Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Да живей, живей труд...
Да живей, живей труда... А май всичко е въпрос на оцеляване!

Да живей, живей труда... А май всичко е въпрос на оцеляване!Коментар на Сийка Владимирова, пенсионер, Пловдив, бивш член на БСП

(Мнението на автора е с редакторска намеса, след негово съгласие)

 

България и нейните "трудови хора“ празнуваха 1 май, денят, когато се отдава дължимото на обществените и икономически постижения на работническото движение.

През 1939 година 1 май е обявен за официален празник у нас, а от 1945 година комунистическата власт започва да го чества ежегодно, тържествено и помпозно.

Солидарност, справедливост, равенство и просперитет  – към това се стреми българското общество. И така вече близо 80 години. Все неуспешно.

Да живей трудът! Той обаче не може да ни донесе нормален живот, а просто оцеляване.

1.5 млн. души са под прага на бедността, 400 хиляди души живеят с по-малко от минималната заплата, а четири милиона българи са с доходи под размера на средната заплата. Катастрофа. И всичко това след 28 години реформи, преход и управление на БСП, СДС, НДСВ, ГЕРБ и ДПС. За креатурите им като Реформатори, патрЕоти и какви ли не там още други плъхове и мишки въобще не искам и да говоря.

Всички  милиони „работещи-бедни“ имаха празник преди няколко дни. И бяха потупани по рамото от социалния министър Бисер Петков, от цялата управляващата коалиция, от така наречената опозиция в лицето на БСП.

„Леви“ и „Десни“ политици доказаха за сетен път, че ги интересува властта, парите и борбата за добър живот. Техният.

За милиони българи животът е борба – за хляба, за топлото, за водата. Това е животът ни, докато държавата се движи вече години наред в "правилната посока". Но само според управляващите. И най-вече според краля на кралете на всички кралства - Бойко Борисов.

Вгледайте се в страната, в която живеем. Това ли е нормалната държава, нормално ли е битието ни? България не произвежда справедливост и качество на живот за своите граждани, не гарантира нашите  права, не осигурява равенство пред закона.

Защо сме на това дередже?

Защо ли? Защото ни управляваха неграмотници, некадърници и крадци.

Управляваха ни ред правителства на БСП, а след това дойде ерата „ГЕРБ“, дойдоха ДПС, измислените патриоти...

Целият преход от 1989 г. досега бе проспан за реформите, които трябваше да подобрят икономиката, конкурентоспособна и да привлекат инвестиции, да се възроди бизнесът, да направят живота ни по-добър, да сме по-щастливи и доволни.

За сметка на това пък властващите политици на прехода ни подариха бедност, социалното неравенство, отчайващо ниско равнище на социална сигурност. Това получаваме десетилетия от държавното и партийно ръководство на страната. За сметка на техния лукс и охолен живот.

Къде са синдикати, работодатели и правителство? Какво направиха за хората?

Днес бедните станаха още по-бедни, богатите - още по-богати, а за младите няма работа. Годините пренебрежение, обидите към труда, ниските заплати, изгониха милиони от страната ни. Затова сега заводите са празни, полетата са пусти, а държавата търси работна ръка от близо и далеч.

Така следпразнично България все повече обеднява и все повече обезлюдява. Пенсионираните у нас стават все повече, а младите работещи все по-малко.

Родината е на първо място в ЕС по дял на сивата икономика и на последно място по качество на живот.

По традиция 1 май е ден за манифестации, за издигане на лозунги. За парадни речи.

Под „крилото“ на Корнелия Нинова в София дефилираха хора с впечатляващи с безсмислието и баналността си плакати."Не ни превръщайте в нация от обслужващ персонал", "По-високи заплати - нормален живот", "Мир, а не война". "Не искам да съм телефонист". Така от точещата се за власт БСП решиха да борят корупция и монополи.

Егати опозицията!

Социалистите толкова упорито "свалят“ правителството, че май именно те не му дават да си ходи. Имитират дейност.

Апелите за справедливо заплащане на труда от страна на втръсналите ни и оядени синдикални деятели от КНСБ  и "Подкрепа" също бяха тривиални и повтарящи се - все едно и също вече 28 години.

В повечето страни в Западна, че и Източна Европа синдикатите остават главната ударна сила срещу неравенствата в заплащането. Когато ги няма често работещите, изпаднали в несигурно положение, се организират, за да отвоюват правата сами. Обединението на германските профсъюзи, Общата конфедерация на труда във Франция, Общата италианска конфедерация на труда, Британският конгрес на профсъюзите и Централното обединение на профсъюзите на Швеция са  "масови организации", които имат повече членове от политическите партии. Може би и благодарение на тях стандартът на живот в Европа е много по-висок от нашия. Може би и затова заплащането у нас е 10 пъти по-ниско от това в Западна Европа.

Преходът към демокрация се оказа фалшив, мрачен и тъжен. Той не приобщи страната ни към европейските ценности, нито пък ни доближи до европейския стандарт на живот. След десетилетия  затъване в блатото на корупцията и произвола, на демагогията стигнахме там, откъдето тръгнахме. Върнахме се много назад.

Днес бившите комунисти и техните клонинги са в парламента. Бойко Борисов и неговата шайка ненаситно грабят, нехаещи и неглижиращи рушаща се България.

През 28-те години на преход хората загубиха надежда, че има шанс нещата да се оправят, че можем да излезем от този смърдящ казан на постоянни лишения и недоимък.

Сини, зелени, червени, жълти и  кафяви политици се замеряха с обиди, хвърчаха оставки, валяха обещания, каниха се на бира, мусака, баклава и агнешко...

1 май е празник, но на какво... на политическия цирк.

1 май изважда наяве грозното лице на гранясалия политически елит, за който пътят на успеха минава през корупцията и клиентелизма, а не през честния труд и съзидание.

За трудещите се българи 1 май не е празник. Това е обида, защото днес никой вече не вярва, че с честен труд може да си осигуриш нормален живот. Защото времето е спряло. За всички.

А искате ли така да продължава? Искате ли животът да ни убива, ден след ден, година след година? Не ви ли писна? Не е ли време за действия, за бой, за промяна?

Хора, време е!

Време е да се събудим! Защото сме велик народ, а не робско племе!

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

БСП или ГЕРБ - все тая, вече 27 години

Безопасна игла* >> За 1 май, под куп безсмислени лозунги, БСП поиска предсрочни избори

Псевдополитик* >> Министър Каракачанов: Отдавна съм в политическия цирк и разбирам много добре игричките на БСП

Кога ще ги стигнем европейците... Или 1000 eвро минимална работна заплата?! Смях в залата

Мизерия - на една крачка разстояние! България рухна

Колко „богат“ е българинът?

След 3 мандата на Бойко и дузина на БСП!* >> Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък

Стига сън! От нас зависи всичко!

Да живей, живей труда и нека песен да е той и за Корнелия и за бай ...!

Да си вземем държавата! Днес!