Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Да ви страхувам аз, ...
Да ви страхувам аз, да ви страхувам...

Да ви страхувам аз, да ви страхувам... Информационен сайт „ДНЕС“

 

„Разбира се, хората не искат война... За лидерите, които определят политиката, винаги е лесно да ги тласнат натам... всичко, което е нужно, е да им кажат, че са нападнати и да обвинят пацифистите в липса на патриотизъм и излагане на страната на опасност. Това работи във всяка страна."

Херман Гьоринг

 

Макар и казана в различен исторически контекст, фразата на един от главните идеолози на националсоциализма и основна фигура в Третия Райх – райхсмаршал Херман Гьоринг, описва по прекрасен начин един от главните лостове на едно недемократично управление – да държи поданиците си в подчинение чрез постоянно насаждане на паника и страх.

Именно управлението чрез насаждане на страх – било от даден външен или вътрешен противник, било от определена прослойка от самото общество, било дори чрез климатичните промени... е най-ефективният начин да обединиш хората и да ги насочиш към изпълнението на целите, които си поставил.

Защото именно страхът е може би най-силно присъщото на човека чувство. Страхът да не изгубиш най-базисните си човешки потребности, които си смятал за даденост, страхът да не изгубиш хората, които смяташ за близки, страхът да не загубиш здравето, имота..., работата си. И качвайки се на все по-високо стъпало в Пирамидата на Маслоу* – страхът да не изгубиш това, което си постигнал до момента, страхът да не изгубиш идентичността си...

Примери за прилагането на този похват в историята – близка и далечна, далеч не липсват.

Да ви е познато? Със сигурност, освен ако в близкия месец не сте живели като отшелници в някоя далечна и висока планината. Да, плашещо идентична е и ситуацията в милата ни Родина.

От "Осанна" до "Разпни го".

180–градусовата промяна на публичния дискурс, идващ от най-високо държавно ниво, стана факт само в рамките на дни. В началото, както всички помним, ни се казваше, че новият вирус е не по-опасен от всеки сезонен грип, който прекарваме всяка година. Въпреки че в Китай, а и вече в Италия, се наблюдаваха повече от сериозни тенденции... и хора умираха. След това изведнъж за COVID-19 се заговори като за Апокалипсиса, като за Ада... От същите тези хора.

 

Ген. Мутафчийски: Грипът тип "Б" е по-опасен от коронавируса. По думите му, сме преживели далеч по-опасни инфекции през 2002 и 2012 г.г.

Не се прави така.

Ежедневно почти сме свидетели на действия и мерки, които само след часове биват отхвърлени от самите тези, които ги въвеждат. А това също поражда огромно недоверие и напрежение на хората към тези, на които е поверена задачата да ни помогнат и изведат от тази криза. И респективно пак отново и отново страх се насажда.

Не се прави така.

Въвеждат се и серия от мерки, които са правилни и се прилагат в повечето развити страни, разполагащи с доста по-голям научен и медицински капацитет от нас. Но това у нас става по такъв безумен начин, като въпросните мерки биват толкова зле комуникирани и обяснени, че насаждат отново объркване и сериозно недоволство сред повечето хора. И пак водят до... все по-голям страх.

 

Брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, 9 април 2020

 

Не, не се прави така.

Каква е целта – оставяме на вас предположенията и изводите.

Но в тая ситуация накрая все пак да завършим оптимистично.

Нерде Банкя, нерде Флоренция!

Под Флоренция визирам родното място на Никола Макиавели, известен идеолог на държавното управление в стил "целта управлява средствата", а под Банкя – сещате се?

Да, у нас от доста време насам съзираме неимоверно големи сходства с идеологията на управлението чрез страх. А когато има паника и масов страх сред хората, най-добре и охотно вирее манипулацията и зависимостта им от управляващите режими. И определено може би донякъде това е умишлено целено.


Извънреден брифинг в Министерски съвет. След срещата със Синода, каква ще е организацията за Великденските празници, 9 април 2020

 

А може и причината да е в... простата некадърност. В съчетание с умишлените действия в тая посока, става обаче доста опасно!

Некадърността на вземащите решения, както и в некадърността на изпълнената с калинки бюрократична машина, натоварена с прилагането на въпросните решения, става изключително опасна за цялото общество. За изконните демократични ценности.

Та, уважаеми приятели, мислете и в никакъв случай не позволявайте да ви "страхуват"!

______________________________________________

*Пирамида на потребностите на Маслоу

  

  

Извънредното заседание на Съвета по национална сигурност, 20 февруари 2020

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ресторантьорския бранш излиза на протест, 180 000 души са без работа

Нови 7 болни от коронавирус, 618 са потвърдените случаи у нас

Логореята и детинското самохвалство на Борисов го оплитат все повече в неистини и откровени лъжи!

Слави изригна: Цялата държава е затворена... заради нищо!

Студио Хъ - Гостува доц. д-р Любомир Киров. Вижте >>

ДНЕС в 10 ИЗРЕЧЕНИЯ: Двойният аршин на Борисов

Кой от „началниците“ на Борисов е по-важен?

Генерал срещу ченге...

Щабът: Масов имунитет няма, рано е за намаляване на ограничителните мерки (видео)

Русия подкрепя семействата

Лъжите на Мутафчийски! Вижте дали е вярно, че в Италия трябва да припаднеш, за да те тестват!

Случаите на COVID-19 е нас са близо 600. Има още един починал

ДНЕС в 10 ИЗРЕЧЕНИЯ: Безкрайната игра – Преяждане с власт!

Светът се разпада, но у нас всичко е наред

Едно напред, две назад... Или за мерките в стил "фурнаджийска лопата" и ден да мине, друг да дойде

Обявиха така чаканата цифра >> Нищожните близо 16 хил. теста за коронавирус направи страната ни

Господ да ни е на помощ с нашето правителство! Отдавна сит на гладен не вЕрва!

Борисов, ти убиваш българския бизнес

Икономическият вирус, който бавно ще ни убие

Държавата е паднала от ръба! Отдавна!

Само без паника! Властите мислят за нас. Но нямало как всички да излезем сухи! (ОБНОВЕН)

 

 


124159