Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Дaнaил Кирилoв: Нe c...
Дaнaил Кирилoв: Нe cмe пoд мoнитoринг, нямa дa пoдaм ocтaвкa

Дaнaил Кирилoв: Нe cмe пoд мoнитoринг, нямa дa пoдaм ocтaвкaМнoгo други държaви-члeнки имaт пo-ceриoзни прoблeми c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa, oткoлкoтo Бългaрия, убeждaвa прaвocъдният ни миниcтър 

Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма за сътрудничество, по който получихме последния доклад в края на миналата година. Това заяви в сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов. По думите му се цели манипулативно внушение, че Механизмът за сътрудничество и оценка не е изпълнен.

"Ние сме на съвсем друго ниво, наравно с другите държави-членки. Много други държави-членки имат по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото България", твърди Кирилов.

"Моята оставка винаги е на дневен ред, няма да я подавам, защото това е интрига. В правосъдната система винаги има казус, всеки един от тях може да ескалира до оставка", каза Данаил Кирилов. Припомняме, че Кирилов беше обещал, че ако мониторингът не падне, ще си подаде оставката.

Кирилов каза, че за всеки казус трябва да има справедливо приключване, но правосъдието изисква период от време.

*В пролетния пакет на т.нар. Европейски семестър Брюксел отбеляза, че "Европейската комисия наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка", пише в документа. Изводът е, че "Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България", припомня "Сега".

Относно сигналите на обвиняемия Васил Божков срещу финансовия министър Владислав Горанов и бизнесмена Кирил Домусчиев, Кирилов каза, че разследване ще бъде осъществено, ако прокуратурата прецени, че има основание.

София / България

 

Източник: https://fakti.bg/

 

 

 


126419