

Преди десетина дни стана ясно, че болници спират процедури по химиотерапия заради лимити в здравеопазването. Във врачанската болница пада мазилка, докато жените раждат. И не само във Врачанската – по цялата страна е така! Хиляди хора предават пластмасови капачки, за да се купят кувьози. Болните деца чакат развръзката около фонда за Лечение на деца в чужбина... Хиляди, които могат да си го позволят търсят качествено лечение в чужбина, защото тук у нас дори и да имаш пари може още да се разболееш вместо да оздравееш... и още, и още, и още, и още…

„Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание!...“ Това се закани Мая Манолова.

Респект! Това трябва да направим и ние! Всичките... заедно! С всичките... ТЯХ!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Наглост >> Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев със специално обръщение към омбудсмана Мая Манолова

Пациентски организации обявиха недоверието си към Кирил Ананиев

Цялата власт омазана в корупция, Борисов - в бяло

И педиатрите излизат на протест

451 дни – средният престой на поста "министър на здравеопазването"

Борисов за Гинес по смяна на здравни министри

 

  

 

Резултат с изображение за мая манолова протести

Резултат с изображение за болници спират процедури по химиотерапия заради лимити в здравеопазването

Резултат с изображение за капачки за кувьози

Резултат с изображение за фонда за Лечение на деца в чужбина

 

 102744