Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Да видим обезщетения...
Да видим обезщетенията >> 15 млн. евро са прогнозните щети от африканската чума в шестте засегнати свинекомплекса

Да видим обезщетенията >> 15 млн. евро са прогнозните щети от африканската чума в шестте засегнати свинекомплекса15 милиона евро са прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заразата в шестте засегнати свинекомплекса.

Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева, която се срещна с областните управители, кметове на общини и представители от екологичното и регионалното министерства във Велико Търново.

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство, посочи Танева. 

Тя е категорична, че няма да се допуска в списъците да влязат хора, които не са гледали прасета, като това ще е отговорност на кметовете на населените места и ветеринарите, а списъците ще бъдат публични. 

Танева предупреди, че ще бъде затегнат контролът за отглеждане на прасета. През следващата година всеки, който иска да отглежда свине, ще трябва да вземе мерки за биосигурност и да бъде регистриран въз основа на това. 

„Това е цената на това ще имаме ли местно производство на свинско месо. Аз напълно осъзнавам какво се причинява в емоционален план на хората“, коментира тя, цитирана от БНР.

Министърът посочи, че исканията на протестиращите от Сливен за удължаване на срока за регистрация на прасетата и обезщетяване на стопаните при същите условия като за промишлените ферми, са неизпълними, защото са незаконни.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Война за трупове" - 60 милиона хвърлила на вятъра Агенцията по храните! ВИЖТЕ разследването на Генка Шикерова, спряно от Нова тв >>  https://www.youtube.com/watch?v=ig4vduX6irE

Апокалипсисът наближава

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Дойде време и да ни опикаят

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна


109486