Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Да останем само на лятно време

Да останем само на лятно времеВъпросът е в края на тази година пак ли ще се върнем на сегашната позиция - към поясното време?

 

ВЪВЕЖДАНЕТО на лятно часово време в класическата постановка е възприето като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. Частта от общото електропотребление в бита, индустрията, обществените сгради и други, която е извън електропотреблението за осветление,

не зависи от

системата на

часовото време

Проведените изследвания на режима на дневната естествена светлина показват, че използваемостта на изкуственото осветление - като продължителност на включване, на практика зависи незначително от системата на часовото време.

Това се отнася само за някои дейности с едносменно работно време, позиционирано в светлата част от денонощието. В двусменни, трисменни и непрекъсваеми производства изкуственото осветление се включва според режима на дневното естествено осветление в помещенията (според географското разположение и конструкцията на прозорците и другите осветителни отвори), като не зависи от системата на часовото време.

Същото се отнася и за външното изкуствено осветление, в т.ч. улично осветление, осветление на самолетни писти, на стадиони и други. В помещения без прозорци

осветлението е

включено през

цялото време

на тяхното използване. Такова е положението например и в големите комплекси, като молове, супермаркети, развлекателни центрове и други подобни, които са с непрекъснато включено изкуствено осветление.

В някои случаи при въвеждането на лятно часово време продължителността на включване на осветлението даже се повишава, макар и незначително. Отразява се и на структурата на електропотреблението, като има преразпределение от нощната към дневната тарифна зона. Така едно и също количество електрическа енергия се заплаща съвсем малко по-скъпо.

Следователно несъстоятелен е основният мотив за двукратното пренастройване на часовото време през годината - енергийно спестяване практически няма. Оттук нататък при безсмислеността на тази мярка биха станали безпредметни споровете доколко и дали е опасно пренастройването на биологичния часовник към промяната на часовото време.

Като логично и конструктивно решение е целесъобразно запазването през цялата година на режима на лятното часово време. Така

по-добре ще се

използва

светлата част

през втората половина на денонощието. Това има отношение към туристическите дейности, но и за отдиха на хората.

При актуалното мудно и противоречиво развитие на европейските процедури очевидно предстои поредното преминаване към лятното часово време.

Въпросът е в края на тази година отново ли ще се върнем на сегашната позиция - към поясното време?

* Авторът е преподавател в Русенския университет

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

Здравето на българина = 60 стотинки годишно

"ДНЕС" поиска отмяна на лятното часово време

Анестезиолог от ВМА обясни последствията за здравето от преминаването към лятно часово време

Движение "ДНЕС" отдавна настоява за промяна*: Смяната на часа - архаична, вредна и ненужна мярка (ВИДЕО)

Паси и експерти: Без лятно часово време - ток не се пести и сме зле

Чиновниците папагалстват, вместо да мислят

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Докога ще търпим администрацията да потъпква безочливо правата ни?

Правителството реши: Няма да местим стрелките на часовника повече! Само Кунева против

Чиновниците забравят, че сме техни работодатели и имаме право да ги уволним!

В събота срещу неделя минаваме на лятното часово време

"За" и "против" лятното часово време

Местенето на стрелките напред-назад: ефекти и вреди

Меракът за власт у чиновника го кара да ламти и за контрол върху... ВРЕМЕТО