Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Да увеличат тока със...
Да увеличат тока със 100% и да затваряме държавата!

Да увеличат тока със 100% и да затваряме държавата!Коментар на Георги Христов - енергиен експерт на Гражданско движение „ДНЕС“ 

Цената на природния газ ще бъде повишена с около 10% от 1 юли, показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По правило, когато цената на горивото се променя с над 5%, следва корекция и в цената на парното, топлата вода и тока. И всички стоки и услуги се вдигат... И така, освен че по-големи сметки за електричество, следващата зима ще плащаме и повече, за да се отопляваме.

Много пъргави са управленците, когато иде реч за увеличение. За последните няколко години токът скача през 6 месеца и то сериозно. Когато говорим за пенсиите, заплатите или социалните помощи, все влизаме в дискусии, разисквания, приказки... Така само за сравнение, пенсионерите вече се радват на... цели 14 лева увеличение от началото на годината!?

Любопитен е и фактът, че новото поскъпване се оправдава с повишението цената на газа. През годините обаче не веднъж тя е падала и то драстично. Тогава защо нямаше намаление на тока?! Дори напротив!

Още един ключов момент е, че всичко това става в средата на лятото, когато народът е на село или море, всички мислят как да починат от тегавото ежедневие и така и сметките за ток, парно, топла вода няма да се усетят толкова. С една дума властта и монополите са избрали най-подходящия момент за поредния си антинароден зулум.

От КЕВР пък ни "успокояват", че доставчиците на газ поискали скок с 18-20%, но те се договорили за някакви 10-11%. Сякаш трябва да сме благодарни. Всъщност не бива да укоряваме само агенцията, защото малко или много тя си върши работата. Елементарна истина е, че не може на входа на производството и търговията с ток цените да са европейски, а на изхода - социално български. Електроенергията струва толкова, колкото са разходите за нейното производство, пренос, разпределение и доставка до крайните потребители. Тук трябва да се сложат и разходите за поддръжка, модернизация и разширяване на мрежите (не искам да коментирам колко стари са трафопостовете и жиците). КЕВР има метод за изчисляване на цената и не се интересува ние колко може да платим. Така съвсем логично излиза, че в България плащаме най-евтин ток (според изследване на Евростат) и въпреки всичко страдаме. Страдаме и то много, защото заплатите са ни най-ниски в ЕС? Проблемът с енергийната бедност е в полето на социалната политика на държавата, която непрекъснато повишава цените, но не прави нищо за доходите. Точно тук се къса връзката.

Скокът с 10% от 1 юли ще се окаже влияние върху цените на почти всичко - от хляба до обувките. Така реално не само ще плащаме повече за електричество и парно, но и ще пазаруваме по-скъпо в магазина.

Тук въпросът е защо тази новина се подминава с лека ръка и от страна на опозицията (която е доказала и то отдавна, че почти винаги играе с управляващите) и от страна на обществото. Толкова ли сме свикнали да свалят по 100 кожи от гърбовете ни, че вече не ни пука за една повече или по-малко.

А ако утре решат да увеличат тока със 100%? Какво ще правим тогава? Ще затворим ли държавата...? Която и без това е отдавна абдикирала от функциите и задълженията си към българските граждани.

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Експертът на "ДНЕС" Георги Христов: ЕРП-та не могат да се разпродават с лека ръка

Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари!

"Сделката“ за ЧЕЗ: Всички пътища водят към… Борисов и стремглавия упадък на властта!

Стига лъжи! Режим на тока има... властта ни върна в 1984 г.

Странният случай ЧЕЗ-България, или защо властта ни мисли за шебеци!

Гражданско движение "ДНЕС": 15 спешни мерки за справяне с проблемите във водния сектор

Движение „ДНЕС“ срещу високите цени на водата

Движение "ДНЕС" и националният омбудсман Мая Манолова внасят жалба в съда срещу терора на високите цени!

"ДНЕС" се обяви срещу рязкото увеличение на цената на водата в София

Балонът с ГЕРБ и монополите, да го духаме ли..., да го спукаме ли!?