Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Да спасим малкия Дим...
Да спасим малкия Димитър. Да дадем живот!

Да спасим малкия Димитър. Да дадем живот!Движение ДНЕС ще направи всичко възможно, за да помогне за решаване на този случай

Историята на Вероника Латева, доброволец на Националния референдум, и симпатизант на Движение ДНЕС трогна стотици хиляди. Тя публикува в профила си във Фейсбук своята трогателна история и борбата за малкия Димитър. Вероника е убедена, че всяко дете трябва да получи шанса да расте в здраво семейство с родители, които го обичат и се грижат за нещо. Движение ДНЕС ще направи каквото е необходимо, за да помогне на Вероника и да я подкрепи в тази битка. 

Вижте историята й. Публикуваме я без редакторска намеса. 

Здравейте, аз съм Димитър. Когато бях новороден мама ме изостави. Остави ме при вуйна и вуйчо, защото беше невръстно момиче и не беше по силите и` да поеме отговорност за друго човешко същество освен себе си. Тя беше непълнолетна и искаше да се забавлява. Вуйчо и вуйна поеха грижата за мен , защото ми желаеха най - доброто и се надяваха, че мама ще се вразуми и ще ме прибере обратно при себе си. Вуйчо не пожела да се свърже със социалните служби , защото е имал подобна съдба и не желаеше да преживея същото като него. Приеха ме в своя дом , макар за кратко ние бяхме семейство. 

 

Около три месеца останах под тяхна опека .. Многократно се опитваха да се свържат с мама, но уви.. Тя не ме искаше на този етап в живота си. Вуйчо и вуйна имаха финансови затруднения и не знаеха какво е да имат бебе. Сякаш щъркела ме донесе, без подготовка, без нищо. Имах си само количка и шишенца. Осигуриха ми всичко необходимо с помощта на семейство и приятели. Имахме известни затруднения с посещенията при лекар , както знаете аз съм бебе и там трябваше да бъде мама. Справиха се въпреки липсата и`. Имах гъбична инфекция и бях много подсечен, болеше ме и плачех много. Оказа се , че мама не е поемала грижа за моята хигиена. 

Нека ви разкажа за мама. Тя се казва Ани и е родена 1999 година. Докато съм бил сам ,тя е била в Дупница при някакъв мъж. След като се прибра от там тя отиде при баба. Пожела ме обратно, но само за да вземе помощи.. Вуйчо и вуйна се разгневиха, че мама ме иска само да вземе пари и после да ме върне обратно при тях. Сякаш съм вещ... 

Събитията след това станаха грозни, една гротеска. Обвиниха вуйчо и вуйна в отвличане! Никой не се замисли колко време те се грижиха за мен. И така се върнах при мама. Ани (както я наричам, не я познавам като "Мама") не знаеше как да се грижи за мен. Не ме хранеше, не ме къпеше и ме биеше когато плачех. Беше изгорила дрешките ми на печката за дърва. Там където живеехме нямаше ток. Здравословното ми състояние се влоши, вече не бях сладкото бебе, което вуйчо и вуйна бяха отгледали. Мама отново искаше да се отърве от мен. Свърза се с тях и пожела да им даде постоянно попечителство(не им го даде). Мама имаше нов приятел (от неясен произход, който искаше да я изпрати в чужбина като жрица на любовта), той играеше главна роля в желанията и`. Когато ме взеха вуйчо и вуйна бяха шокирани от състоянието ми. Много лошо миришех, бях отслабнал, подсичането ми беше стигнало до кокал и имах пневмония. От липса на хигиена имах брадавица. Вуйна и една нейна приятелка бяха погнусени от дрехите и вещите ми, изхвърлиха всичко и ми взеха нови.

С течение на времето Ани идваше да ме вижда и ме взимаше за малко. Все още нямаше желание да ме отгледа. Всеки път ме връщаше в лошо състояние. Баба я беше пуснала под издирване, защото беше с новото си гадже. Моя баща никой не го познава и Стефан не ме приемаше за свой син. 

Бях при мама за Нова година и тогава пострадах. Бях много уплашен и много ме болеше. Веднага повикаха вуйчо и вуйна да ме отведат в болница. С мокра ръчичка хванах крушката на лампата, гръмна и се изгорих. Бях две седмици с превръзка. Ани не се интересуваше как съм.

Вече станах на година и няколко месеца. Вуйчо и вуйна ме бяха научили да ходя и да казвам някой думи. След време, вуйчо и вуйна решиха да се видим с баба и Ани. Заведоха ме при тях .. при страшната къща в която постоянно беше тъмно ..освен през деня! Ани ми смени памперса и вуйна дойде и видя, че при смяната Ани бе откъснала моята брадавичка! Отново се разгневиха вуйчо и вуйна, веднага отидохме на доктор всички. Нуждаех се от операция , но като порасна.. така каза чичо доктор! Вуйна и вуйчо се скараха с Ани заради случката.. Мама се обиди и каза , че никога повече няма да ме видят !

Приятели в момента детето е в дом Св. Иван Рилски и социалните не ми дават да видя Димитър.. Боря се за едно разрешително да го видя , което не ми се дава по неясни причини !! Помогнете ми, като застанем пред социалните служби за да видят истината !