Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДА ЗАЩИТИМ НАШИЯ РЕФ...
ДА ЗАЩИТИМ НАШИЯ РЕФЕРЕНДУМ > Развръзката идва! Кой ще победи - народът срещу държавата или държавата срещу народа!?

ДА ЗАЩИТИМ НАШИЯ РЕФЕРЕНДУМ > Развръзката идва! Кой ще победи - народът срещу държавата или държавата срещу народа!?Позиция на "ДНЕС"

 

Близо 3 млн. българи гласуваха с три пъти "Да" на референдума на 6 ноември. Решението щеше да влезе в сила още веднага, ако от ЦИК случайно или под давление, не бяха забравили 12 000 гласа. От Инициативния комитет не оставиха нещата така и обжалваха като посочиха десетки груби грешки и манипулации при преброяването и отчитането на цифрите. Вече се вижда  краят на сагата с резултатите от допитването.

Кой ще спечели - народът или кликата, която си има  държава?

За 31 януари (вторник), от 10 ч. е насрочено съдебното заседание на Върховния административен съд (ВАС), който трябва да се произнесе дали ЦИК не са преброили правилно гласовете на милиони българи и дали референдумът става законен. Решението трябва да дойде  след оспорването на резултатите от националния референдум от страна на инициаторите . Дългоочаквана експертиза на назначени от съда вещи лица ще покаже има ли фалшификации на резултата в 44 изборни секции или пък, както стана с Конституционния съд, ще си затвори очите за правдата.

Възраженията на Инициативния комитет са напълно основателни. До момента, от публичната информация за хода на делото стана ясно кои са 3 от оспорваните 44 секции. Справка в документацията за референдума, публикувана на сайта на ЦИК сочи, че въпросните протоколи наистина са грубо объркани. Всички гласове по погрешка са вписани като невалидни, защото членовете на комисиите са разменили числата в две съседни графи. Всичко това ясно се вижда в ръчно попълнените формуляри от хората на „Информационно обслужване“. 

Трите секции станаха известни по любопитна причина – в една от тях в чувалчето с книжата от референдума липсваха всички бюлетини, а в другите две – всички пликове. Съдебните експерти предположиха, че са попаднали по погрешка в другите чували – с книжата от президентските избори. Удобна грешка! Любопитно, как точно бюлетините за референдума са объркани, но не и тези за президент? Да не забравяме случая преди няколко години, когато депутат от ГЕРБ доста услужливо  беше нарамил един чувал с бюлетини, за да ги занесе при преброителите. Груба и грозна манипулация!

Аналогичен беше и случаят, за който се самосезира районната прокуратура в Силистра, след като Инициативния комитет изнесе публично фрапиращи грешки в бюлетините за референдума. В Силистра членовете на секционни комисии бяха поправяли резултатите на хартия. Така протоколите приличаха на двойкаджийска диктовка. А кой как е обяснил на тези хора какво да правят, ще остане загадка.

Търсенето на истината отне месец и половина: Експертизата беше постановена на 13 декември 2016 г. със срок от 10 работни дни, на 19-и се оказа, че едното вещо лице е покойник и трябваше да се назначи негов заместник, на 6 януари беше удължена с нови 10 работни дни.

Процедурата в закона за референдумите е следната: За да приеме или отхвърли Народното събрание допитването, трябва първо да е уведомено официално от ЦИК за резултатите. А ЦИК няма как да уведоми Народното събрание, преди да е приключило обжалването им, защото ВАС може да ги коригира.

Така времето на 43-тия парламент свърши, президента го разпусна без  съобразяване с волята на хората, свърши без капка срам от това, свърши без капка срам от безочието на ГЕРБ, които цяла година брутално и подло работиха против референдума, а последния месец, виждайки че няма време и никой не подкрепя референдума на народа, най -безцеремонно се обявиха за негови и наши защитници....!  Изящна наглост.

Ако обаче във вторник съдът се произнесе така: 12 028 гласа не са били преброени, решенията на референдума са задължителни. Какво се случва? Кой ще понесе отговорността, отговорността от опорочения наш  вот? Но има и друга НЕвъзможност (най-вероятната) съдът да не обяви своето решение във вторник и това да се случи някъде в разгара  на предизборната кампания.... Ще попитате защо? Как защо, защото каквото и да е решението Слави Трифонов и екипът на референдума няма да имат време, а и възможност за каквато и да е реакция. За да сме изчерпателни има и още една, също не малко вероятна възможност, съдът да не уважи жалбоподателите. Какво да кажем за нея - очаквана, както беше при Конституционния съд...

И така, докато нашият нов и обичан от всички партии и от целокупния народ премиер-поет и приятел на истината, превъплъщава приемствеността във властта и чуква по някоя тенис -топка с бившия ни премиер-слънце, то във вторник ще стане ясно дали милиони българи са успели по абсолютно законен начин да защитят правото си на глас и демокрация или статуквото е победило...                                            

Е, така е, развръзката тази седмица предстои и каквато и да е тя, ние трябва твърдо и енергично да защитим нашия референдум, твърдо и безапелационно да подкрепим Слави Трифонов и Инициативния комитет и твърдо, безапелационно и смело Слави Трифонов и Инициативният комитет да застанат заедно с  народа си..., редом с него и надеждата....!

 

 


21580